Copyright: Joost Ector ( Maarten van Haaff)
Copyright: Joost Ector ( Maarten van Haaff)

Schouders onder World Expo Rotterdam 2025!

1 maart 2016, 13:32
De Nederlandse regering en de Rotterdamse gemeenteraad beslissen naar verwachting deze maand of ze het initiatief Expo 2025 ondersteunen. Zo ja, dan maakt dit de weg vrij voor een officiële Nederlandse kandidatuur om in 2025 in Rotterdam een wereldtentoonstelling te organiseren. Die weg is nog lang. Bij een dubbel ‘ja’ maakt Rotterdam eerst een uitgewerkt plan, waarna het in Parijs gevestigde Bureau Internationale des Expositions in 2018 een keuze maakt (mochten zich meer kandidaten melden) tussen de verschillende gegadigden. Laten we hopen dat het allemaal inderdaad zo ver komt, want er liggen prachtige kansen, juist nu. En niet alleen voor Rotterdam, dat hiermee een sterk vervolg kan geven aan de internationale belangstelling die het de afgelopen jaren al kreeg, maar voor heel Nederland.

Of een wereldtentoonstelling nog wel in deze tijd past, is een vraag die vaak wordt gesteld en zeker gerechtvaardigd is. Want dat een pretparkachtig festivalterrein met landenpaviljoens eigenlijk niet meer kan, is bewezen door de milieuramp die de expo in Sjanghai feitelijk was, de ruïne van het Nederlandse paviljoen die nog steeds boven Hannover uittorent en de expo in Milaan, die door velen niet bepaald als een succes is aangemerkt.

Hoewel de initiatiefnemers in Rotterdam zich nog niet zeer nadrukkelijk tot het grote publiek hebben gewend voor support, laten de voorstellen waarmee ze zich tot de politiek richten de contouren zien van een ander soort expo. Rotterdam 2025 wordt een wereldtentoonstelling nieuwe stijl, die veel meer zal opleveren dan een nieuwe brug of metro, tijdelijke werkgelegenheid en een iconisch architectonisch hoogstandje.

Natuurlijk zijn er regels verbonden aan de toekenning van zo’n evenement, al blijft de kern uiteindelijk het label. Het label wereldtentoonstelling garandeert vanuit de hele wereld belangstelling, dus toeloop en inkomsten. De onderliggende mechanismen zijn dan ook nauwelijks veranderd: investeren in een evenement dat de stad verbetert en op de wereldkaart zet, met betere voorzieningen, meer werkgelegenheid en meer welvaart als gevolg. Maar de uitwerking van het expo-concept kan echt anders, juist nu de acceleratie van het digitale tijdperk voor een ongekend momentum zal zorgen, met een fundamenteel ander soort expo als resultaat.

Expo 2025 stelt voor om Rotterdam nog meer dan nu al gebeurt als laboratorium te beschouwen en op tal van vlakken het experiment aan te gaan. Dat betekent bijvoorbeeld: niet kiezen voor een geïsoleerd festivalterrein, maar expo en stad verweven, met een sprong op het gebied van duurzaamheid als doel. Het betekent ook dat we infrastructuur breder opvatten dan verkeer alleen – al valt daar de komende jaren ook het nodige aan vernieuwingen te verwachten – en we ons met name ook richten op nieuwe systemen en netwerken om de stad versneld te ontwikkelen tot ‘smart city’.

Ook zal deze tentoonstelling zich niet blindstaren op individuele landen als deelnemers, maar vooral streven naar expo-overstijgende samenwerkingen van Nederlandse bedrijven, kennisinstituten en culturele instellingen met wereldwijde topspelers. Dat leidt ongetwijfeld  tot een enorme versnelling van innovatie en kennisontwikkeling, die Rotterdam, Nederland, een duurzame economische voorsprong kan bezorgen. Bovendien belooft men de expo niet te beschouwen als zes maanden in 2025, maar als een blijvend fenomeen dat al direct begint bij een ‘ja’ van de politiek. Dat lijkt me een voorstel dat al op korte termijn voor een ongekend inspirerende buzz zal zorgen.

Engeland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Duitsland, Italië en België gingen ons al voor. Hopelijk wordt nu Nederland de uitvinder van ‘de nieuwe expo’. Nederlanders lopen helaas niet makkelijk warm voor het hosten van en investeren in dit soort grootschalige evenementen. Dat is jammer, maar ook moeilijk te begrijpen gezien de koopmansgeest waarop we ons graag beroemen.

Ontwerpend Nederland is daarentegen ongetwijfeld in staat om zo’n evenement in alle opzichten op waarde te schatten. Daarom zouden we ons zo snel mogelijk en zeer actief moeten opwerpen als pleitbezorger en vervolgens voluit als deelnemer, aan wat een uniek decennium kan worden. Dus: zo meteen, bij tweemaal groen licht, schouders onder World Expo Rotterdam 2025!

Joost Ector is architect-directeur van Ector Hoogstad Architecten en bestuurslid van de BNA. Voor Architectenweb schrijft Joost Ector iedere maand een column, waarin hij ontwikkelingen die van invloed zijn op het architectenvak van duiding voorziet.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Archello introduceert ‘de meest visuele podcastserie over architectuur’

Gisteren, 15:30

Bamboe paviljoen bij Brusselse triomfboog door bkvv architecten

Gisteren, 13:29

Studio Modijefsky ontwerpt koekmakerij als wonderwinkel

Gisteren, 12:24

Café of restaurant in de plint? Houd in het ontwerp rekening met eisen rond geluid en vooral rond muziek

Gisteren, 09:00

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Gisteren, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Gisteren, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Gisteren, 09:42

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

23 april, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36
Joost EctorArchitect
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap