Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Office Winhov – genomineerd voor de Architect van het Jaar-prijs

28 september 2020, 14:54
Hoewel Office Winhov geleid wordt door Jan Peter Wingender en Uri Gilad, spreken zijzelf liever over het bureau als een collectief van architecten. In zijn werk richt het bureau zich nadrukkelijk op het werken aan gebouwen die op de lange termijn betekenisvol zijn voor de stad. De renovatie van de voormalige V&D in Amsterdam, waarbij Office Winhov een oude steeg terugbracht, of de vernieuwing van de ontvangstruimtes van het Trippenhuis, waarin het een nieuwe enfilade van ruimtes ontwierp, illustreert die benadering; net als de statige nieuwbouw voor Stadsarchief Delft.

https://vimeo.com/452492297

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2020 heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Geurst & Schulze Architecten, Hans van der Heijden, Korteknie Stuhlmacher Architecten, Office Winhov en Zecc Architecten.

Van de genomineerde bureaus zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om, mede op basis daarvan, zijn/haar stem uit te brengen op het bureau dat wat haar/hem betreft deze prijs het meeste verdient.

De genomineerde architect, of collectief van architecten, dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking op donderdag 29 oktober 2020 de prijs voor Architect van het Jaar 2020 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2020 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Kawneer (voorheen Alcoa), dat zich opnieuw als hoofdpartner aan deze prijs heeft verbonden.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem uit

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Ninke Happel (Happel Cornelisse Verhoeven Architecten), architect Dikkie Scipio (KAAN Architecten), ontwikkelaar Edwin Oostmeijer (Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling) en zakelijk directeur / architect Annemiek Bleumink (Paul de Ruiter Architects). Bij zijn keuze heeft de jury zich mede gebaseerd op de ingestuurde suggesties voor de prijs dit jaar.

De vijf genomineerden tonen, wat de jury betreft, allemaal een liefde voor alle facetten van het architectenvak en een vakmanschap dat aan de projecten is af te lezen. Juist de betrokkenheid van architecten in de verschillende fases van projecten levert werkelijke architectonische kwaliteit op, is de overtuiging van de jury; een betrokkenheid van conceptie tot en met de uitvoering, van de slimme organisatie van een gebouw of gebied tot en met de krachtigste materialisering en detaillering.

Office Winhov
Architectonische kwaliteit is niet automatisch gekoppeld aan het verbreken van bezoekersrecords en het viral gaan op social media. Die kwaliteit kan onopvallender zijn en zich pas op de lange termijn bewijzen, stelt de jury. En Office Winhov is een bureau dat juist bijzondere kwaliteit weet te leggen in het ‘gewone’. In een stadsarchief, een winkelgebouw, een hotel, een woongebouw voor studenten. In iedere opgave weer weet het bureau hoogstaande kwaliteit te realiseren, stelt de jury.

Op zijn eigen website schrijft het bureau: “Office Winhov is een van oorsprong Nederlands bureau dat werkt in de traditie van 'de Europese stad'. [...] Gebouwen zijn meer dan losse objecten. Ze maken deel uit van een omgeving en dragen bij aan de ontwikkeling daarvan. Zoals een straat, een buurt of een stad. Gebouwen huisvesten mensen die ze – vaak intensief – gebruiken. Vandaag, morgen en door de jaren heen. Daarom hebben we behoefte aan een architectuur die de tijd doorstaat en aan gebouwen die dankzij hun bruikbaarheid, soliditeit en duurzaamheid hun relevantie behouden. Ze voegen zich in onze complexe en continu veranderende stedelijke omgeving. Trends komen en gaan, maar wij houden van de nooit aflatende kracht van wat vanzelfsprekend is. Het alledaagse is van alle tijden.”

Juist in het omarmen van die traagheid van architectuur zit de actualiteit van het werk van Office Winhov, vindt de jury. De projecten die het bureau afgelopen jaar afrondde illustreren de benadering van het bureau daarbij uitstekend. Zo bracht Office Winhov bij de zorgvuldige renovatie van het voormalige V&D warenhuis in de binnenstad van Amsterdam een verloren gegane steeg terug. Daarmee heeft de stad een openbare ruimte terug en wordt het gebouw, dat een nieuw leven kreeg als kantoorgebouw, flexibeler ontsloten. 

Verderop in Amsterdam voltooide Office Winhov een zo mogelijk nog knappere renovatie. Aan het Trippenhuis was in de jaren ‘60 een destijds ongetwijfeld modieuze vleugel ontworpen met ontvangstruimtes en een grote zaal. Die vleugel is door Office Winhov, binnen het bestaande casco, nu zo ingericht dat een statige enfilade van ruimtes en zalen is ontstaan, die voortbouwt op de motieven en kleuren van het zeventiende eeuwse Trippenhuis, ontworpen door Justus Vingboons. Het resultaat is een bewust onmodieus ontwerp dat knap een brug slaat tussen de eigen tijd en het zeventiende eeuwse monument.

In hetzelfde jaar vernieuwde Office Winhov in Zürich, in samenwerking met Office Haratori, de nieuwe flagship store voor juwelier en horlogemaker Bucherer. Om het bestaande casco ontwierp Office Winhov een nieuwe gevel die, juist omdat deze weinig ramen mocht hebben, een grote plastiek kreeg. De gevel is daarbij knap gematerialiseerd in marmer, de plint is voorzien van gegoten (!) bronzen gevelelementen. Dergelijk maatwerk en tijdloze elegantie staat bij de juwelier en horlogemaker Bucherer ook centraal. 

De jury wil tenslotte nog het initiatief Local Heroes van het bureau noemen. Hierin wordt, in samenwerking met andere architecten uit het veld, onderzoek gedaan naar onbekende, lokale helden: architecten die gewoon hele goede gebouwen ontwierpen maar in de geschiedenisboeken niet aan bod komen. De jury vindt het een geweldig initiatief.

Meer informatie: www.winhov.nl 
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Beyond Space brengt Mondriaans Boogie Woogie naar Schiphol

Gisteren, 16:49

Studio Nuy van Noort presenteert opgeleverde brandweerpost Bennebroek

Gisteren, 14:26

Oud datacentrum wordt complex met 300 woningen in Stationskwartier Sloterdijk

Gisteren, 12:26

Hans Wilschut fotografeert gerenoveerd en opgetopt pakhuis Santos

Gisteren, 11:23

Duitse woningnood zet door, opnieuw minder bouwvergunningen

Gisteren, 15:05

NVM: vakantiehuisjes veel minder gewild, wel weer duurder

Gisteren, 12:01

Aspirant-minister Keijzer: stikstof geen probleem voor woningbouw

Gisteren, 10:29

Rotterdamse architecten openen deuren tijdens Open Bureaudag

17 juni, 3:02

Luchthavens kunnen volgens minister zonder natuurvergunning

17 juni, 1:28

EU-natuurherstelwet komt er tóch, landen stemmen in

17 juni, 12:26
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan