Joost Ector
Copyright: Maarten van Haaff

Een zorg minder

4 januari 2022, 9:00
Mijn stellige goede voornemen is om 2022 met hernieuwd optimisme tegemoet te treden. Daarom geloof ik erin dat de pandemie nu snel uitdooft en dat ons aankomende kabinet na alle verloren tijd eindelijk serieus werk gaat maken van de fundamentele systemische veranderingen die onze samenleving toekomstbestendig zullen maken. Beter laat dan nooit. Er ligt inmiddels een lekker leesbaar en vooral niet te dik coalitieakkoord, en volgende week staat er een enthousiaste nieuwe ploeg bewindspersonen op het bordes. Veel van hen zijn nog totaal onbekend met hun nieuwe beleidsterrein, dus een frisse blik is gegarandeerd. Voor de synergie staat er juist een oude rot aan het roer, die heel veel heeft kunnen leren van eerder gemaakte fouten. Wat een gaaf vooruitzicht!

Dat coalitieakkoord begint lekker deemoedig. Daar hou ik wel van. Natuurlijk zijn er dingen fout gegaan in het verleden, want waar gehakt wordt vallen spaanders. Daar doe je niks aan. Maar gelukkig laat ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ zien dat de coalitiepartijen inmiddels best weten hoe het wél hoort. Daarom mag er onder de nieuwe regering weer wat meer informatie worden gedeeld en krijgen Tweede Kamer en toezichthouders wat meer (financiële) ruimte om de overheid te controleren. Ik vind dat moedig en een blijk van zelfvertrouwen. Ook is er een ontroerend stukje speciaal voor de slachtoffers van nog lopende schandalen. Die krijgen niet zozeer compensatie, maar wel rust, duidelijkheid, perspectief en emotionele heling. Daarna komt dan de échte inhoud. Ik focus hier op de passages over bouwen, wonen, en verduurzaming.

Ook die lezen lekker weg. We gaan qua verduurzaming in Nederland weer ouderwets lekker vooroplopen op de rest van Europa. Dat we in de afgelopen jaren onze doelstellingen niet hebben gehaald mag geen reden zijn om die nu niet naar boven bij te stellen, toch? Juist goed! Aan verduurzaming van de gebouwde omgeving worden ruim driehonderddertig woorden besteed. Belangrijkste is dat we lekker gaan isoleren met z’n allen, want vergeet niet: de beste energie is bespaarde energie (staat er echt). We gaan zelfs sociaal isoleren (staat er ook echt). Ik weet niet wat dat precies betekent, maar vast iets anders dan je op het eerste gezicht denkt. En hoewel bijna is dat nog niet alles! Er is ook een glanzende hoofdrol weggelegd voor hybride warmtepompen. Die gaan de show stelen als redders in de nood.

Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening kreeg ruim achthonderd woorden. De woningbouwsnelheid wordt opgevoerd, van gemiddeld tachtigduizend nieuwbouwwoningen in ’18, ’19 en ’20 tot jaarlijks honderdduizend onder het komende kabinet. Niet niks! Hoe, dat wordt niet helemaal duidelijk, maar onder andere door slimmer te bouwen (had het maar eerder gezegd!) en door allerlei kinken uit allerlei kabels te halen, bijvoorbeeld als het gaat om oponthoud bij het verlenen van vergunningen. Daar gaat de nieuwe Omgevingswet, mits het lukt om die nog deze kabinetsperiode in te voeren, natuurlijk flink aan bijdragen.

En dan komen er ook nog eens jaarlijks vijftienduizend tijdelijke woningen bovenop – al staat dat laatste er niet letterlijk, maar ik bekijk het positief. Vermoedelijk heb je straks voor de bouw van tijdelijke woningen geen last van hinderlijke regels en bepalingen die we wel belangrijk vinden bij zogenaamd permanente woningen. De tijdelijke kunnen daarna tenslotte gewoon de circulaire economie in. Het thema circulariteit is in dit coalitieakkoord vrijwel volledig buiten beschouwing gelaten, waarschijnlijk om het allemaal niet te ingewikkeld te maken. Ergens misschien wel verstandig.

Verder gaan we het Bouwbesluit verbeteren, hebben we aandacht voor krimpgebieden, groeit het groen mee als we open ruimte gaan bebouwen en gaat de Rijksoverheid ook zelf woningen realiseren. Ik snap niet altijd wat er staat, maar dat vleugje suspense maakt het ook wel weer spannend. Over spannend gesproken: dit alles onder de zwaarbeproefde leiding van onze aankomende Minister van VRO Hugo de Jonge. Want hoewel wij klaar zijn met Hugo, is Hugo nog niet klaar met ons! Grapje natuurlijk, want ik snap best dat je je beste crisismanager doorschuift naar het volgende beleidsterrein waar de nood hoog is. Plus Hugo is lekker warmgelopen, dus die kan meteen daadkrachtig doorpakken.

Lees het stuk zelf ook even, want er staan nog een paar andere inspirerende grote en vooral kleine ideeën in. Gelukkig niet te veel, want ze hebben nog maar maximaal drie jaar. Desalniettemin zullen we nog even op concrete plannen moeten wachten, want goed werk heeft natuurlijk tijd nodig. Maar dit gaat goed komen, dat voel je gewoon. En dat is een hele zorg minder, zo aan het begin van 2022!

P.S. Kan iemand die de tabellen aan het eind écht begrijpt nog even contact met mij opnemen? Al staat er wel bij dat we die cijfers niet te serieus moeten nemen, want het Planbureau voor de Leefomgeving noch het CPB heeft er vooralsnog aan kunnen rekenen. Het moest ook allemaal zo snel…


Joost Ector is architect-directeur van Ector Hoogstad Architecten. Voor Architectenweb schrijft Joost Ector iedere maand een column, waarin hij ontwikkelingen die van invloed zijn op het architectenvak van duiding voorziet.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Deel Hofvijver in Den Haag drooggelegd voor werk aan Binnenhof

17 januari, 10:50

Nieuw beeldkwaliteitsplan voor winkelcentrum Amstelveen door Rijnboutt

16 januari, 4:50

€ 22 miljoen voor versneld renoveren en verduurzamen van ruim 4.000 woningen

16 januari, 12:14

Ramon Gianotten en Rienk Klaassen benoemd tot partner bij ZZDP Architecten

16 januari, 9:03

Nationaal Burgerberaad Klimaat uit de startblokken

1 uur geleden