Wat deze binnenstedelijke ontwikkeling zo spannend maakt? “We moeten ervoor waken dat we de ruimte, de inherente kwaliteit van Rotterdam, blijven zien. Ik woon al een tijd in Rotterdam, ik hou van de stad, de wandeltochten die ik in de weekenden maak, de lange zichtlijnen, om in architectuurtermen te spreken. De ruimte bevalt me. De andere zijde van de medaille is dat er daardoor veel ruimte is om te bouwen. Tegelijk biedt bouwen de kans om gebieden als de Rijnhaven te ontsluiten voor publiek en de kwaliteiten van stad beter te benutten. Ik kijk er positief tegenaan.”
Het Floating Office Rotterdam is ontworpen als het nieuwe vlaggenschip van het GCA, maar is ook een mooi visitekaartje voor Powerhouse Company en RED Company. “Een vrij groot visitekaartje”, lacht Richters. Het houten gebouw, 3.500 vierkante meter groot, is 70 meter lang, 24 meter breed en drie lagen hoog. “De breedte is zo bepaald dat het gebouw door de Rijnhavenbrug kan varen. Zo kan het in gebruik blijven op moment dat de Rijnhaven zich verder ontwikkelt. Om iedereen in daglicht te kunnen laten werken, wil je ook niet teveel diepte. De lengte draagt bij
aan de representatieve uitstraling en schaal die past bij het GCA met Patrick Verkooijen als CEO en bestuurders als Ban Ki Moon, die hier met enige regelmaat zal zijn.”
Het project is ontstaan parallel aan de ontwikkeling van een visie voor de transformatie van het Codrico-terrein waaraan Powerhouse sinds 2017 werkt. “Met de gemeente zijn we bezig geweest om te kijken wat mogelijk is als de laatste fabriek uit de Rijnhaven vertrekt, de regels voor havenwater vervallen, en het gebied vrijkomt voor de stad”, vertelt Richters. “De gemeente wil een nieuwe – duurzame – richting inslaan met partijen als het GCA en geeft de Rijnhaven daarin een rol als plek voor innovatie. Na de transformatie van kleinere voormalige havengebieden zoals de Wijnhaven is dit het eerste grote havenbekken dat onderhanden genomen wordt, en waarmee het centrumgebied in Zuid wordt uitgebreid.” Het doel is om de stad en stedelingen meer bij het water te betrekken.
In 2017 wonnen Groningen en Rotterdam de bieding voor de in Nederland te realiseren huisvesting van het GCA. Het onderzoeksgebouw staat in Groningen, Rotterdam wist het hoofdkantoor binnen te halen met de belofte voor een duurzaam, drijvend gebouw in de Rijnhaven.
Powerhouse Company besloot om zelf een voorstel te doen aan de gemeente voor het te realiseren GCA-kantoor, en dit met RED Company te ontwikkelen. Sinds de oprichting van het ontwikkelbedrijf in 2015, mede ingegeven door de bouwimpasse tijdens economische crisis, is het uitgegroeid tot “een succesvol bedrijf, dat naast Powerhouse bestaat”, vertelt Richters. Hij moedigt architecten aan om die ontwikkelende rol vaker op zich te nemen, “omdat het veel oplevert.” “Het zorgt ervoor dat de architect-ontwikkelaar als initiatiefnemer nu dit soort ontwerpopdrachten kan vormgeven. Dit levert een nieuwe manier van ontwikkelen op waarbij al vroeg in het proces ideeën worden ontwikkeld die misschien niet direct realistisch lijken, maar wel degelijk mogelijk blijken.” Zoals een volledig houten, verplaatsbaar kantoor, dat in zijn eigen energiebehoefte voorziet.