Korth Tielens Architecten – genomineerd voor prijs Architect van het Jaar 2021

15 september 2021, 9:15
Een eigenzinnige materialisering, verfijnde detaillering, solide organisatie, nauw betrekken van gebruikers en bewoners, ontmoetingsruimtes voor de gemeenschap… in haar projecten toont Korth Tielens Architecten volgens de jury een groot en compleet vakmanschap. Een voorlopig hoogtepunt in het werk van het bureau is Spaarndammerhart in Amsterdam, dat Korth Tielens Architecten samen met Marcel Lok Architect heeft ontworpen.

https://vimeo.com/595861867

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2021 heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Marc Koehler, Korth Tielens Architecten, Nanne de Ru, Afaina de Jong en Delva Landscape Architecture & Urbanism.

Van de genomineerden zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om zijn/haar stem uit te brengen op de genomineerde die deze prijs wat haar/hem betreft het meeste verdient.

De genomineerde architect, of collectief van architecten, dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking in november van dit jaar de prijs voor Architect van het Jaar 2021 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2021 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Reynaers Aluminium en Forster.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem uit

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Bart Kellerhuis (Zecc Architecten), architect Laura Atsma (Fokkema & Partners), ontwikkelaar Jana Jayakkumaran (Amvest) en zakelijk directeur / partner Ellen Schindler (De Zwarte Hond). Bij haar keuze heeft de jury zich mede gebaseerd op de ingestuurde suggesties voor de prijs dit jaar.

Korth Tielens Architecten
Een eigenzinnige materialisering, verfijnde detaillering, solide organisatie, nauw betrekken van gebruikers en bewoners, ontmoetingsruimtes voor de gemeenschap… in haar projecten toont Korth Tielens Architecten volgens de jury een groot en compleet vakmanschap. Een voorlopig hoogtepunt in het werk van het bureau is Spaarndammerhart in Amsterdam, dat Korth Tielens Architecten samen met Marcel Lok Architect heeft ontworpen. Maar de jury noemt ook woongebouwen als Tuinhuis in Almere en De Boeg in Oostende (België). En dan is er nog de eigenzinnige uitbreiding van basisschool De Molenwiek in Haarlem en de bruggen die het bureau in bijvoorbeeld Amsterdam en Lingezegen heeft ontworpen.

In de Spaarndammerbuurt ligt een van de hoogtepunten van de Amsterdamse School – Het Schip. Op steenworp afstand hiervan is een oud schoolgebouw vervangen door woningbouw naar ontwerp van Korth Tielens Architecten en Marcel Lok Architect. In deze gevoelige omgeving hebben de ontwerpers ervoor gekozen een straat terug te brengen en de woningen daarnaast te organiseren rond een hof. In het ontwerp is nauw samengewerkt met de buurt en de architectuur bouwt nadrukkelijk voort op die van de Amsterdamse School, met bijvoorbeeld grote poorten in gedetailleerd metselwerk en met geïntegreerde kunst.

Minstens zo interessant is het woongebouw dat Korth Tielens Architecten in Almere heeft ontworpen. Tussen de laagbouw uit de jaren zeventig in Almere Haven heeft het bureau een appartementengebouw ontworpen dat rondom voorzien is van ruime balkons, maar door zijn compacte opbouw ook ruimte laat voor een gemeenschappelijke tuin, die een verbinding legt met het vele groen in de buurt. Het gebouw is binnen voorzien van een atrium, waardoor de rondlopen naar de appartementen daglicht ontvangen. Zo is een prettige plek ontstaan om even met de buren bij te praten. Van buiten is het woongebouw uitgevoerd in grindbeton, dat in de jaren zeventig populair was, maar dan wel op een eigentijds manier. De holle kolommen, die de balkons dragen, hebben daarbij een wisselende dikte gekregen.

In het woongebouw dat Korth Tielens Architecten in Oostende heeft ontworpen komt het gewassen beton als materiaal terug, maar weer op een heel andere manier dan in Almere. Hier vormt het beton kaders voor grijsgroene bakstenen en openen de ouderenwoningen zich met hun balkons specifiek op het zuiden.

De uitbreiding van basisschool De Molenwiek in Haarlem vroeg een heel eigen benadering. Aan het park heeft de school nu een kloeke gevel van twee lagen hoog gekregen, waarbij de lokalen zich met brede puien direct daarnaar openen. Maar minstens zo krachtig is de organisatie van het schoolgebouw, waarbij oudbouw en nieuwbouw samen een sterker geheel vormen. Door de uitbreiding rond de laten lopen, is in het midden een nieuwe binnenplaats ontstaan, die daglicht terugbrengt in de bestaande aula erachter.

Naast deze gebouwen werkt het bureau ook aan een heel andere architectuur, die van bruggen. De jury noemt daarbij in het bijzonder de slanke, betonnen bruggen die Korth Tielens Architecten in het Andreas Ensemble in Amsterdam heeft ontworpen, en een ontmoetingsplaats in de buurt vormen, en de fiets- en wandelbrug in Lingezegen, die met een prachtige slinger over het spoor daar gaat.

Tenslotte roemt de jury de betrokkenheid van een van de partners van het bureau, Gus Tielens, bij het onderwijs aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Ze werkt daar zowel als docent als coördinator van het onderwijs.

Meer informatie: https://korthtielens.nl
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Contract voor bouw Huis voor de Stad Amersfoort getekend

Gisteren, 15:37

BNA pleit voor ministerie van ruimtelijke ontwikkeling en wonen

Gisteren, 13:38

Eerste fase Portugees project van NEXT architects opgeleverd

Gisteren, 11:23

Francon opent tijdelijke winkelinstallatie 'Scene' in samenwerking met KAAN Architecten

30 november, 2:14

Zeeland wil meer grip op uitbreidingsplannen recreatiesector

Gisteren, 14:46

Portaal en AM slaan handen ineen voor krachtige wijken in regio Utrecht

Gisteren, 10:53

Corbulotunnel bij Leiden gaat na veel tegenslag op 5 juli open

Gisteren, 09:26

Nijmegen hoeft plannen voor westelijke entree station niet aan te passen

30 november, 10:40

Miljoenen naar onderzoek voor duurzame oplossing PFAS

30 november, 9:48

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

29 november, 3:31
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan