Joost Ector
Copyright: Maarten van Haaff
Joost Ector
Copyright: Maarten van Haaff

Klein leed

3 mei 2022, 9:15
Wanneer ik vanaf mijn nog altijd veel gebruikte thuiswerkplek naar buiten kijk staat er midden in mijn blikveld een gebouw in aanbouw. Het is een transformatie, om precies te zijn, waarvoor het ontwerp werd gemaakt door een zeer gerespecteerd architectenbureau. De gepubliceerde 3D-beelden beloofden een smaakvol, strak ontwerp en ik verheugde me op het eindresultaat. Maar er gaat iets niet goed, zo lijkt het.

Het gebouw is makkelijk te beschrijven: een eenvoudig rechthoekig volume van zes verdiepingen, diepliggende bandramen afgewisseld met borstweringen uit grijze natuursteen boven een transparante plint. Onderin komen winkels, daarboven een hotel. Op het dak, waar ik op uitkijk, toonde de impressie een beheerst en minimalistisch L-vormig paviljoen omringd door groen. Vermoedelijk de toekomstige ontbijtzaal.

Naarmate het gebouw groeide ontstonden er afwijkingen ten opzichte van het aangekondigde beeld. Eerst kreeg het dakpaviljoen in plaats van de voorgespiegelde gelijkmatige hoogte een verspringend dak, precies daar waar de transparante ontbijtzaal – vermoedelijk – overgaat in een installatieruimte. Vervolgens bleek bij thuiskomst na een weekje weg het hoge dak te zijn opgeluisterd door een grote schoorsteen of luchtuitlaat. Het gevaarte is van verzinkt staal, heeft opvallende ronde vormen en kon, met andere woorden, bijna niet sterker afsteken bij het gebouw eronder. Waar in de omgeving je ook staat, het blijkt onmogelijk om het niet te zien.

Je kunt je helemaal voorstellen hoe het gegaan kan zijn. Te laat gemaakte keuzes in het horecaconcept, waardoor de benodigde installaties niet meer in hun hok passen. Misschien is het hok – tegen beter weten in? – wel van meet af aan te klein getekend en heeft niemand op tijd aan de bel getrokken. Een enkel lijntje in de installatietekening dat in werkelijkheid een enorme schoorsteen bleek te vertegenwoordigen. Discussies en verwijten, extra kosten natuurlijk, iemand die roept dat als het niet kan zoals het moet, het dan maar moet zoals het kan; de opleverdatum moet worden gehaald. De architect doet een voorstel om er dan toch nog iets van te maken en het geheel in het licht van veranderde omstandigheden een nieuwe geloofwaardigheid te verlenen, maar dat wordt op grond van de nog verder oplopende kosten (waar is trouwens de post ‘onvoorzien’ gebleven?) meteen terzijde geschoven. Is ie nou helemaal?

Ooit had ik een discussie met een jonge collega die bij hoog en bij laag volhield dat je als architect geen knip voor de neus waard bent als dit je overkomt. Toegegeven; jaren geleden voelde ik zelf mogelijk ook enig leedvermaak bij vergelijkbare voorvallen. Inmiddels heb ik er geen moeite meer mee om toe te geven hoe herkenbaar – helaas – zulke situaties zijn en vooral hoe pijnlijk. Daar heb je dan jaren met elkaar aan gewerkt, om met de finish in zicht te struikelen en te eindigen met iets waar niemand echt en volledig gelukkig mee kan zijn.

De laatste weken gebeurt er ogenschijnlijk weinig op de bouw. De gevelafwerking van het dakpaviljoen laat op zich wachten. Wat er wel veranderd is: de schoorsteen is inmiddels ingepakt in oranje zeil, kennelijk ter bescherming. Komt er dan toch nog iets omheen? Of krijgt het gevaarte alsnog een functie elders?

In ieder geval hoop ik dat er op een of andere manier een oplossing komt. Niet vanwege mijn uitzicht, maar vanwege de symboliek die ik erin lees. Iedereen weet en voelt dat de wereld er momenteel niet goed voor staat. Grote machtsblokken botsen, mensen sterven en raken ontheemd, op de achtergrond de tragere dreiging van klimaat en big tech. Je zou hopen dat in ieder geval zo’n bescheiden bouwproject dan nog door alle betrokkenen samen tot een goed en voor iedereen bevredigend eind kan worden gebracht. Zodat er iets verrijst waar, misschien juíst in het licht van de onzekerheid en ellende, iedereen trots op kan zijn. Toch?


Joost Ector is architect-directeur van Ector Hoogstad Architecten. Voor Architectenweb schrijft Joost Ector iedere maand een column, waarin hij ontwikkelingen die van invloed zijn op het architectenvak van duiding voorziet.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Woningen met royale veranda’s aan een groen binnenhof

Vandaag, 16:37

DP6 ontwerpt Onderwijscentrum Binnenstad voor Universiteit Utrecht

Vandaag, 14:44

Bezoekerscentrum Amerikaanse begraafplaats Margraten opent deuren

Vandaag, 14:32

Cepezed geselecteerd voor nieuw gemeentehuis Buren

Vandaag, 12:08

Onderzoek: Duitse woningbouwers niet eerder zo somber

Vandaag, 15:37

SWOV: succes 30 km-wegen hangt af van inrichting rijbanen

Vandaag, 12:47

Bewoners Zuid-Limburg vragen om betere bescherming tegen water

Vandaag, 10:09

Provincie Zuid-Holland: 29.000 woningen erbij door optoppen

8 december, 3:26

Rotterdam onderzoekt mogelijke fraude bij renovatie Boijmans en De Doelen

8 december, 1:12

Overijssel dreigt te stoppen met PPLG als Rijk niet betaalt

8 december, 12:03
Joost EctorArchitect
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan