Kirsten Hannema
Copyright: Maarten van Haaff
Kirsten Hannema
Copyright: Maarten van Haaff

Makkelijker kunnen we het niet maken

16 november 2021, 9:15
Waarom wil het niet vlotten met de woningbouw? We denken het antwoord te kennen: verhuurdersheffing, stikstofcrisis, en personeels- en materiaaltekorten. Maar toen ik onlangs twee architecten sprak over de situatie in de bouw, kreeg ik iets anders te horen: zij lopen vast op gemeentelijke besluitvorming. Het verhaal dat ze uit de doeken deden, over een woontoren in mijn woonplaats Haarlem, waaraan ze al zeven jaar werken, maar waarvoor nog altijd geen bouwvergunning is verleend, gaat als volgt.

In 2014 winnen de architecten de besloten ontwerpprijsvraag voor een toren met zorg- en koopwoningen, in opdracht van een zorginstelling. Als deze stopt met de ontwikkeling van nieuwbouw, wordt het project door een ontwikkelaar overgenomen, en een nieuw ontwerp gemaakt met vrije sector- en sociale koopwoningen. De architecten tekenen in overleg met de stedenbouwkundige van de gemeente aan de inpassing van de toren in zijn omgeving.

Dan breekt de stedenbouwkundige op skivakantie zijn been; hij kan een half jaar niet werken. Er is niemand om hem te vervangen en het project ligt zodoende stil. Niet lang nadat het werk is opgepakt, vertelt de gemeentelijke projectleider dat ze een tijdje uit de running zal zijn, vanwege zwangerschaps- en ouderschapsverlof. Ook voor haar wordt geen vervanging geregeld; weer ligt het project een half jaar op de plank.

Als het plan in 2016 voor inspraak langs de gemeenteraad gaat, maakt een SP-raadslid bezwaar; hij vindt dat er, in plaats van sociale koop, sociale huurwoningen moeten komen. De meerderheid van de raad stemt in. Naast de ontwikkelaar moet nu een corporatie gezocht worden die deze woningen wil realiseren. Omdat sociale huurwoningen minder opbrengen, volgt een nieuwe onderhandelingsronde tussen de ontwikkelaar en de gemeente, over een lagere grondprijs. Daarnaast moeten de plattegronden – binnen het bestaande plan – worden aangepast, met gescheiden lift- en trappenhuizen.

De gemeentelijke ambtenaar die de bouwaanvraag beoordeelt, wil weten of het straks niet te hard waait op straat. De architecten tonen met een studie dat de windbelasting binnen de normen valt. Dan bedenkt de ambtenaar dat het ook kan waaien op de balkons; hebben ze daar naar gekeken? De architecten antwoorden dat de gemeente hiervoor geen beleid heeft; ze kunnen het ontwerp voor de buitenruimtes nergens aan toetsen. Daar heeft de ambtenaar geen boodschap aan. Hij wil zeker weten dat de bewoners straks genieten van hun buitenruimte, en verwacht nu bewijs.

Inmiddels ligt het terrein al zo lang braak dat er rugstreeppadden rondlopen, grappen de architecten. Zal je zien dat daar weer een onderzoek naar wordt gestart.

De gemeente is toetsingsgeil, zeggen de architecten. Ik zag dat de afgelopen weken bevestigd tijdens de verbouwing van mijn huis. Eerst meldden zich twee boa’s die zeiden dat er geen twee bouwcontainers op straat mogen staan, terwijl de gemeente aannemers verplicht om bouwafval op die manier te scheiden. Twee dagen later stonden controleurs van de Omgevingsdienst voor de deur, die vroegen of we asbestonderzoek hadden gedaan, ‘want officieel moet dat bij panden van voor 1992’. Toen ik vertelde dat we een houten vloer vervangen, zeiden ze dat we zelf niet konden zien of er wellicht asbest in verstopt zat; een ‘erkend bureau’ had onderzoek moeten doen. En wisten we zeker dat we geen sloopvergunning nodig hadden? (Jazeker, dat hadden we gedubbelcheckt)

De overheid wil de ‘regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen’ met de Omgevingswet die op 1 juli 2022 – zes jaar nadat de Eerste en Tweede Kamer hem goedkeurden – in werking moet treden. ‘Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten’, zo staat op de website. Of de wet gaat helpen om de woningbouw vlot te trekken? Dat de invoering al drie keer is uitgesteld, is bepaald ironisch.


Kirsten Hannema is architectuurcriticus en schrijft voor diverse media waaronder De Volkskrant.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

Vandaag, 15:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

Vandaag, 13:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

Vandaag, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

Vandaag, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

Vandaag, 14:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

Vandaag, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

Vandaag, 09:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

Gisteren, 17:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

Gisteren, 13:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

Gisteren, 09:31
Kirsten HannemaArchitectuurcriticus
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan