Architectenweb Awards 2020

Architect van het Jaar

Met op afstand de meeste stemmen is Zecc architecten tijdens de prijsuitreiking van de Architectenweb Awards 2020 op woensdag 28 oktober 2020 uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2020.
Genomineerden
Jeroen Geurst en Rens Schulze leiden gezamenlijk Geurst & Schulze Architecten. Dat de projecten van het bureau, overigens net als het bureau zelf, zelden de aandacht trekken, is voor de jury extra reden om Geurst & Schulze Architecten nu te nomineren. Want wie een moment neemt om de projecten beter te bekijken, zal volgens de jury zien dat de projecten in al hun bescheidenheid uiterst zorgvuldig in elkaar te steken.
Als architect, docent, onderzoeker en schrijver laat Hans van der Heijden zien hoe breed het vak van architect kan zijn. Als een van de weinige architecten in Nederland is hij actief in een internationaal academisch netwerk en geeft hij les door heel Europa. Die academische carrière combineert Van der Heijden met een architectuurpraktijk waarin hij in ieder project opnieuw laat zien welke ruimtelijke kwaliteit ‘gewone’ woningbouw kan hebben.
Rien Korteknie en Mechthild Stuhlmacher leiden samen Korteknie Stuhlmacher Architecten. Volgens de jury zijn er weinig architectenbureaus die hun projecten zo krachtig materialiseren en vervolgens zover inzoomen als Korteknie Stuhlmacher Architecten. Dit jaar voltooide het bureau de Kempisch Dok Campus in Antwerpen en de transformatie van het Predikherenklooster in Mechelen tot stadsbibliotheek.
Hoewel Office Winhov geleid wordt door Jan Peter Wingender en Uri Gilad, spreken zijzelf liever over het bureau als een collectief van architecten. In zijn werk richt het bureau zich nadrukkelijk op het werken aan gebouwen die op de lange termijn betekenisvol zijn voor de stad. De renovatie van de voormalige V&D in Amsterdam, waarbij Office Winhov een oude steeg terugbracht, of de vernieuwing van de ontvangstruimtes van het Trippenhuis, waarin het een nieuwe enfilade van ruimtes ontwierp, illustreert die benadering; net als de statige nieuwbouw voor Stadsarchief Delft.
Winnaar
Marnix van der Meer en Bart Kellerhuis leiden gezamenlijk Zecc Architecten. In zijn ontwerpen toont het bureau veel gevoel voor de context en de geschiedenis. Een aantal hoogtepunten: de uitkijktoren in oude watertoren in Sint Jansklooster, de woningbouw langs het Merwedekanaal in Utrecht, het Kraanbolwerk in Zwolle, het interieur voor Post Utrecht aan het Neude en de transformatie van de Werkspoorfabriek in Utrecht.
Welke architect, of collectief van architecten, heeft dit jaar de grootste bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de architectuur in Nederland? Het hoeft daarbij niet (alleen) over het gebouwde werk te gaan, maar kan ook gaan om bijdragen aan het architectuurdebat, om academische of culturele prestaties, om het ondernemerschap van het bureau, of om en het interesseren van een breed publiek voor architectuur. Kortom: welke architect, of collectief van architecten, heeft het architectenvak dit jaar echt een stap verder gebracht?

Aan het begin van de zomer heeft een onafhankelijke jury bestaande architect Ninke Happel (Happel Cornelisse Verhoeven Architecten), ontwikkelaar Edwin Oostmeijer (Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling), architect Dikkie Scipio (KAAN Architecten) en zakelijk directeur / architect Annemiek Bleumink (Paul de Ruiter Architects) vijf genomineerden gekozen.

In het najaar hebben duizenden architecten en ruimtelijk ontwerpers hun stem uitgebracht op de architect of het collectief van architecten dat de prijs naar hun idee het meeste verdiende. De meeste stemmen zijn dit jaar naar Zecc gegaan. Tijdens de prijsuitreiking op woensdag 28 oktober is Zecc dan ook uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2020.

De verkiezing van de Architect van het Jaar wordt sinds jaar en dag gesteund door Kawneer (voorheen Alcoa), dat ook de hieraan verbonden geldprijs van 5.000 euro mogelijk maakt.

Afgelopen jaar won Happel Cornelisse Verhoeven Architecten de prijs voor Architect van het Jaar. Eerder ging de titel naar onder meer Floris Alkemade, Koen van Velsen, Concrete, RAAAF en UNStudio.
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan