Huis van de gemeente Voorst. De Twee Snoeken
Copyright: Joep Jacobs
Huis van de gemeente Voorst. De Twee Snoeken
Copyright: Joep Jacobs
Nationaal Holocaust Namenmonument, Amsterdam. Studio Libeskind en Rijnboutt
Copyright: Copyright Studio Libeskind i.s.m. Rijnboutt, foto: Kees Hummel
Nationaal Holocaust Namenmonument, Amsterdam. Studio Libeskind en Rijnboutt
Copyright: Copyright Studio Libeskind i.s.m. Rijnboutt, foto: Kees Hummel
The Natural Pavilion, Floriade, Almere. DP6 architectuurstudio
Copyright: ScagliolaBrakkee
The Natural Pavilion, Floriade, Almere. DP6 architectuurstudio
Copyright: ScagliolaBrakkee
Schoenenkwartier, Waalwijk. Civic Architects
Copyright: Stijn Bollaert
Schoenenkwartier, Waalwijk. Civic Architects
Copyright: Stijn Bollaert
Station Amsterdam Amstel, Amsterdam. office winhov
Copyright: Copyright Office Winhov, Stefan Müller
Station Amsterdam Amstel, Amsterdam. office winhov
Copyright: Copyright Office Winhov, Stefan Müller
Tijdelijke huisvesting Tweede Kamer, Den Haag. Zecc Architecten
Copyright: Stijn Poelstra
Tijdelijke huisvesting Tweede Kamer, Den Haag. Zecc Architecten
Copyright: Stijn Poelstra

Nominaties Publiek gebouw van het Jaar 2022 bekend

3 oktober 2022, 10:00
Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2022 wordt in oktober van dit jaar de prijs voor Publiek gebouw van het Jaar uitgereikt. De onafhankelijke jury heeft in deze categorie maar liefst zes projecten genomineerd.

In de beoordeling van de inzendingen voor de prijs Publiek gebouw van het Jaar 2022 heeft de jury een aantal punten als belangrijke leidraad genomen. Allereerst is gekeken naar ‘maatschappelijke relevantie’ – in hoeverre biedt het project een antwoord op actuele maatschappelijke vraagstukken en hoe vertaalt zich dat in het concept van het gebouw?

Ten tweede heeft de jury gelet op ‘vakmanschap’ – in hoeverre is het concept, dat aan de basis van het ontwerp staat, consequent en door de lagen heen uitgewerkt en gematerialiseerd? Ten derde is gekeken naar ‘innovatie’ – in hoeverre levert het project een bijdrage aan de ontwikkeling van het vakgebied. Die kan bijvoorbeeld liggen op het vlak van (een nieuwe) gebouwtypologie, duurzame oplossingen of de rol van de architect.

De onafhankelijke jury bestaat dit jaar uit architect Willemineke Hammer (EGM Architecten), interieurarchitect Sheryl Leysner (sherylleysner), architect Jan Nauta (Studio Nauta), architect Maarten Terberg (EVA architecten), gebiedsontwikkelaar Martine Vledder (SITE urban development) en architect Vincent Panhuysen (KAAN Architecten).

De nominaties
De jury was enthousiast over veel van de projecten die voor deze categorie  waren ingezonden. Ze zag veel vakmanschap en doordachte oplossingen, en de jury constateerde tevreden dat duurzaamheid en hergebruik in deze categorie een sterke rol spelen. Ze heeft het niet kunnen laten om voor de prijs Publiek gebouw van het Jaar 2022 maar liefst zes projecten te nomineren.

De nominaties zijn (in alfabetische volgorde):
•          Huis van de gemeente Voorst – De Twee Snoeken
•          Nationaal Holocaust Namenmonument, Amsterdam – Studio Libeskind en Rijnboutt
•          The Natural Pavilion, Floriade, Almere – DP6 architectuurstudio
•          Schoenenkwartier, Waalwijk – Civic Architects
•          Station Amsterdam Amstel, Amsterdam – office winhov
•          Tijdelijke huisvesting Tweede Kamer, Den Haag – Zecc Architecten

Huis van de gemeente Voorst – De Twee Snoeken
De Twee Snoeken heeft voor de gemeente Voorst een nieuw duurzaam gemeentehuis ontworpen, dat onderdak biedt aan de gemeentediensten, het steunpunt politie en verschillende maatschappelijke organisaties. De architecten maakten een exterieur- en interieurontwerp dat de duurzaamheidsambities van de gemeente oversteeg. De gevel bestaat volledig uit kalkhennep. Dit biobased materiaal zorgt voor een comfortabel binnenklimaat, sterk isolerende werking, is winddicht en dampopen. Door diverse maatregelen levert het gebouw meer energie dan het gebruikt. Voor het casco is de betonconstructie gebruikt van het oude gemeentehuis. Ook tal van andere toegepaste materialen zijn hergebruikt.

De jury waardeert sterk de stevige inzet op duurzaamheid, waarmee bovendien een prettige omgeving is gecreëerd om de burgers te ontvangen. Van het feit dat de architecten kalkhennep, een biobased materiaal met tal van bijkomende voordelen, op zo’n grote schaal hebben toegepast is de jury zeer gecharmeerd. Er is daarnaast veel materiaal uit het oude gemeentehuis hergebruikt: van voormalige kozijnen, latten en plafondtegels tot de betonconstructie. Daarbij oogt het interieur als een aangename omgeving; ruimtelijk en open, licht door de vele grote ramen en tevens warm door het gebruik van hout.

Nationaal Holocaust Namenmonument, Amsterdam – Studio Libeskind en Rijnboutt
Na jaren van voorbereiding is het Nationaal Holocaust Namenmonument middenin het Joodse kwartier gerealiseerd. Het ontwerp is een niet-lineair labyrint van muren, gebouwd met 102.163 unieke bakstenen. Elke steen draagt de naam, geboorte- en overlijdensdatum van een Nederlands slachtoffer van de Holocaust. Elke naam krijgt hiermee zijn eigen, tastbare herdenking, terwijl ook een idee ontstaat van de omvang van de tragedie. Het monument is uitgevoerd in rode bakstenen, spiegelende rvs-letters, groene heggen en witte gedenkkiezels. Het vormt een toegankelijke herdenkings-, maar ook bezinningsplek.

Volgens de jury is het Nationaal Holocaust Namenmonument een publieke ervaring met een enorme lading. Als bouwwerk heeft het monument een fysiek effect op de bezoeker, bijvoorbeeld wat betreft oriëntatie. Architectonische doet ook de combinatie van de robuuste bakstenen wanden en het fragiel ogende, spiegelende dak zijn werk. De jury vindt het monument goed gelegen, op een manier waardoor je het makkelijk betreedt en er ronddwaalt. Het ontwerp is hier in samenwerking tussen Libeskind en Rijnboutt echt knap en op hoog niveau uitgewerkt.

The Natural Pavilion – DP6 architectuurstudio
The Natural Pavilion is een bijna 100% biobased, circulair inspiratiepaviljoen dat volledig demontabel is. Het Rijksoverheidspaviljoen voor de Floriade Expo 2022 staat in het teken van de ruimtelijke opgave in Nederland: de energie- en grondstoffentransitie, het oplossen van het woningtekort, verduurzaming van de landbouw, herstel van de biodiversiteit en klimaatadaptatie. Het bouwconcept bestaat uit twee hoofdelementen: een raamwerk van houten balken als constructief helder casco, en een flexibele invulling met biobased en hergebruikte materialen (CLT vloeren, biobased wanden of kozijnen met hergebruikt glas). De milieu-impact van het paviljoen is minimaal.

Het concept is eenvoudig en slim. De eenheden waaruit het paviljoen is opgebouwd zijn in een andere configuratie, op een andere plek opnieuw te gebruiken. Ze bestaan uit houten delen die zijn gekoppeld met knopen uit hergebruikt staal. De jury is erg te spreken over het hoge atrium waar het de houten draagstructuur overheen loopt. De structuur omringt de bezoeker. Met de lamellen in de gevel en de louvre-ramen voor het binnenklimaat, de opvang van regenwater en binnenwanden in verschillende biobased materialen bevat het project vele duurzame oplossingen en tegelijkertijd is het paviljoen – binnen en buiten – een genot om te zien.

Schoenenkwartier – Civic Architects
Het nieuwe museum en kenniscentrum voor schoenenontwerp, -productie en -mode is gehuisvest in een rijksmonumentaal gebouwencomplex van architect Alexander Kropholler, dat deels is gerenoveerd, getransformeerd en uitgebreid. Het complex herbergt onder meer de collectie, tentoonstellingen, een onderzoeksbibliotheek, workshopruimtes en laboratoria, een café en winkel. De indeling van het gebouw maakt dat de verschillende doelgroepen hun eigen weg en tempo kunnen bepalen. Krophollerprincipes en -details zijn hersteld en inspireerden de nieuwe ingrepen. In het café en de winkel zijn innovatieve en duurzame materialen toegepast als kalkhennep en een experimentele keramische tegelwand.

De jury vindt het Schoenenkwartier op een heel ingetogen, sensitieve en haast onopvallende manier ingepast in het bestaande ensemble van Kropholler. Dat is te prijzen omdat het een van diens beter bewaard gebleven ensembles is. De voormalige binnentuin is tot een tuinzaal gemaakt, die, met het aangrenzende café, echt een publieke ruimte is geworden. Vanaf het plein is deze toevoeging net te zien, maar het abstracte volume detoneert zeker niet. De wijze waarop het kantoor uit de jaren 1980 is opengezaagd en betrokken bij de rest is een gedurfde ingreep, die sterk is uitgewerkt en goed ingezet. Het gehele ontwerp is afgemaakt tot in de details.

Station Amsterdam Amstel – office winhov
Het station Amsterdam Amstel uit 1939 geldt als het meesterwerk van architect Schelling. De renovatie en uitbreiding van het station waren gericht op herstel van de monumentale waarden enerzijds, aanpassing op het toenemende gebruik en hedendaagse eisen aan toegankelijkheid en comfort anderzijds. De stationshal en de dwarshal zijn opnieuw ingedeeld, commerciële voorzieningen zijn vernieuwd, de oorspronkelijke kleuren teruggebracht en de muurschilderingen van Peter Alma gerestaureerd. Veel van de latere aanpassingen zijn verwijderd. Verder is onder andere de keermuur langs het Julianaplein gerenoveerd en verlengd, en een nieuwe toegang tot de fietsenstalling gerealiseerd. Het voorplein en bijbehorende functies als het bus- en tramstation zijn eveneens vernieuwd.

De architecten hebben een forse moderniseringsslag moeten doorvoeren. Een op zich mooi monumentaal gebouw dat in de loop der tijd was dichtgeslibd, is nu op subtiele manier weer tot leven gebracht. De hal is lichter en luchtiger, aan de buitenzijde oogt het gebouw weer helder en strak. De genialiteit van het oorspronkelijke ontwerp is weer goed te zien; juist de genuanceerdheid en de ingehouden benadering van office winhov wordt door de jury gewaardeerd. Daarnaast vindt de jury het knap hoe hier onder moeilijke omstandigheden vakkundig is gewerkt; het station bleef tijdens de werkzaamheden functioneren en het ontwerp is tijdens de bouw gedurende meerdere jaren steeds bijgestuurd.

Tijdelijke huisvesting Tweede Kamer – Zecc Architecten
Vanwege de renovatie van het Binnenhof is het hart van de Nederlandse democratie verplaatst naar andere, tijdelijke plekken. Zo vergadert de Tweede Kamer tijdelijk in het oude ministerie van Buitenlandse Zaken, dat door Zecc Architecten is getransformeerd. In het ontwerp ligt de focus op functionaliteit. Twee tegengestelde waarden, toegankelijkheid en beveiliging, moesten worden verenigd. Daartoe is de bestaande ingang aangevuld met tweede, een publieksentree, die meteen voor meer licht in de wat gesloten omgeving zorgt. Om de werknemers en bezoekers van deze tijdelijke Tweede Kamervesting zich thuis te laten voelen, zijn bekende elementen uit het gebouw aan het Binnenhof nagebouwd of hergebruikt. Met soms zachte bouwkundige vormen en dan weer geometrische vormen sluit het ontwerp op een eigentijdse wijze aan bij de oorspronkelijke architectuur.

De jury vindt het bewonderenswaardig hoe de architecten in zo’n dwingend gebouw een heel specifieke functie hebben weten in te passen. Het gaat hier om een publiek gebouw en de plaats van de democratie; om het gebouw aan twee zijden te openen, zodat het op veilige wijze toegankelijk wordt en het publiek een eigen ontvangst krijgt, is dan een heel krachtige keuze. Bovendien is een ingreep gedaan die de bereikbaarheid en doorwaardbaarheid van het gebouw verbetert en daarmee verder strekt dan de tijdelijke functie. Er is voorts goed nagedacht over de routing en herkenbaarheid. Ook is goed te zien wat is toegevoegd, terwijl dat heel goed samengaat met de bestaande bouw. Een goed concept is zorgvuldig en ambachtelijk uitgewerkt; hier valt weinig op aan te merken.

Uitreiking
Naast de prijs voor Publiek gebouw van het Jaar worden in oktober ook prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar en Interieur van het Jaar. Tegelijkertijd wordt de winnaar van de verkiezing voor Architect van het Jaar bekend gemaakt.

De architectuurprijzen reikt Architectenweb uit samen met hoofdpartners Reynaers Aluminium en Forster, en partners QbiQ Wall Systems en Cerriva. De prijsuitreiking vindt plaats op woensdagavond 12 oktober 2022 in het Keilepand in Rotterdam.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde video's

Andere nieuwsberichten

Sereen toevluchtsoord hoog boven de stedelijke drukte

Gisteren, 14:23

Vijf architectenteams kanshebber bij Huis voor Autisme in Elsene

Gisteren, 12:55

Realisatie omvangrijk houten gebouw van Nudus voor Havenbedrijf Rotterdam stap dichterbij

Gisteren, 12:01

Museum Kruithuis ’s-Hertogenbosch officieel geopend na zorgvuldige transformatie

19 november, 5:53

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

Gisteren, 16:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

Gisteren, 09:35

CPB: aantal gebouwde woningen belangrijker dan soort woningen

19 november, 10:07

Kamerlid Van der Burg verhoord in Almere over Floriade-fiasco

18 november, 5:00

Bouw marinierskazerne opnieuw vertraagd

18 november, 3:55

Aantal vergunde nieuwbouwwoningen flink teruggevallen

15 november, 1:23
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan