Kirsten Hannema
Copyright: Maarten van Haaff
Kirsten Hannema
Copyright: Maarten van Haaff

Genieten

20 juni, 9:00
Is dit nou vooruitgang? In mezelf mopperend liep ik onlangs door Amsterdam, tussen snikhete stenen gebouwen, het lawaai van trams en de uitrukkende brandweer, en de toeristen die na corona in nog grotere getalen dan daarvoor komen zuipen en blowen. Hittestress, overtoerisme, geluidsoverlast; abstracte woorden die hier heel concreet werden, net als het energievraagstuk dat met de om me heen zoevende e-bikes en elektrische SUV’s zogenaamd opgelost wordt, maar niet heus.

Net toen ik bedacht dat het allemaal nogal hopeloos is, en hoe blij ik ben dat ik niet meer in deze stad woon, dat ik me dertien jaar geleden heb laten wegjagen door de toeristen, onze agressieve onderbuurman annex junk, en de uit de pan gerezen huizenprijzen, sloeg ik vanaf de Marnixstraat de Groenmarktkade in, en belandde in een oase van rust.

Op de plek waar ooit de groentemarkt was, is een nieuw pleintje aangelegd, met wilde grassen, speelplekken en een enorme boomstam waarop een man in de zon zat, terwijl zijn hondje de schaduw verkoos. De buitenruimte is onderdeel van het appartementengebouw dat projectontwikkelaar Edwin Oostmeijer samen met HBB Bouwgroep ontwikkelde, naar ontwerp van architecten Ronald Janssen, Bastiaan Jongerius en Buro Harro. Het complex omvat een mix van koop- en sociale huurwoningen – van lichte hoekappartementen tot maisonnettes – een ondergrondse parkeergarage, een ruime entreehal, brede gangen en royale balkons waarlangs klimplanten omhoog groeien. Kers op de taart is het gemeenschappelijke groene dak met zwembad. Toen ik bewoners in het water hoorde plonzen, voelde een steekje van jaloezie. Op zo’n plek, met deze ruimtelijke kwaliteit, had ik best in Amsterdam willen blijven.

Bij de recente presentatie van het Jaarboek Architectuur in Nederland, waarin het project is opgenomen, vroeg de moderator tijdens een paneldiscussie wat het woord ‘kwaliteit’ inhoudt. Een van de panelleden, werkzaam bij een woningcorporatie, antwoordde tot mijn verbazing dat architectuur ‘de kers op de taart’ is. Alsof dit project enkel bestaat uit het spectaculaire dak. Ik hou – naast architectuur – erg van taart en wilde haar toeroepen dat het allemaal begint met fijne cake, die je besmeert met lekker luchtige botercreme, en dan daarop die kers. Gelukkig werd ze gecorrigeerd door BNA-voorzitter Jolijn Valk, ook panellid, die uitlegde dat architectuur juist gaat over integraal ontwerpen, van duurzaam energie- en materiaalgebruik tot plattegronden, van gevels – inclusief begroeiing en nestkasten – tot de vormgeving van de openbare ruimte. De Groenmarkt is een sprekend voorbeeld.

Gezeten op de rand van het iets verdiepte plein viel mijn oog op het hoekpand aan de overkant, dat ook bij het project hoort. De weergaloos gemetselde gevel deed me denken aan de truien die mijn moeder vroeger breidde, waarbij ze zich uitleefde op ingewikkelde patronen: recht, averechts, gerstekorrel, noppen. Uit de zijgevel steken strak gesneden erkers, een spontaan aangebrachte graffiti gaf het geheel een aantrekkelijk rafelrandje.

‘We believe that everyone has the right to benefit from architecture. The role of architecture is to give shelter to our bodies, but also to lift our spirits. A beautiful wall forming a street edge gives pleasure to the passer-by, even if they never go inside.’ Ik moest denken aan die uitspraak van architecten Yvonne Farrell en Shelley McNamara, als artistiek directeuren van de Architectuurbiënnale in Venetië 2018, Freespace, die ik destijds bezocht. Vooral die laatste zin: een mooie muur die een straathoek vormt, geeft plezier aan eenieder die erlangs loopt, zelfs als je er nooit naar binnengaat. Zat ik daar zomaar gratis en voor niks enorm te genieten. Zo ziet vooruitgang eruit.


Kirsten Hannema is architectuurcriticus en schrijft voor diverse media waaronder De Volkskrant.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Sjoekie de Bijll Nachenius neemt afscheid van BiermanHenket

1 uur geleden

Gevel boetiek P.C. Hooftstraat vernieuwd met 3D-geprinte elementen

Gisteren, 16:29

Proof of the Sum presenteert concept laadstations voor elektrisch vrachtverkeer

Gisteren, 12:18

NEXT architects en Christensen & Co winnen tender Kindcentrum Voorhof in Lelystad

Gisteren, 11:08

World Food Center Experience in Ede verdeelt de Gelderse politiek

Gisteren, 13:46

Amsterdam bereidt zich voor op maximumsnelheid van 30 kilometer

Gisteren, 11:35

Provincie Utrecht saneert grond vliegbasis Soesterberg voor woningbouw

Gisteren, 09:03

Resultaten ontwerpmanifestatie Bouw Anders gebundeld in boek

6 december, 2:57

IMF-bewindvoerder: landen denken heel verschillend over klimaat

6 december, 10:14

Zuid-Holland: deadline landelijk gebied niet haalbaar, Rijk moet bewegen

6 december, 9:08
Kirsten HannemaArchitectuurcriticus
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan