Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Historische tekening
Copyright: Office Winhov
Historische tekening
Copyright: Jan Kuijt / Office Winhov
Complex aan de zijde Kalverstraat
Copyright: Office Winhov
Doorsnede, bestaande situatie
Copyright: Office Winhov
Doorsnede, nieuwe situatie
Copyright: Office Winhov
Begane grond, bestaande situatie
Copyright: Office Winhov
Begane grond, nieuwe situatie
Copyright: Office Winhov
Situatie
Copyright: Office Winhov
Office Winhov_VD_Wijnanda Duits_045
Copyright: Wijnanda Duits
Office Winhov_VD_Wijnanda Duits_078
Copyright: Wijnanda Duits
Office Winhov_VD_Wijnanda Duits_119
Copyright: Wijnanda Duits
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Copyright: Stefan Müller
Historische tekening
Copyright: Office Winhov
Historische tekening
Copyright: Jan Kuijt / Office Winhov
Complex aan de zijde Kalverstraat
Copyright: Office Winhov
Doorsnede, bestaande situatie
Copyright: Office Winhov
Doorsnede, nieuwe situatie
Copyright: Office Winhov
Begane grond, bestaande situatie
Copyright: Office Winhov
Begane grond, nieuwe situatie
Copyright: Office Winhov
Situatie
Copyright: Office Winhov
Office Winhov_VD_Wijnanda Duits_045
Copyright: Wijnanda Duits
Office Winhov_VD_Wijnanda Duits_078
Copyright: Wijnanda Duits
Office Winhov_VD_Wijnanda Duits_119
Copyright: Wijnanda Duits

V&D-complex tussen Rokin en Kalverstraat door Office Winhov ontrafeld

11 december 2019, 10:25
Het voormalige V&D-pand in het centrum van Amsterdam is gerenoveerd en getransformeerd door Office Winhov. Het ontwerp van het bureau is daarbij gericht op het ontrafelen van het complex in een traditie van kritische reconstructie.

Het complex van Vroom & Dreesmann, gesitueerd tussen het Rokin en de Kalverstraat in het hart van Amsterdam, is feitelijk een samenstelling van verschillende gebouwen. Daarbij is het complex in de afgelopen eeuw meermaals verbouwd, met een interessante gelaagdheid van verschillende tijden als resultaat.

Met zijn ontwerp voor de renovatie en transformatie van het complex heeft Office Winhov de oorspronkelijke kwaliteiten van de gebouwen willen terugbrengen, met respect voor de diverse tijdslagen. De ingrepen van het bureau bestaan deels uit reconstructie en aanhelen van het bestaande; daarnaast heeft het bureau heeft enkele nieuwe elementen toegevoegd. De toevoegingen zijn herkenbaar maar voegen zich naar de kenmerken van de oorspronkelijke gebouwen.

Historie complex
Het voornaamste deel van het complex is het gebouw dat in 1912 als warenhuis is gerealiseerd. Dit deel is ontworpen door de architect François Caron, met het klassieke Parijse ‘grand magasin’ als inspiratiebron, vertelt Office Winhov. In de jaren 1930 werd het warenhuis ingrijpend verbouwd naar ontwerp van architect Jan Kuijt – die in dat decennium vele Vroom & Dreesmann-vestigingen voor zijn rekening mocht nemen.

Slechts een deel van zijn ontwerp voor de verbouwing van de Amsterdamse vestiging werd uitgevoerd. Daardoor bleven de ontwerpen van Caron en Kuijt, als in een collage, naast elkaar zichtbaar, legt Office Winhov uit.  Dan is er nog een deel van het complex aan de overzijde van de oorspronkelijke Sint-Jorissteeg, bestaande uit de 18e-eeuwse pakhuizen aan het Rokin en een 19e-eeuwse gebouw van Jacot en Oldewelt aan de Kalverstraat.

Gedurende de tijd dat V&D en het bijbehorende restaurant La Place in het complex waren gehuisvest, is de steeg stapsgewijs overbouwd. Door de vele verbouwingen hebben de panden uiteindelijk hun individuele karakter en zichtbaarheid verloren, aldus het architectenbureau.

Terugkeer van de steeg
Het terugbrengen van de historische Sint-Jorissteeg is de centrale ingreep in de renovatie door Office Winhov. De deels verdwenen gevels aan weerszijden van de steeg heeft het bureau hersteld en aangeheeld, waarmee de gebouwen hun eigen plek hebben teruggekregen. Tevens is met deze ingreep het publieke domein versterkt en is een diversere programmering van het complex mogelijk gemaakt, aldus de architecten.

In de steeg is een nieuwe entree gesitueerd, die de bovenste vier verdiepingen van het warenhuis ontsluit, waar nu hoogwaardige kantoorruimten zijn ingericht. Een vide uit het ontwerp van Caron is hersteld, voorzien van een nieuw daklicht en vormt nu het centrale punt van de kantoren.

De begane grond, kelder en de eerste verdieping zijn bestemd als winkelruimte. Office Winhov heeft het gebouw van Jacot en Oldewelt hersteld en moor middel van een glazen tussenbouw verbonden met de oude pakhuizen aan het Rokin. Dit deel van het complex heeft horeca als nieuwe bestemming.

Gevelbeeld
De gevels aan de Kalverstraat en het Rokin heeft het architectenbureau volledig gerenoveerd. Daarbij heeft het bureau historisch waardevolle elementen zoals de stalen vliesgevel gereconstrueerd naar hedendaagse eisen.

De plinten aan beide straten zijn volledig vernieuwd, waarbij het architectenbureau de oorspronkelijke ritmering heeft aangehouden. Nieuwe entrees zijn daarin ingepast op de scheidslijn van de gebouwdelen van Caron en Kuijt. Elementen zoals luifels heeft het architectenbureau aan de Rokinzijde op een eigentijdse manier teruggebracht in het straatbeeld.

Andere nieuwsberichten

Een compact schoolgebouw met korte lijnen en clubhuizen

Gisteren, 16:14

Tangram organiseert expositie over AI en de zachte waarden van architectuur

Gisteren, 11:51

Nederland als vegan-land heeft vele positieve effecten

15 april, 4:24

BurtonHamfelt verzorgt aanpassing en uitbreiding van modulair schoolgebouw

15 april, 12:59

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

Gisteren, 16:48

Commissie vindt kabinetsplannen voor landelijk gebied onvoldoende

Gisteren, 15:10

Gasthuiskwartier Den Bosch nadert voltooiing met bouwstart fase vier

Gisteren, 14:20

Kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor bibliotheken

15 april, 4:49

D66 wil dat zonnepanelen kunnen ‘meebewegen’ met stroompieken

15 april, 10:31

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan