Gesprek met Ronald Janssen over architectuur die lang meegaat

7 januari 2022
De gebouwen die we ontwerpen zouden lang mee moeten gaan, vindt architect Ronald Janssen van het gelijknamige architectenbureau. Dat is in zijn ogen pas echt duurzaam. En om dat te bereiken moeten gebouwen meer kunnen huisvesten dan het huidige gebruik alleen. Daarvoor moet het casco generiek zijn. En tegelijkertijd moet het gebouw perfect in zijn context passen, moet er volop daglicht binnenvallen, en moet het een gelaagde en verfijnde gevel hebben. 

https://www.buzzsprout.com/297197/9840753

In de binnenstad van Amsterdam heeft Ronald Janssen Architecten een aantal bijzondere woongebouwen ontworpen. Met de transformatie van De Tandwielenfabriek tot een serie loftwoningen zo’n zeven jaar geleden kreeg architect Ronald Janssen met zijn team voor het eerst brede erkenning. Ondertussen groeit het portfolio van het bureau gestaag en werden de twee nieuwste woongebouwen – Fokke Simonszstraat 61 en Foeliestraat 2-4 – allebei genomineerd voor de prijs voor Woongebouw van het Jaar.

In de podcast worden de ontwerpen van deze woongebouwen besproken en ontstaat daaromheen een beeld van de benadering van Janssen. Ieder project wil hij zó goed maken dat het werkelijk lang meegaat. Dat betekent het ontwerpen van een casco dat meer toelaat dan het in eerste instantie beoogde gebruik. Het betekent ook dat de ruimtelijke kwaliteit van ieder project zo goed moet zijn, bijvoorbeeld doordat er volop daglicht binnenvalt, dat die ook op de de lange termijn gewaardeerd wordt. En het betekent ook dat het gebouw perfect in zijn context moet worden ingepast en in zijn gevel zowel gelaagd als verfijnd moet zijn.

Om dit alles te bereiken stelt Janssen zich aan het begin van het ontwerpproces juist heel flexibel op en kan hij het ontwerp nog radicaal omgooien. Pas als het volledige krachtenveld rond het project in beeld is, kan het project werkelijk uitkristalliseren. Vervolgens wil Janssen ook tot op de bouwplaats bij een project betrokken blijven. Dat is niet voor niets. Die aandacht voor het maken is terug te zien in de fijnzinnige materialisering en detaillering van de projecten.

Naast projecten in Nederland werkt Ronald Janssen Architecten ook aan een serie villa’s in de bergen net buiten Malaga in het zuiden van Spanje. Iedere villa volgt grofweg de hoogtelijnen van de helling waarop die ligt en is enigszins verzonken in de grond. Het landschap rond de villa’s wordt zoveel mogelijk in tact gelaten. Daartoe zijn de terrassen met zwembaden opgenomen in de compacte bouwvolumes. Ook wordt de natuur waar de mogelijk is over de villa’s heen getrokken. Verder zorgen grote overstekken voor de nodige schaduw in de woningen en de buitenruimtes en maken patio’s in de hellingen het mogelijk om de woningen ook natuurlijk te ventileren. Momenteel zijn er zeven van dergelijke villa’s in aanbouw.

Hier in Nederland werkt Janssen met zijn team ondertussen aan steeds grotere projecten. 

Ondertussen werkt Janssen in Nederland met zijn team aan steeds grotere projecten. In het stationsgebied van Delft werkt hij aan een woontoren met onderin arthouse bioscoop Lumen. Die bioscoop krijgt daarbij zo’n structuur, ook in de gevel, dat die in de toekomst ook getransformeerd kan worden tot iets anders. Op Oostenburg in Amsterdam werkt Janssen aan verschillende woongebouwen en daar heeft hij bijzondere aandacht voor de plint. Voor de stad is die ontzettend belangrijk en ook daar vindt hij het cruciaal dat die plint in de tijd allerlei verschillende functies kan krijgen. Want met architectuur leggen we de vorm van de stad dan wel vast, de manier waarop die stad gebruikt wordt verandert continu.

De hierboven getoonde foto van de getransformeerde Tandwielenfabriek is gemaakt door architectuurfotograaf Luuk Kramer.

Beschikbaarheid

Beluister je de podcast via Apple Podcasts? Laat ons daar in de comments dan weten wat je ervan vindt: dat helpt ons om daar beter gevonden te worden!

Is de podcast via jouw favoriete app daarvoor nog niet te beluisteren? Laat ons dan via redactie@architectenweb.nl weten welke app je gebruikt, dan proberen we ‘m ook daarop beschikbaar te maken.

Sponsors

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door:
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan