Foeliestraat 2-4, Amsterdam – Ronald Janssen Architecten
Copyright: Sebastian van Damme
Foeliestraat 2-4, Amsterdam – Ronald Janssen Architecten
Copyright: Sebastian van Damme
Haasje Over, Eindhoven – VMX Architects
Copyright: Marcel van der Burg
Haasje Over, Eindhoven – VMX Architects
Copyright: Marcel van der Burg
Little C, Rotterdam – CULD en Inbo
Copyright: Ossip van Duivenbode
Little C, Rotterdam – CULD en Inbo
Copyright: CULD Complex Urban Landscape Design
Spaarndammerhart, Amsterdam – Korth Tielens Architecten & Marcel Lok_Architect
Copyright: Luuk Kramer
Spaarndammerhart, Amsterdam – Korth Tielens Architecten & Marcel Lok_Architect
Copyright: Max Hart Nibbrig
De Voortuinen, Amsterdam – Elephant
Copyright: Marcel van der Burg
De Voortuinen, Amsterdam – Elephant
Copyright: Marcel van der Burg

Nominaties Woongebouw van het Jaar 2021 bekend

6 september 2021, 9:15
Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2021 wordt in november van dit jaar de prijs voor Woongebouw van het Jaar uitgereikt. Meer dan vijftig inzendingen waren er voor deze categorie; de jury heeft vijf projecten genomineerd.

Alle inzendingen voor de prijs van Woongebouw van het Jaar 2021 zijn beoordeeld op een aantal punten. Allereerst ‘maatschappelijke relevantie’ – in hoeverre biedt het project een antwoord op actuele maatschappelijke vraagstukken en hoe vertaalt zich dat in het concept van het gebouw?
Ten tweede ‘vakmanschap’ – in hoeverre is het concept, dat aan de basis van het ontwerp staat, consequent en door de lagen heen uitgewerkt en gematerialiseerd? Ten derde ‘vernieuwing’ – in hoeverre levert het project een bijdrage aan de ontwikkeling van het vakgebied, met bijvoorbeeld een nieuwe gebouwtypologie, de omgang met ruimtelijkheid, circulariteit, of rol van de architect?

De onafhankelijke jury bestaat dit jaar uit architect Gijs Baks (Space Encounters), architect Suzanne Ellis (Brique Architecten), architect Ingrid van der Heijden (Civic Architects), architect Eline Strijkers (DoepelStrijkers), architect Frederik Vermeesch (Rijnboutt) en ontwikkelaar Silvie Bruijning (Kondor Wessels Vastgoed).

De nominaties
De jury was aangenaam verrast door de hoeveelheid inzendingen in de categorie woongebouw – en zeker ook blij met de over het algemeen hoge kwaliteit van de ingezonden projecten. De nominaties voor de prijs Woongebouw van het Jaar 2021 zijn (in alfabetische volgorde):
 
Een korte toelichting bij de nominaties voor de prijs voor Woongebouw van het Jaar 2021:

Foeliestraat 2-4, Amsterdam – Ronald Janssen Architecten
Achter een strak raster van baksteen en beton liggen zes appartementen met uitzicht op historisch Amsterdam. Het architectenbureau heeft het woongebouw ontworpen als een hedendaags verlengstuk van het naastgelegen VOC-pakhuis. De diepe negges in de gevel creëren subtiel wat een kleine afstand tussen de drukke straat en de woningen.

De jury noemt woongebouw Foeliestraat 2-4 een mooi en heel verfijnde inpassing in de context. Het strakke raster van betonnen gevelbalken en gemetselde penanten, dat tot in de nok is doorgezet, creëert een abstract beeld en is een duidelijk gebaar. De jury waardeert dat de architect op deze plek heeft gekozen voor terughoudendheid en rust in de architectuur.

Haasje Over, Eindhoven – VMX Architects
Woongebouw Haasje Over op Strijp S in Eindhoven omvat 182 woningen, verdeeld over een zeventig meter hoge toren en een brug die over de naastgelegen skatehal steekt. Tegelijkertijd voert een loopbrug naar de daktuin op gebouw Anton. Op deze manier wil het architectenbureau de verdwenen fysieke verbanden tussen gebouwen in het voormalige industriële gebied in herinnering roepen.

VMX Architects heeft niet alleen een woontoren ontworpen, maar daarbij zowel visueel als fysiek een verbinding gelegd met de naastgelegen panden. De jury waardeert hoe de architect daarmee aan de verdwenen geschiedenis van het terrein refereert, maar het niet bij een beeld laat. Ze noemt het een slimme ingreep waarmee het dak van gebouw Anton bij het project is betrokken en toegankelijk gemaakt voor bewoners van de nieuwe appartementen. De toren en het liggende woondeel hebben elk een eigen robuuste uitstraling, die opvalt én past in de industriële context.

Little C, Rotterdam – CULD en Inbo
In een voorheen wat verloren gebied aan de Coolhaven in Rotterdam vormt Little C een nieuw woon-, werk- en verblijfsprogramma met hoge dichtheid. Drie forse gebouwen creëren een rustig binnenterrein; lagere complexen, onderling verbonden door loopbruggen, staan geschakeerd rond een aantal pleintjes. De buitenruimte in het gebied is gevarieerd.

De jury vindt het sterk hoe het ontwerpteam erin is geslaagd een woongebied met een hoge dichtheid te ontwerpen met maar beperkte inzet van hoogbouw. Daarmee opent het project nieuwe perspectieven op de verdichting van onze steden. De wisselende hoogtes van de bouwvolumes zorgen er slim voor dat zonlicht toch diep het gebied in valt. De kleinere korrel van de gebouwen en openbare ruimte sluit aan bij de menselijke maat. De jury noemt het gerealiseerde project on-Nederlands in z'n uitstraling en dichtheid, en ziet dat het geheel stedenbouwkundig goed is ingepast.

Spaarndammerhart, Amsterdam – Korth Tielens Architecten & Marcel Lok_Architect
Op de locatie van de voormalige Spaarndammerschool is het woongebouw Spaarndammerhart gerealiseerd, dat 76 woningen toevoegt aan de buurt. Tegelijkertijd ‘herstelt’ het blok het oude stratenpatroon in de buurt. Daarbij sluit het project in zijn uitstraling aan op de Amsterdamse School-architectuur in de omgeving. Het hart van het woonblok is een collectief en groen hof dat zich via grote poorten opent naar de buurt.

Spaarndammerhart is heel zorgvuldig in de buurt ingepast, meent de jury; daarbij hebben de architecten goed rekening gehouden met het cultureel erfgoed in de omgeving. Het rijke metselwerk, de detaillering en de toevoeging van een kunstwerk van Martijn Sandberg sluit aan bij de Amsterdamse School, terwijl de architecten geen pastiche hebben gemaakt door te dicht bij het voorbeeld te blijven. Er is een rijk en eigentijds project ontstaan met een gelaagdheid die ook de gebouwen in de omgeving kenmerkt. Het bijzondere binnenhof is een mooie, intieme semipublieke plek voor de buurt.

De Voortuinen, Amsterdam – Elephant
In Amsterdam West heeft architectenbureau Elephant een voormalig kantoorgebouw getransformeerd tot woontoren De Voortuinen. De naam verwijst naar het feit dat de trappen en liften van de traditionele kern naar de gevel zijn verplaatst; daardoor heeft elke bewoner zijn eigen opgang en voortuin. De kamers liggen aan de gevel. De appartementen zijn (blijvend) geschikt voor verschillende doelgroepen.

De jury noemt De Voortuinen een interessant onderzoek naar een nieuwe woontypologie. Door het relatief grote aantal stijgpunten ervaren bewoners geen hinder van buren die voor hun woning langslopen, zoals bij de traditionele galerijflat het geval is. De hier gekozen oplossing zorgt voor een directer contact met een kleiner aantal buren, iets dat volgens de jury door bewoners als prettig zal worden ervaren. Ook waardeert de jury het feit dat dit een herbestemmingsproject betreft, waarbij bovendien een voorheen grijs en grauw kantoorgebouw nu fris en helder oogt.

Uitreiking
Naast de prijs voor Woongebouw van het Jaar worden in november ook prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Kantoorgebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar. Tegelijkertijd wordt de winnaar van de verkiezing voor Architect van het Jaar 2021 bekend gemaakt.

De architectuurprijzen reikt Architectenweb uit samen met hoofdpartners Reynaers Aluminium en Forster, en partners QbiQ Wall Systems, Alprokon en Cerriva.

Over de precieze datum en vorm van de feestelijke uitreikingen volgt later meer informatie.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde podcasts

Andere nieuwsberichten

Woonbuurt van Steenhuis Bukman vormt zuidwestelijke sluitstuk van Delftzicht

Gisteren, 15:28

Aftrap voor eerste buitenlands project Team V Architectuur

Gisteren, 12:26

Zuidelijke stationsentree met fietsenstalling Dordrecht geopend

Gisteren, 11:16

Ruimtelijk kader voor verdichting Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord vastgesteld

Gisteren, 09:26

Advies: Nederland kan zorgvuldiger omgaan met oude zonnepanelen

Gisteren, 13:35

Dorpen in Noord-Holland mogen bouwen in beschermd landschap

Gisteren, 10:21

ASML wil meebetalen aan duizenden nieuwe woningen in regio

16 december, 4:27

Den Haag positief over plannen voor verbouwing Pier Scheveningen

16 december, 9:48

PBL: duurzaam energiedoel haalbaar, maar meer nodig voor klimaat

13 december, 3:40

DNB verwacht dat huizenprijzen komende jaren verder oplopen

13 december, 12:25
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan