Joost Ector
Copyright: Maarten van Haaff
Joost Ector
Copyright: Maarten van Haaff

Kleine openbaringen

7 april 2020, 9:15
We zijn halverwege. Althans, in het gunstigste scenario duurt deze corona-quarantaine nog zeker drie weken. Een fascinerende ervaring, ik kan niet anders zeggen. Omdat het veel te vroeg is om voorspellingen te doen over de afloop en de gevolgen heeft het weinig zin om daarover nu te speculeren. Niemand heeft dit tenslotte eerder meegemaakt, wat overigens wel een band schept. Bovendien: ik heb het druk genoeg met het registreren van de reacties in mijn directe omgeving. En die van mezelf.

Mijn week één stond in het teken van paniek. Er waren te veel onzekerheden ineens. Zoeken naar wat mocht en kon, en wat niet; de vraag of we als bedrijf wel in een keer zouden kunnen overschakelen op thuiswerken; de onduidelijkheid of onze opdrachtgevers dezelfde flexibiliteit zouden hebben of dat projecten zouden worden opgeschort; de zorg om de precieze aard van het kuchje van de een en de keelpijn van de ander. Met voortdurend in de media die omineuze, nee apocalyptische grafieken, die door iedereen die daar de behoefte toe voelde gretig tot doemscenario’s werden geëxtrapoleerd.

Waarschijnlijk was ik niet de enige die hem voelde, die druk om iets te doen. Die vertaalde zich enerzijds in een ongekende daadkracht, overdreven en ongericht, die het naderend onheil zou weten te bezweren. Anderzijds smeekte dit unieke moment in de geschiedenis natuurlijk om een bijzondere opvolging in de vorm van een inzicht, een openbaring of – liefst – een meesterwerk. Het was een stressvolle week die eindigde in een weekend vol spierpijn.

Dat was natuurlijk een voorteken; in week twee werd ik ziek. Corona? Net als zoveel anderen heb ik geen idee. Er waren griepachtige symptomen; koortsig, misselijk, kortademig, moe, maar geen gehoest. Het was wat heftiger dan normaal, het duurde langer en trok maar heel geleidelijk weg. Energieniveau nul, dus werken zat er niet echt in. Met alle nare verhalen in de media was de onzekerheid over de afloop nog het vervelendst. Intussen draaide het bureau gelukkig gewoon door…

Toen ik er niet meer op rekende kwamen ze, in week drie. Onverwachte, kleine openbaringen. Hoe fijn het is om gewoon thuis te zijn. Hoe comfortabel we toch eigenlijk wonen. Hoe goed het voelt om in een strak en regelmatig schema overdag geconcentreerd te werken, alleen onderbroken door een wandeling waarbij je je eigen stad herontdekt. Hoe lekker het is om ’s avonds alles echt los te laten, zodat er tijd is om te lezen of ergens naar te luisteren. Hoe mooi en hoe snel overal felgroene blaadjes aan de bomen komen. Hoe leuk het is om je familie wat vaker te spreken. Ineens is er tijd in overvloed om alles dieper door te laten dringen, om aandachtiger te proeven en ervaringen te laten bezinken zoals dat normaal niet lukt.

En bovendien: hoe verbonden ik me voel met die mensen die ik in het normale leven – tot nu toe – zo afstandelijk ‘het bureau’ noemde en hoe erg ik ze mis. Hoe fijn het toch is om met elkaar iets te maken, een idee, een plan, een ontwerp. Iets voor elkaar te krijgen dat verwachtingen overtreft en waarmee we samen onze grenzen verleggen. Met samen bedoel ik dan wel écht samen.

Want als het gemak waarmee we van de ene op de andere dag onze interactie van de fysieke naar de virtuele realiteit hebben verplaatst iets illustreert, dan is dat wel het gemis dat eruit volgt. Het niet kunnen lezen van lichaamstaal, het stranden van dat snedige grapje dat de boel had kunnen vlottrekken als het door trage wifi niet net een halve seconde te laat was gekomen, dat terloopse schetsje van jou over dat tekeningetje van mij, het gesprek over niks bij de koffieautomaat.

Precies hierover gaat onze architectuur, realiseer ik me inmiddels beter dan ooit. Het maken van de plekken waar alles wat ik hierboven beschreef van nature gebeurt. Plekken die daartoe uitnodigen, die erin ondersteunen, die er de glans aan geven die zo makkelijk door hectiek wordt overstemd. Omgevingen die verbondenheid scheppen, faciliteren en symboliseren. Noem het onze missie.

De curves vlakken af, dat is alvast een zorg minder. Drie weken zitten we sowieso nog thuis en wat er daarna eigenlijk gaat gebeuren weet volgens mij nog niemand. Wacht er een economisch drama of een dappere nieuwe wereld? Inmiddels zie ik deze periode als een retraite. En ik ben benieuwd wat die ons zal brengen. Misschien geen meesterwerken, maar dan toch in ieder geval een iets helderder idee van wat werkelijk waarde heeft in het leven. Dan kunnen we ons straks wellicht aansluiten bij de woorden van Frits van Egters aan het slot van De Avonden: “Het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven.”


Joost Ector is architect-directeur van Ector Hoogstad Architecten. Voor Architectenweb schrijft Joost Ector iedere maand een column, waarin hij ontwikkelingen die van invloed zijn op het architectenvak van duiding voorziet.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Vakjury en publiek kennen Alliander Westpoort Gouden A.A.P. 2024 toe

Gisteren, 22:00

Crematorium met rouwhof voor begraafplaats St. Barbara in Den Haag

Gisteren, 15:31

Woningbouwproject The Stack in Amsterdamse wijk Aan het IJ opgeleverd

Gisteren, 14:59

Pauwert Architectuur vestigt zich in historische boerderij aan rondweg Eindhoven

Gisteren, 12:22

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

34 minuten geleden

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

Gisteren, 17:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

Gisteren, 13:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

Gisteren, 09:31

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

24 april, 4:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

24 april, 10:52
Joost EctorArchitect
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan