Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Burgland Bouw
Copyright: Burgland Bouw
Copyright: Burgland Bouw
Copyright: Burgland Bouw
Copyright: Burgland Bouw
Copyright: Burgland Bouw
Copyright: Burgland Bouw
Copyright: Burgland Bouw
Copyright: De Twee Snoeken
Copyright: Burgland Bouw
Copyright: Burgland Bouw
Copyright: Burgland Bouw
Copyright: Burgland Bouw
Copyright: Burgland Bouw
Copyright: Burgland Bouw
Copyright: Burgland Bouw
Copyright: Burgland Bouw
Copyright: De Twee Snoeken

Karakteristieke ambulancepost tussen de fruitbomen

27 maart, 12:04
De nieuwe ambulancepost in Tiel biedt plaats aan onder meer acht ambulances, overleg- en trainingsruimten en een aangename huiskamer. De Twee Snoeken heeft het gebouw een eenduidige uitstraling gegeven met de opvallende gevel- en dakbekleding. Daarvoor lijkt leisteen gekozen, maar het zijn Pretty Plastic-tegels.

De Twee Snoeken ontwierp de ambulancepost in Tiel in opdracht van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ). De post is gesitueerd in het veld van een voormalige boomgaard, strategisch nabij de A15. Uitgangspunt voor het architectenbureau was om een zowel tijdloos als karakteristiek gebouw te ontwerpen. Het bureau wilde bovendien de identiteit van een ambulancepost in het ontwerp tot uitdrukking brengen, zo legt De Twee Snoeken uit.

Door middel van grote, goed gepositioneerde gevelopeningen zijn de ambulances en medewerkers zichtbaar voor voorbijgangers. Daarmee wordt de functie van het gebouw getoond. Tegelijkertijd zorgen de grote ramen voor uitzicht op de groene omgeving en ruim binnenvallend daglicht. Dat draagt bij aan een prettige werkomgeving.

Comfortabel thuis
In het ontwerp heeft De Twee Snoeken grote aandacht gehad voor de gebruikers van het pand. “We hebben dan ook nadrukkelijk in samenspraak met hen een prettige werkomgeving gerealiseerd”, zeggen de architecten.

De ambulancepost is ontworpen als een comfortabele werkomgeving waar ruimte is voor de nodige rust, ontspanning en informeel overleg; een plek ook die bij terugkomst van een oproep aanvoelt als een thuishaven en waar de medewerkers kunnen ontladen.

De post, met een bruto vloeroppervlakte van 1.020 m2, bevindt zich in een groene landschapszone die wordt gedomineerd door fruitbomen. De Twee Snoeken heeft een gebouw willen ontwerpen dat als het ware te gast is in dit landschap, een schakel vormt tussen de omliggende gebieden.

Met een schuine kap op het kantoorgedeelte van het gebouw hebben de architecten gezorgd voor een schaalsprong richting de boomgaard. Tegelijkertijd is de kap door zijn oriëntatie zeer geschikt voor toepassing van pv-panelen.

Circulaire leien
Het architectenbureau heeft de ambulancepost één representatieve uitstraling gegeven. Daarbij koos het voor een donkerkleurige afwerking als contrast met de kleur van de ambulances en de groene omgeving. Op het eerste gezicht lijkt de afwerking te bestaan uit leistenen, maar het zijn de circulaire tegels van Pretty Plastic.

De grijzige, ruitvormige tegels worden gemaakt van versnipperde PVC-bouwproducten, zoals raamkozijnen, regenpijpen en goten. Het materiaal kan naderhand wederom worden versnipperd en tot een nieuw product geperst.

De tegels zijn in overlappende rijen, zowel tegen de gevel als op het dak, eenvoudig met schroeven bevestigd. Doordat iedere tegel er net iets anders uitziet en de vorm voor een fraai schaduwspel op de gevel zorgt, krijgt het gebouw een natuurlijke en levendige uitstraling, aldus De Twee Snoeken. De ambulancepost werd in juni 2023 opgeleverd.

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

17 mei, 4:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

17 mei, 2:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

17 mei, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

17 mei, 9:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan