Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Plomp / RED Company / Powerhouse Company
Copyright: Plomp / RED Company / Powerhouse Company
Copyright: RED Company / Powerhouse Company
Copyright: RED Company / Powerhouse Company
Copyright: RED Company / Powerhouse Company
Copyright: Plomp / RED Company / Powerhouse Company
Copyright: Plomp / RED Company / Powerhouse Company
Copyright: Plomp / RED Company / Powerhouse Company
Copyright: RED Company / Powerhouse Company
Copyright: RED Company / Powerhouse Company
Copyright: RED Company / Powerhouse Company
Copyright: Plomp / RED Company / Powerhouse Company

Powerhouse Company ontwerpt nieuw IBM-kantoor in Think District Amsterdam

24 mei 2022, 16:12
In het nieuwe Think District, in het Amsterdamse Schinkelkwartier, ontwikkelt RED Company een nieuw kantoorgebouw van 35.000 m2. Bij ontwikkeling en ontwerp van het gebouw, waarvan IBM de initiërende huurder is, nemen duurzaamheid en de gezondheid  van de gebruikers een centrale plek in. Powerhouse Company ontwerpt het gebouw.

Het toekomstige Think District ligt in de Riekerpolder en maakt deel uit van het Schinkelkwartier, dat de gemeente Amsterdam wil transformeren van een geïsoleerd kantorengebied naar een levendige en groene stadswijk. Het Think District wordt ontwikkeld door RED Company en krijgt zo’n 1.100 woningen en twee kantoorgebouwen in een parkachtige omgeving.

Een van de kantoorgebouwen wordt het multi-tenant gebouw, dat onder andere het hoofdkantoor voor de Benelux van IBM gaat huisvesten. Het gebouw moet een blikvanger worden aan de A10 en het spoor. Verder is het kantoor “volledig gericht op duurzaamheid en de gezondheid van zijn gebruikers”, aldus RED Company.

Sociaal en gezond
Het ontwerp van Powerhouse Company gaat uit van de gedachte dat het kantoor steeds meer fungeert als ontmoetingsplek, waar uitwisseling van kennis en ideeën centraal staat. Dit is ruimtelijk vertaald in een groot atrium als het levendige hart van het gebouw, rijkelijk voorzien van groen.

In en rond het atrium wordt samenkomst van mensen en co-creatie gestimuleerd door diverse voorzieningen en collectieve ruimten. Deels stimuleren deze voorzieningen ook het werken aan de gezondheid. Hier vind je bijvoorbeeldeen directievergadercentrum, koffiebar, restaurant en lezingenzaal, naast een gym, yoga- en meditatieruimten en andere sociale functies.

Landschappelijk
Het centrale thema gezondheid vertaalt zich ook in het groen in en rondom het gebouw, legt Red Company uit. Hiertoe werkt Powerhouse Company samen met Delva Landscape Architecture | Urbanism; in het gezamenlijke ontwerp vloeit het omringende stadspark in en over het gebouw, waardoor mensen zich sterk verbonden moeten voelen met de natuur.

Zo loopt het park door op terrassen op verschillende verdiepingen en wordt het atrium “een complete groene binnenwereld”. Royale ramen zorgen dat een grote hoeveelheid daglicht in het gebouw valt. Voor een optimale ventilatie en luchtkwaliteit zorgt een state-of-the-art installatieconcept, aldus de ontwikkelaar.

Certificeringsambities
De combinatie van daglicht, luchtkwaliteit, groen en faciliteiten zoals een gym en meditatieruimten maakt van dit nieuwe kantoor een gezonde werkomgeving waar mensen graag willen samenkomen en die tegelijkertijd de productiviteit stimuleert, zo geeft RED Company aan. Naast gezond moet het gebouw ook bijzonder duurzaam worden.

Deze ambities van ontwikkelaar en architecten sluiten naadloos aan bij het streven naar een WELL Platinum- en BREEAM Outstanding-certificering.  Met de hoge duurzaamheidsambities wordt het kantoorgebouw volgens RED Company ook ‘Paris proof’ gaat het hoog scoren op de verschillende ESG-criteria criteria (milieu-, sociale en bestuurscriteria voor de activiteiten van een bedrijf, die gevolgen kunnen hebben voor de samenleving of het milieu).

Slimme systemen
Volgens RED Company wordt het kantoorgebouw er een van een nieuwe generatie; dat zal zich onder meer uiten in het feit dat het gebouw middels technologie, gericht op comfort, proactief het gebruik, het aantal gebruikers en de behoeften van die gebruikers gaat voorspellen. Daartoe krijgt het gebouw een digitale infrastructuur die alles verbindt via één platform.

Het systeem gebruikt zelflerende algoritmes in combinatie met artificial intelligence om data te analyseren, waardoor gebruikers op basis van hun behoefte de juiste werkplek krijgen toegewezen, vergaderruimten automatisch worden ingepland en voorzieningen gereserveerd kunnen worden. In combinatie met een geavanceerd lichtsysteem en klimaatregelingssysteem, draagt dit bij aan de gezondheid en het comfort van de gebouwgebruikers. Tegelijkertijd zorgen de systemen voor energiebesparing.

Het kantoor zal - overigens net als het tweede te ontwikkelen kantoorgebouw - WiredScore gecertificeerd zijn en dus in staat om aan alle technologische en connectiviteitseisen van de gebruikers te voldoen, meldt RED Company.

IBM
Dit past uiteraard uitstekend bij de initiator en belangrijke huurder van het pand: IBM. De onderneming is een wereldwijde leider op het vlak van Artificial Intelligence & Hybrid Cloud computing, legt de ontwikkelaar uit. IBM werkt als een belangrijke stimulator in het gebied, maar is al sinds 1952 in de Amsterdamse Riekerpolder gevestigd.

Het huidige hoofdkwartier van IBM wordt in het kader van het project Think District herontwikkeld. Hiervoor maakt Office Winhov het ontwerp.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Tuin van de Leidse Meelfabriek ontworpen als 'natuurlijk schilderij'

3 uur geleden

Niemeyer-fabriek Groningen wordt broedplaats voor bedrijven en kennisinstellingen

Vandaag, 10:53

Tentoonstellingsontwerp van Donna van Milligen Bielke en Ard de Vries voor Rijksmuseum

Gisteren, 16:43

Studioninedots presenteert InterSphere: manifest voor de ongeprogrammeerde stad

Gisteren, 14:20

Beleggingen in vastgoed stijgen weer na historisch dieptepunt

Vandaag, 11:44

Huur middeldure woningen in Amsterdam mag omhoog om aanjagen bouw

Vandaag, 09:19

Inzending voor Jaarboek Architectuur in Nederland 2024/2025 geopend

17 juli, 12:20

Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

17 juli, 9:32

Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

16 juli, 1:27

Vattenfall stopt met aanleg warmtenetten voor bestaande woningen

16 juli, 9:16
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan