In het kader van de Rotterdam Architectuur Maand zoomen we op Architectenweb in een serie interviews in op enkele ‘onderstromen’ in de architectuur die nu in Rotterdam aan de oppervlakte komen. Overmaat heet het bakstenen stadsblok dat architectenbureaus Geurst & Schulze, Kühne & Co en De Nijl Architecten aan de Rotterdamse Laan op Zuid realiseerde, naar de royale maatvoering van de 23 won
ingen, gebouwd in opdracht van een collectief van particulieren (CPO). “Men verklaarde ons destijds voor gek”, vertelt architect Endry van Velzen van De Nijl, mede-initiatiefnemer van het project, over de presentatie van het plan aan de gemeente, begin 2015. “Huizen van 7,20 meter breed, 8 meter diep, met een vloeroppervlak tot 200m2. Appartementen met buitenruimtes van 25m2. Het was het tegenovergestelde van de kleine woningen die ontwikkelaars aanboden - het enige waar ze op dat moment, hartje crisis, nog aandurfden; die verkopen altijd wel.”
Er kwamen meteen enthousiaste mensen op het project af. Zoals het stel dat een woning wilden met intern een appartementje voor haar ouders; die komen elk jaar vier maanden over uit Brazilië en logeren dan bij hen. Of het oudere koppel dat nooit eerder een vaste relatie had, besloot om te gaan samenwonen, maar hun privacy wilde behouden; zij gebruikten de ruimtelijke overmaat om ieder een werkkamer in te richten, aan weerszijden van de woning. In een ander appartement woont een ouder met een inwonend kind, verderop iemand met jonge kinderen, maar er zijn ook alleenstaanden.
“Als initiatiefnemer bepaal je de regels van het spel”, blikt Van Velzen terug op het proces. “Dat is wezenlijk anders dan werken voor een ontwikkelaar. Ik vind het ontzettend leuk en bevredigend om te bouwen voor en met mensen die daar gaan wonen. Het levert bijzondere plattegronden, plekken - stukken stad op. Daarin schuilt de meerwaarde van CPO.”