Office Winhov

1 september 2023, 9:40
De ontwikkeling van onze steden, en de gebouwen daarin, gaat meestal langzaam en versnelt zich maar af en toe. Aan die graduele ontwikkeling van onze steden wil Office Winhov bijdragen. Verder bouwen aan bestaande gebouwen hoort daarbij, net als het toevoegen van nieuwe gebouwen die reflecteren op de context en haar geschiedenis. Daarbij hoort ook de overtuiging dat goede gebouwen lang meegaan. En precies die goede gebouwen weet Office Winhov volgens de jury met een indrukwekkende consistentie steeds opnieuw te realiseren.

https://vimeo.com/859776481

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2023 heeft de onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Marjolein van Eig, Studioninedots, Crimson, Peter van Assche en Office Winhov.

Van de genomineerden zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om zijn/haar stem uit te brengen op de genomineerde die deze prijs wat haar/hem betreft het meeste verdient.

De genomineerde architect, of collectief van architecten, dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 8 november van dit jaar de prijs voor Architect van het Jaar 2023 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2023 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Reynaers Aluminium en Forster.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem uit

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Do Janne Vermeulen (Team V Architectuur), ontwikkelaar Anouk Reintjens (AM), architect Thomas Bedaux (Bedaux de Brouwer Architecten) en architect Mechthild Stuhlmacher (Korteknie Stuhlmacher Architecten).

Office Winhov
Het voormalige ontleedkundig laboratorium van de Universiteit van Amsterdam is naar ontwerp van Office Winhov getransformeerd tot hotel Pillows Maurits at the Park. Het gebouw was destijds sterk gericht op de Mauritskade, en de singel daarlangs, en had zijn achterzijde aan het Oosterpark. Bij de transformatie heeft het gebouw met een compacte aanbouw een tweede gezicht gekregen naar dat park, dat nu doorloopt tot aan het gebouw. 

De erfgrens is onzichtbaar geworden. Daarbij bouwt de aanbouw in haar architectuur voort op de ‘taal’ van het bestaande gebouw, het is er een verlengstuk van.

Op haar eigen website schrijft Office Winhov: “Wij bouwen aan een duurzame toekomst op basis van de bestaande stad. Soms is dat met een nieuw gebouw, steeds vaker is dat door hergebruik van bestaande gebouwen. Duurzaamheid is voor ons meer dan het bewust omgaan met energie, materiaal, milieu en natuur. Het ondervraagt de bestaande stad op de sociale, economische en culturele wendbaarheid en weerbaarheid die de toekomst vereist. Het duurzaamste gebouw is volgens ons een gebouw dat lang meegaat en dat meeschrijft aan de geschiedenis van de stad.”

In Den Helder verhuist de gemeente eind van het jaar naar twee gerenoveerde industriële gebouwen op de voormalige marinewerf Willemsoord. Naar ontwerp van Office Winhov in samenwerking met Van Hoogevest architecten zijn Gebouw 66, een mastenloods uit 1826, en Gebouw 72, de voormalige zeilmakerij uit 1949, gereed gemaakt voor hun volgende leven. In de voormalige mastenloods, vier lage naast elkaar gelegen loodsen, zijn de publieksbalies en de raadszaal ondergebracht. Eén van de loodsen is daarbij leeg gelaten, als passage en foyer. De karakteristieke houten draagconstructie is overal in het zicht gelaten en krijgt een vervolg in houten afwerkingen en meubilair. In de voormalige zeilmakerij, een drielaags industrieel gebouw, liggen straks rond een nieuw atrium de kantoren van de ambtenaren. Middenin het atrium zijn de oude betonnen balken en kolommen behouden, plaatselijk zijn alleen de oude vloeren eruit gezaagd. In zijn ontwerp blijft Office Winhov zo dicht bij het bestaande karakter van het gebouw.

In 2024 opent in Amsterdam het Nationale Holocaustmuseum. Dit krijgt gestalte in twee tegenover elkaar liggende gebouwen met een tegengestelde historische betekenis. Aan de ene kant van de straat ligt De Hollandsche Schouwburg, het verzamelpunt van waaruit tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden werden gedeporteerd naar kampen. Aan de andere kant van de straat, schuin ertegenover, ligt de Hervormde Kweekschool, van waaruit zo’n zeshonderd Joodse kinderen naar onderduikadressen werden gebracht. Samen vormen deze gebouwen straks het Nationale Holocaustmuseum. Het ensemble wordt daar momenteel voor ingericht naar ontwerp van Office Winhov. De grootste ingrepen worden daarbij gedaan bij de Hervormde Kweekschool, waar een deel van de gevel teruggebracht wordt naar een abstract versie van wat het ooit was. Een eerder al echt verloren gegaand deel van de gevel van de school krijgt een abstracte, verstilde gevel waarin de bakstenen wat uit elkaar zijn getrokken om via de tussenruimte daglicht binnen te laten vallen. Eind jaren vijftig is naar ontwerp van Jan Leupen De Hollandsche Schouwburg al getransformeerd tot herdenkingsplaats. Leupen bediende zich daarbij van een abstract, verstilde architectuur. In het ontwerp van Office Winhov wordt dat thema versterkt en doorgezet in de Hervormde Kweekschool.

Net buiten de ringweg van Amsterdam, naast metrostation Postjesweg, ontwerpt Office Winhov in samenwerking met Office Haratori een twintig lagen hoog woongebouw met sociale huurwoningen. Geïnspireerd op de naoorlogse architectuur in de omgeving hebben de bureaus een plastische gevel ontworpen uit prefab betonnen elementen met enerzijds horizontale lijnen, die plaatselijk balkons vorm, en verticale lijnen, waarmee diezelfde balkons verticaal gebundeld worden. De gesloten gevelvlakken worden voorzien van geprofileerd beton waarvan de flensen aan de voorzijde gebroken worden. Uiteindelijk ontstaat een architectuur die zowel bij de huidige tijd als bij de wederopbouwperiode hoort.

De vier voorbeelden illustreren volgens de jury goed hoe Office Winhov verder bouwt aan de bestaande stad. Bestaande gebouwen worden daarbij tactvol klaargestoomd voor de toekomst, met groot respect voor hun geschiedenis en context, en waar nodig aangevuld met bouwdelen die voortbouwen op de bestaande architectuur. Hetzelfde geldt voor nieuwbouw, ook dit wordt zorgvuldig ingepast in de context en de geschiedenis daarvan.

Onze steden staan vol gebouwen die vernieuwd of getransformeerd moeten worden. Uit cultureel en duurzaamheidsoogpunt is het onzinnig die gebouwen te slopen, vindt Office Winhov, en de jury is het daar volmondig mee eens. Met slimme ingrepen, werkend vanuit wat er is, kunnen deze gebouwen gereed gemaakt worden voor een volgend leven. Daarbij zoekt het bureau naar díe ingrepen die het karakter van het bestaande gebouw ondersteunen, zelfs kunnen versterken.

De jury is onder de indruk van het feit dat Office Winhov erin slaagt in ieder project weer een hoge kwaliteit te realiseren. Dat wijst volgens de jury op een sterke ontwerppraktijk. Het bureau zelf benadrukt daarbij dat het teamwork is. De opdrachtgever, de aannemer, de adviseurs, de leveranciers… de hoge kwaliteit van de projecten wordt door hen waargemaakt. Binnen het eigen bureau wijzen de partners Jan Peter Wingender en Uri Gilad naar het team om hen heen. Ook daar gaat het echt om teamwork.

Verder heeft de jury ook grote waardering voor de vele activiteiten die het bureau buiten haar eigen ontwerppraktijk ontplooit en de ontwikkeling van het vakgebied ondersteunt. In samenwerking met Bergplaats, Ard de Vries Architects en Moriko Kira organiseert Office Winhov de lezingenserie design-by-thinking-of, waarin architecten uit binnen- en buitenland uitgenodigd worden om over hun werk te vertellen. Al veel langer loopt de serie Local Heroes, waarin architecten uit het veld uitgenodigd worden om onderzoek te doen naar het werk van net iets minder bekende architecten. Een van de partners van het bureau, Uri Gilad, zit momenteel ook in de Welstand van Amsterdam en zit in de redactie van het Jaarboek Architectuur in Nederland.

Meer informatie: officewinhov.nl
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

Gisteren, 15:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

Gisteren, 13:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

Gisteren, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

Gisteren, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

Gisteren, 14:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

Gisteren, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

Gisteren, 09:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan