ASR investeert niet meer in nieuwe huurwoningen ondanks tekort

21 augustus, 16:11
Verzekeraar ASR roept het nieuwe kabinet op de Wet betaalbare huur van voormalig woonminister Hugo de Jonge te heroverwegen. Doordat huurwoningen in het middensegment door de wet een maximale huurprijs hebben gekregen, is het voor grote woningbeleggers als ASR niet meer interessant om in extra huurwoningen te investeren. Topman Jos Baeten zegt dat ASR zijn woningportefeuille voorlopig in ieder geval niet gaat uitbreiden, ondanks dat Nederland kampt met een groot woningtekort.

Zelf is ASR goed voor 26.000 huurwoningen. “Dat aantal gaan we in ieder geval niet uitbreiden. We gaan het eerder verminderen dan vermeerderen”, zei Baeten bij de presentatie van de halfjaarcijfers van ASR.

ASR ziet dat andere investeerders zich nu al terugtrekken van de markt door huurappartementen in de verkoop te doen. De verzekeraar waarschuwt dat het aanbod hierdoor op termijn zal slinken. De investeerders steken daardoor ook geen geld meer in de bouw van nieuwe woningen.

Het doel van de nieuwe wet, die op 1 juli inging, was om huurwoningen meer betaalbaar te maken voor huurders. Maar volgens Baeten kunnen verhuurders door de maximale huurprijs voor veel woningen geen huur meer vragen die voor hen kostendekkend is. Veel woningen moeten ook nog verduurzaamd worden, wat tot extra kosten leidt voor de verhuurders.

‘Aanhoudend zorgen’
Baeten zegt zich ‘aanhoudend zorgen’ te maken over de ontwikkelingen op de woningmarkt, aangezien de nood aan woningen juist groot is. De overheid streeft ernaar om er tot en met 2030 honderdduizenden woningen bij te krijgen in Nederland, een doelstelling die door de nieuwe wet alleen maar lastiger te halen lijkt.

Vorige maand riep makelaarsorganisatie NVM de nieuwe minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting al op om in te grijpen op de huurwoningmarkt ‘om erger te voorkomen’. Daarbij wees de NVM op de daling van het aantal huurtransacties in het voorbije kwartaal. Volgens de NVM was het aantal nieuwe huurcontracten met ruim een kwart afgenomen, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Ook kenners van ING lieten zich er al over uit. “Het tekort aan betaalbare huurwoningen kan het beste opgelost worden door de oorzaak te bestrijden en niet de symptomen. Een acceptabel rendement voor beleggers helpt te voorkomen dat de woningbouw terugvalt en het tekort aan woningen toeneemt”, zei sectorbankier vastgoed Sophie Kraaijeveld ruim twee maanden geleden.

Andere woningbeleggers gaan niet zover
Andere grote woningbeleggers willen niet zover gaan als ASR. Vesteda en Achmea Real Estate zien bijvoorbeeld geen reden om af te zien van nieuwe investeringen op de huurmarkt, al is het op die markt momenteel niet makkelijk. Vesteda, goed voor 28.000 woningen, vindt het juist van belang dat er duidelijkheid is ontstaan door de nieuwe wet.

“Een heroverweging van deze wet draagt op dit moment niet bij aan de gewenste zekerheid voor beleggers”, zegt een woordvoerder. “Wij zijn weliswaar nog steeds voorzichtig met nieuwe acquisities, maar niet per se vanwege de nieuwe wet.” Hij wijst op een optelsom van meerdere factoren, zoals hoge bouwkosten, rentelasten en grondprijzen en trage procedures.

Bij Achmea klinkt een vergelijkbaar verhaal. “Met de gestegen bouwkosten en de hoge grondprijzen is het een uitdaging om bij nieuwbouw tot een sluitende businesscase te komen. Maar het is zeker niet onmogelijk.” Achmea beheert ongeveer 27.000 woningen.

Geen conclusies
Bouwinvest, met 19.000 woningen, wil ook geen conclusies verbinden aan de wet. Maar de firma heeft kapitaal nodig van opdrachtgevers om in nieuwe huurwoningen te steken. Vanuit pensioenfondsen ABP en bpfBOUW staan er nog opdrachten open, dus daarvoor zal Bouwinvest komende tijd verder zoeken naar nieuwe deals op de huurmarkt. De organisatie merkt wel dat buitenlandse investeerders de laatste tijd geen kapitaal meer beschikbaar stellen voor nieuwe huurwoningen in Nederland.

Toch zijn er ook verhuurders die van hun Nederlandse huurwoningen af willen, zo kwam recent nog uit huizenmarktcijfers naar voren. Vastgoedbelegger Heimstaden kondigde vorig jaar al aan de komende jaren zo'n 12.000 huurwoningen in Nederland in de verkoop te doen. De politieke risico's op de woningmarkt waren voor het van oorsprong Scandinavische concern te groot geworden. Heimstaden hekelde onder meer de fors opgelopen overdrachtsbelasting voor beleggingswoningen.

Bron: ANP

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Woongebouw Civic Architects vormt herkenningspunt langs Tolhuiskanaal

Gisteren, 14:34

Vernieuwd interieur voor gemeente Heemskerk

Gisteren, 13:33

Ontwikkeling gebouwencomplex Amstel Vista bij Berlagebrug gestart

Gisteren, 11:06

TALKS about architecture organiseert twee lezingen in januari

12 december, 4:26

PBL: duurzaam energiedoel haalbaar, maar meer nodig voor klimaat

Gisteren, 15:40

DNB verwacht dat huizenprijzen komende jaren verder oplopen

Gisteren, 12:25

Nieuwe eigenaren voor designlocatie Kazerne

Gisteren, 10:00

Nederlandse bureaus gelauwerd bij Prix Versailles

12 december, 12:05

Nieuw onderzoek: aantal daklozen verschilt sterk per regio

12 december, 11:08

Schoof hoopt dat pensioensector snel weer meepraat over woningbouw

12 december, 9:11
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan