Rijkskantoor Graadt van Roggenweg, Utrecht
Copyright: De Twee Snoeken Architectuur / Joep Jacobs
Rijkskantoor Graadt van Roggenweg, Utrecht
Copyright: De Twee Snoeken Architectuur / Joep Jacobs
Rijkskantoor Graadt van Roggenweg, Utrecht
Copyright: De Twee Snoeken Architectuur / Joep Jacobs
Rijkskantoor Graadt van Roggenweg, Utrecht
Copyright: De Twee Snoeken Architectuur / Joep Jacobs
Rijkskantoor Graadt van Roggenweg, Utrecht
Copyright: De Twee Snoeken Architectuur / Joep Jacobs
Schema van productie en toepassing van populierenhout
Copyright: De Twee Snoeken Architectuur
Rijkskantoor Graadt van Roggenweg, Utrecht
Copyright: De Twee Snoeken Architectuur / Joep Jacobs
Rijkskantoor Graadt van Roggenweg, Utrecht
Copyright: De Twee Snoeken Architectuur / Joep Jacobs
Rijkskantoor Graadt van Roggenweg, Utrecht
Copyright: De Twee Snoeken Architectuur / Joep Jacobs
Rijkskantoor Graadt van Roggenweg, Utrecht
Copyright: De Twee Snoeken Architectuur / Joep Jacobs
Rijkskantoor Graadt van Roggenweg, Utrecht
Copyright: De Twee Snoeken Architectuur / Joep Jacobs
Schema van productie en toepassing van populierenhout
Copyright: De Twee Snoeken Architectuur

Interieur rijkskantoor door De Twee Snoeken Architectuur gereed

31 oktober 2023, 11:00
Het architectenbureau van De Twee Snoeken rondde kortgeleden het nieuwe interieur van het rijkskantoor aan de Utrechtse Graadt van Roggenweg af.

Het ontwerpen en verbouwen van het nieuwe interieur heeft plaatsgevonden in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Daarbij zijn het grootste deel van de begane grond, de eerste en tweede verdieping voorzien van een nieuw interieur en is de indeling veranderd. Centraal element in het ontwerp is een dynamisch ontmoetingsplein met een ruime, openbare ontvangsthal. Het project heeft een uitgesproken duurzaam karakter door de grootschalige toepassing van biobased materialen, in het bijzonder populierenhout.

Helder en overzichtelijk
De voorheen donkere, onoverzichtelijke ontvangsthal op de begane grond is nu veranderd in een transparant en gastvrij gebied. Om dat te bereiken bleek het verwijderen van de bestaande luifel een belangrijke ingreep. Hierdoor resteert nu een strakke, vlakke pui met een open karakter waardoor veel daglicht naar binnenvalt. De ontvangsthal is verder ontdaan van een aantal onnodige, storende elementen en de balie heeft een andere positie gekregen. In de oude situatie blokkeerde die balie bepaalde zichtlijnen en hadden baliemedewerkers een slecht overzicht. Nu is de routing, na binnenkomst, helder en duidelijk. Bezoekers hebben direct zicht op de nieuwe balie, alsmede op de loketten van de Belastingdienst. Deze loketten hebben een open karakter, maar bieden ook afscherming voor het voeren van meer besloten overleg.

Meerdere niveaus
Ontmoeten staat in het vernieuwde rijkskantoor centraal. Dat vindt op verschillende niveaus plaats. Door toegevoegde trappen tussen de begane grond en de bovenliggende verdiepingen zijn de ontvangsthal en het werkgebied met elkaar verbonden. Deze nieuwe architectonische elementen dragen bij aan een goede oriëntatie en een aangenaam comfort voor de gebruikers en bezoekers. Door de open manier waarop de ruimtes zijn georganiseerd blijven de diverse gebieden, die verschillen in gebruik en invulling, met elkaar verbonden. De gehele binnenruimte staat daarmee in het teken van ontmoeting, samenwerking en overleg.

Wisselend gebruik
Nabij de entree, in een beveiligd gebied op de begane grond, bevindt zich een werkcafé voor meer informele afspraken die wat korter duren. Het lunchcafé op de eerste verdieping is voor de medewerkers bereikbaar via een uitnodigende, houten trap. Deze ruimte leent zich, naast het nuttigen van een lunch, eveneens goed voor tijdelijke werkplek of overleg en afstemming tussen collega’s. Bij de inrichting is rekening gehouden met deze wisselende vormen van gebruik en verblijf. Er is ruimte voor zowel rust als wat meer reuring. Elke medewerker kan hier een plek vinden die past bij de gewenste manier van werken of ontmoeten.

De trap biedt ook toegang tot het vergadercentrum op de tweede verdieping. Ook hier is ontworpen aan plekken, inclusief pantry’s, waar voor korte duur gewerkt of overlegd kan worden, bijvoorbeeld voorafgaand aan een vergadering. Deze ruimte kan ook gedurende een vergadering gebruikt worden om te bellen of voor ruggespraak met een collega. Op deze verdieping zijn tussen de bestaande loopbruggen tevens twee nieuwe vloervelden geplaatst. Daarop is het vergadercafé te vinden. Samen met het werkcafé en het lunchcafé vormt dit kern van het beoogde ‘Rijksontmoetingsplein’.

Rijksontmoetingspleinen
Daarmee is hier het derde in een beoogde en groeiende reeks van ‘Rijksontmoetingsplein’ in Nederland gerealiseerd. De rijksoverheid is voornemens om dit soort ontmoetingsplekken in haar kantoorgebouwen door het hele land gestaag uit te breiden. Deze ontwikkeling komt voort uit de ambitie om rijksvastgoed meer openbaar toegankelijk te maken efficiënter te benutten. Met de ontmoetingspleinen wordt op een slimme manier gebruik gemaakt van beschikbare kantoorruimte. Daarnaast draagt deze aanpassing bij aan een gezonde en vitale werkomgeving voor medewerkers en biedt het mogelijkheden tot ontspanning. Het Rijksvastgoedbedrijf wil zich zo tevens manifesteren als een bewuste werkgever die zorgdraagt aan betere contacten en verbinding tussen haar medewerkers.

Biobased
Gedurende de definitieve ontwerpfase werd een beroep gedaan op het aanpassingsvermogen van De Twee Snoeken. Het Rijksvastgoedbedrijf besloot namelijk om het interieurproject tot een pilot voor de toepassing van biobased materialen te maken. De keuze viel op dit project omdat het al over een duidelijk duurzame uitstraling beschikte. Het achterliggende doel is om het gebruik van biobased materialen op de zakelijke markt te stimuleren. De transitie naar andere materialen levert kleinere CO2-voetafdruk op, legt CO2 vast en de uitstoot kan teruggebracht worden. Zo komt het bereiken van bepaalde CO2-reductiedoelstellingen dichterbij.

Populieren
Populierenhout speelt in dit interieur een prominente rol. Het is een goed voorbeeld van een snelgroeiende houtsoort die in grote mate beschikbaar is; bijvoorbeeld op de terreinen van Staatsbosbeheer. Deze ruime beschikbaarheid en relatief eenvoudige wijze van oogsten heeft geleid tot een ruime toepassing in de publiekshal en het ontmoetingsplein. Alle wanden zijn er bekleed met latten van dit hout. Vanwege het innovatie karakter was nader onderzoek met betrekking tot brandveiligheid nog wel nodig. Met een bepaalde behandeling voldoet het hout nu aan bestaande regels en eisen. Door het verkrijgen van de officiële certificering mag populierenhout, in navolging van het ontwerp van De Twee Snoeken, nu ook worden toegepast in andere interieurs. De lattenwanden zijn bovendien demontabel, zodat ze later opnieuw kunnen worden ‘geoogst’ en worden hergebruikt.

Naast populierenhout zijn nog andere biobased en circulaire materialen in het project toegepast. De akoestische panelen zijn samengesteld uit cellulose, tarwe en aardappelzetmeel. Bepaalde wanden zijn gemaakt van rietstengels die geoogst zijn in de Weerribben. Voor het losse meubilair is gekozen voor hergebruik en opnieuw stofferen. Het, ongetwijfeld enorme, opslagdepot van het Rijksvastgoedbedrijf bleek een dankbare en rijke vindplaats voor herbruikbare meubels.
 

Andere nieuwsberichten

Nominaties Gouden Piramide 2024 bekend

Gisteren, 15:46

Een appartementengebouw met acht verschillende woningen

Gisteren, 14:50

'Gat' naast Hulstkampgebouw op Noordereiland opgevuld met woningbouw

Gisteren, 13:57

HOH Architecten maakt tentoonstelling in Shibaura House Tokio

Gisteren, 11:35

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

17 april, 3:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

17 april, 9:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48
JaapJan BergRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan