Copyright: Maarten van Haaff
Copyright: Maarten van Haaff

Varkens

6 juni 2017, 9:34
Het was ongelooflijk druk. Bij de ingang stonden lange rijen voor de kaartcontrole, bijna tot buiten. Ook op de beursvloer was het schuifelen dit jaar. Overal prachtige luxe stands waarin succesvol ogende netwerkers en dealmakers met een gekoeld glas in de hand en een verhit hoofd (toegegeven, het was erg warm in de hallen van de RAI) druk en luid converseerden. En terwijl ik er vrolijk aan meedeed dacht ik aan varkens.  

Het was een scherp contrast met de sfeer van de afgelopen jaren op de Provada. Sombere gezichten en gesprekken waarin iedereen het over één ding zonder meer eens was: het wordt nooit meer zoals het was. En kijk nu eens: een ongekende vraag en prijzen die door het dak gaan.  

Sinds de jaren dertig van de vorige eeuw weten we hoe dat in elkaar zit. In 1934 beschreef de Hongaarse econoom Kaldor een fenomeen dat in '38 door de Amerikaan Ezekiel de spinnenwebstelling werd gedoopt en dat we nu vooral kennen onder de populaire naam varkenscyclus. Het verschijnsel doet zich voor in markten waarin er tijd gemoeid is met het aanpassen van de productiecapaciteit. Bij het herstel van zo'n markt na – bijvoorbeeld – een grote economische crisis zie je eerst sterke prijsstijgingen als gevolg van een aantrekkende vraag en een achterblijvend aanbod, gevolgd door een periode van overaanbod en prijsdalingen. Vervolgens begint deze beweging opnieuw, in het gunstigste geval zichzelf dempend totdat uiteindelijk marktevenwicht wordt bereikt. Kort gezegd: na een klap in een markt vormt zich een reeks 'bubbels' van – hopelijk – afnemende grootte.  

We werken nu allemaal eendrachtig samen aan de eerste bubbel van na de crisis. De huizenprijzen zijn onvoorstelbaar hoog. De productie van nieuwe woningen draait overuren binnen de maximale capaciteit van de aannemerij, die door de crisis sterk is gekrompen. Recent onderzoek naar de arbeidsmarkt toont grote tekorten die niet zomaar kunnen worden opgelost. Ook de producenten van bouwmaterialen hebben moeite om aan de vraag te voldoen en verkopen bij wijze van spreken aan de hoogste bieder. In de utiliteitsbouw mislukt om dezelfde redenen momenteel de ene na de andere aanbesteding. Ook omdat uitvoerende partijen nu even helemaal niet geïnteresseerd zijn in het accepteren van risico's, terwijl de opdrachtgeverswereld er tijdens de crisis net aan gewend geraakt was om ze die handig in de schoenen te schuiven. Je moet wel heel graag willen bouwen als je dat uitgerekend nu wilt doen. Wie had dat tijdens de vorige Provada gedacht...  

Wie nu kan verdienen grijpt zijn kans. Wie het schip in dreigt te gaan doet er goed aan indien mogelijk even te wachten. Want een ding is zeker: ook deze situatie is een tijdelijke. Ook daar zorgen we samen voor.  

En dat fascineert me. Het woord slim duikt tegenwoordig overal en voortdurend op. Slimme steden, slimme gebouwen, slimme systemen, slimme alles. Maar slimme mensen? Als het op economisch acteren aankomt blijven we domme kuddedieren. Paradoxaler nog: zijn we slim genoeg om te weten dat we dat zijn. En dat we daar eigenlijk niets aan kunnen veranderen. Dat is toch mooi?  

Met die gedachte kunnen we prima de zomer in. Als het je momenteel meezit denk je gewoon, liggend onder je palm: dat zien we morgen dan wel weer. En als het je niet voor de wind gaat, weet dan, zittend voor de tent: er zijn betere tijden op komst. Zo is het, zo was het, en zo zal het altijd zijn.  

En nu heb ik zin in een modderbad.


Joost Ector is architect-directeur van Ector Hoogstad Architecten en bestuurslid van de BNA. Voor Architectenweb schrijft Joost Ector iedere maand een column, waarin hij ontwikkelingen die van invloed zijn op het architectenvak van duiding voorziet.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Bamboe paviljoen bij Brusselse triomfboog door bkvv architecten

2 uur geleden

Sudio Modijefsky ontwerpt koekmakerij als wonderwinkel

3 uur geleden

Café of restaurant in de plint? Houd in het ontwerp rekening met eisen rond geluid en vooral rond muziek

Vandaag, 09:00

Wie wordt de Architect van het Jaar 2024?

Vandaag, 08:00

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

4 uur geleden

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Vandaag, 09:42

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

Gisteren, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

22 april, 10:01
Joost EctorArchitect
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan