Ook in België gingen de huizenprijzen de afgelopen jaren fors omhoog
Copyright: Wikimedia Commons / Marc Ryckaert
Ook in België gingen de huizenprijzen de afgelopen jaren fors omhoog
Copyright: Wikimedia Commons / Marc Ryckaert

Huizenprijzen Nederland fors hoger dan in omringende landen

27 augustus 2021, 9:47
De huizenprijzen zijn in zowat alle landen in de wereld aan een forse hausse bezig sinds het begin van de coronacrisis. In slechts drie van de veertig OESO-landen werden huizen het afgelopen jaar goedkoper. Dure huizen zijn dus geen puur Nederlands probleem, maar in vergelijking met de buurlanden betalen Nederlanders zich blauw, schrijft NU.nl.

Het is ondertussen bijna vaste prik geworden: elke maand stijgen de huizenprijzen in Nederland het sterkst in twintig jaar. Vorige maand betaalden we 16,3 procent meer voor een huis, de sterkste stijging sinds 2000 volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een koophuis kost in ons land nu gemiddeld 4 ton.

Dat is een hoop meer dan in de ons omringende landen. Belgen en Duitsers tellen gemiddeld iets meer dan 3 ton neer voor een woning volgens hun respectievelijke statistiekbureaus. Toch zijn ook daar de prijzen fors omhooggegaan. België kende tussen 2015 en 2019 een stijging van 19 procent en in Duitsland werd een huis in die periode 28 procent duurder.

Dit jaar zijn in Nederland, België en Duitsland de prijzen wederom fors gestegen. Daar speelde de coronacrisis een belangrijke rol in, meldt Nu.nl. Omdat mensen weinig geld uitgaven door de lockdowns en reisbeperkingen, werden de spaarboekjes dikker (in juni stond er 407 miljard euro op Nederlandse spaarrekeningen). Veel mensen kozer ervoor om ruimer te gaan wonen, met en navenant effect op de huizenprijzen.

Bron: ANP / Nu.nl