Little C ensemble
Copyright: Ossip van duivenbode
Little C in omgeving
Copyright: Ossip van Duivenbode
Little C in omgeving
Copyright: Ossip van Duivenbode
Little C hoogstedelijk wonmilieu
Copyright: Ossip van Duivenbode
Little C buitenruimte
Copyright: CULD Complex Urban Landscape Design
Little C plein
Copyright: CULD Complex Urban Landscape Design
Little C groen
Copyright: CULD Complex Urban Landscape Design
Little C tussenstraat
Copyright: CULD Complex Urban Landscape Design
Little C ensemble
Copyright: Ossip van duivenbode
Little C in omgeving
Copyright: Ossip van Duivenbode
Little C in omgeving
Copyright: Ossip van Duivenbode
Little C hoogstedelijk wonmilieu
Copyright: Ossip van Duivenbode
Little C buitenruimte
Copyright: CULD Complex Urban Landscape Design
Little C plein
Copyright: CULD Complex Urban Landscape Design
Little C groen
Copyright: CULD Complex Urban Landscape Design
Little C tussenstraat
Copyright: CULD Complex Urban Landscape Design

Little C, Rotterdam

30 juni
Puzzelstuk

Little C hecht als een puzzelstukje verschillende stadsdelen van Rotterdam aan elkaar. Op deze strategische plek is een hoge dichtheid aan woon-, werk- en verblijfsprogramma gerealiseerd. Hier zorgen pleintjes en straten, een nieuw aan te leggen park aan het water en een voetgangersbrug voor samenhang en continuïteit. Dit deel van de stad was eerder nog onherbergzaam, ondanks de potentie die het had; zo bij het centrum, Erasmus MC, Het Park én aan de Coolhaven.

De 15 gebouwen met een loft of een appartement als woning vormen een familie. Ze zijn allemaal opgetrokken in rijk gedetailleerd baksteen, elk met een eigen karakter. Zij zijn met elkaar verbonden door loopbruggen. De vele stalen details geven het geheel een stoere uitstraling. Little C is als een compact dorp met een grootstedelijk karakter: met The Village in New York als duidelijke inspiratiebron.

Drie forse gebouwen bieden rugdekking, zodat een rustig binnenterrein ontstaat. De andere, lagere complexen staan dicht naast elkaar, geschakeerd rondom meerdere pleintjes. De overgang tussen binnen- en buitenruimte is vloeiend, met natuurstenen plinten opgetrokken uit de stoep, verspringingen, arcades, luifels en trapjes. Een mooie tegenhanger voor het steen en beton is het groen op het maaiveld en de gevels, en de vele dakterrassen.

Het ontwerp

In het ontwerp van Little C zijn de complementaire kwaliteiten van CULD en Inbo gebundeld. Stedenbouwkundige en landschapsarchitect Cor Geluk en architecten Jaakko van ’t Spijker (CULD) en Bert van Breugel (Inbo) vormen samen het ontwerpteam dat respectievelijk stadsontwerp, buitenruimte-ontwerp, beeldkwaliteit, typologie, architectuur en bouwtechniek bijeenbracht in de  integrale visie op een nieuwe buurt aan de Coolhaven. Kunstenaar Ruud-Jan Kokke gaf vorm aan de stalen details: de loopbruggen en hekwerken.

Het programma

Little C omvat 109 koopwoningen, variërend van 42 m2 tot 265 m2. En van 2 of  3 kleinere lofts per verdieping tot grotere tweelaagse woningen als een Vertical of Tall-up. Er werden 209 huurappartementen opgenomen, waarvan een substantieel deel middenhuurwoningen zijn. Ook tref je er het Familiehuis Daniel den Hoed aan, het ‘tweede thuis’ met 35 kamers voor familie van  kankerpatiënten in het Erasmus MC.

Aanvullend is er 10.500 m2 commerciële ruimte opgenomen, waarvan kantoren, horeca, retail en werkruimtes. Alle ondernemers zijn eigenaar-gebruiker. De variatie hierin is enorm: van een  architect studio  tot een schijvers cafe,  yoga studio en diverse restaurants.

De bewoners kunnen gebruikmaken van 8 gemeenschappelijke daktuinen, een stalling met 230 autoparkeerplaatsen en 720 fietsparkeerplaatsen. In de onderbouw zijn 315 bergingen voor  woningen.

Bijdragen aan  de toekomst

Little C werd ontwikkeld met het oog op de toekomst. De buurt draagt bij aan verschillende Sustainable Development Goals (SDG’s).  

Het plan is verankerd in de stad: het beschikt over een nieuw park en een kleinschalig milieu met volop ontmoetingsplekken. Zo ontstaat sociale verbinding en een veilige, vertrouwde omgeving (SDG11). Ook is een substantieel deel van de woningen in het bereikbare segment gerealiseerd.

Little C krijgt een veilige oversteek naar het Erasmus MC met de nieuwe voetgangersbrug. Dit maakt de zorg toegankelijker. Fijn voor patiënten en verzorgers in het Familiehuis. (SDG3).

Er is zoveel mogelijk groen met een nieuw park, groene pleintjes en aangeplante volwassen bomen. (SDG13). Het groen maakt mensen gelukkig en gaat hittestress in de stad tegen. Ook bijen, insecten en vogels komen erop af. Zo draagt het bij aan de biodiversiteit in de stad.

In Little C vind je verantwoorde consumptie in de horeca-gelegen in de plint. Van een Italiaans restaurant tot een veganfoodshop (SDG12). De gunstige ligging in de middagzon maakt het terras en het park een aantrekkelijke plek om te verblijven.

Het waterretentiedak is een duurzame innovatie in het plan (SDG7). Dit dak van de stallinggarage is tegelijkertijd de begane grond. En heeft een te bufferen watercapaciteit dat vergelijkbaar is met een 25 meter zwembad. Het houdt regenwater vast waarmee de beplanting wordt gevoed. Dat scheelt aanzienlijk in het verbruik van drinkwater. Het retentiedak geeft het regenwater ook gedoseerd af aan het riool. Bij extreme neerslag wordt zo het riool ontlast.

De energie in Little C is betaalbaar en duurzaam. Het project is aangesloten op de restwarmte van de Rotterdamse haven. Zonnepanelen op de daken voorzien in de energiebehoefte van de algemene ruimtes.

Wat vinden anderen?

Het project won dit jaar de Rotterdam Architectuurprijs (zowel de juryprijs als de publieksprijs. Het juryrapport stelt:  “De meest verrassende en belangrijke bijdrage ziet de jury in de nieuwe vorm van hoge stedelijke dichtheid die hier is bereikt. Met grond als een steeds schaarser wordend goed is het ontwikkelen van nieuwe stedelijke inrichtingen met een hoge dichtheid van groot belang. In plaats van de hoge torens die elders in de stad worden gerealiseerd, is hier gekozen voor een vriendelijk en afwisselend weefsel met vijftien kleinere torens waarin naast woningen ook andere voorzieningen zoals café’s, kantoren en het Daniel den Hoed-huis zijn ondergebracht.

De beeldbepalende luchtbruggen zijn er niet alleen voor New Yorkse uitstraling. Het was de opdrachtgever die dit voorstel deed zodat verschillende blokken een trappenhuis met liften konden delen. Dit bespaart niet alleen kosten en ruimte, het bevordert ook ontmoetingen. Deze vondst is kenmerkend voor de sterke synergie die hier bestond tussen de opdrachtgever, bouwer, en architect. Het heeft geleid tot een uitzonderlijk project dat boven programma, context en moment uitstijgt.”

En ook de jury van de Job Dura Prijs ziet Little C unaniem als winnaar en is “diep onder de indruk van het lef en de volharding van de ontwikkelaar en het ontwerpteam om op deze locatie een uitzonderlijk ambitieus project te realiseren dat al werd geconcipieerd tijdens de vastgoedcrisis en ondanks de complexiteiten die daaruit voortvloeien toch in staat is gebleken niet in te boeten aan kwaliteit.” “Het is de makers van Little C gelukt om kleinschalig, gemeenschappelijk, betaalbaar én aantrekkelijk wonen in hoge dichtheden op sublieme wijze te verenigen en daarbij aansluitend een serieuze upgrading van de omliggende buurt tot stand te brengen”.
 

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met CULD Complex Urban Landscape Design

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan