Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (IenW) en Casper Gelderblom, wethouder Wonen, Milieu & Circulariteit in Heerlen
Copyright: ECCBT
Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (IenW) en Casper Gelderblom, wethouder Wonen, Milieu & Circulariteit in Heerlen
Copyright: ECCBT

Europees Centrum voor Circulaire Bouw en Transformatie officieel van start

11 maart, 15:49
Op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen is het Europees Centrum voor Circulaire Bouw en Transformatie (ECCBT) officieel gestart. Het ECCBT is een initiatief van tientallen Euregionale partijen die de transitie naar een circulair werkende bouwsector een stevige stimulans willen geven.

De transitie naar een circulaire bouwwereld houdt in dat bestaande materialen er niet meer worden afgedankt, maar oneindig worden hergebruikt als grondstof, leggen de betrokken partijen uit. Dit dringt de gigantische ecologische voetafdruk van de bouwsector terug en ontsluit tevens nieuwe economische waarde. Het ECCBT is opgericht met het doel om kennis en ervaring met betrekking tot circulariteit en duurzaamheid in de bouwsector te delen, bundelen en implementeren.

Synergie versterken
Het ECCBT is gebaseerd op een consortium van tientallen partners uit België, Duitsland en Nederland. De betrokkenen lopen uiteen van de RWTH en Stadt Aachen tot PXL Hasselt en Embuild Limburg, en van Zuyd Hogeschool en Maastricht University tot Wonen Limburg en Bouwend Nederland.

Het Centrum noemt het zijn missie om “de kloof te dichten die momenteel bestaat tussen marktpartijen, (semi-)overheidspartijen en onderwijs- en kennisinstellingen.” De betrokken partijen geven aan dat de vele bestaande relaties niet altijd resulteren in “de benodigde synergie om lineaire systemen in de bouw definitief om te buigen naar circulaire en duurzame alternatieven.”

Ecologische en maatschappelijke meerwaarde
De kruisbestuiving tussen circulaire kennis, kunde, en beleid die het ECCBT faciliteert, moet uitmonden “in projecten die zowel ecologische als maatschappelijke meerwaarde met zich meebrengen.” Het Centrum maakt wat dat betreft een vliegende start, meldt het zelf.

Wonen Limburg brengt de transformatie van het voormalige DSM-kantoor naar een groene woonomgeving in als eerste Circular Build Hub, in een innovatie-traject van het ministerie van IenW en marktpartij CollaborAll. Verder start Zuyd Hogeschool een haalbaarheidsonderzoek naar een nieuwe internationale opleiding Circular Cities and Communities; dit met het oog op de toenemende vraag naar professionals met kennis van circulariteit in de gebouwde omgeving.

Parkstad en Euregio
Architecte Francine Houben, voorzitter van het Comité van Aanbeveling, zegt over de oprichting van het ECCBT: “Als thuisbasis voor het Europees Centrum voor Circulaire Bouw en Transformatie geeft Heerlen een nieuwe invulling aan haar profiel als pioniersstad. De oprichting van dit centrum is precies de beweging die Parkstad en de Euregio, maar ook de bouwsector nationaal en internationaal nodig heeft.”

Freed Janssen, Bestuurscommissie Duurzaamheid Stadsregio Parkstad Limburg zei bij de officiële introductie van het Centrum de intensieve samenwerking van de Parkstadgemeenten op het gebied van duurzaamheid logisch is. “Dat moet ook wel, want het klimaat trekt zich niets aan van gemeentegrenzen. Dat is bij de complexe puzzel die gelegd moet worden bij het onttrekken, transformeren en toevoegen van duizenden woningen in onze regio niet anders.”

“Voortbouwend op de traditie van de steenkoolwinning richten we ons nu op het mijnen van grondstoffen voor de bouw uit sloop en transformative”, vervolgde hij. “Met de oprichting van het ECCBT brengen we op Euregionaal niveau markt, overheid en kennis bij elkaar om samen te bouwen aan een circulaire toekomst zonder afval. Voor onszelf, onze kinderen en onze kleinkinderen.”

Officiële start
Het ECCBT werd afgelopen woensdag, 6 maart, officieel geïntroduceerd door gemeente Heerlen in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en een grensoverstijgend consortium van (semi)overheden, onderwijsinstellingen, kennisinstellingen en marktpartijen. De oprichtingshandeling werd in de Brightlands Campus te Heerlen verricht door demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen en wethouder Wonen, Milieu & Circulariteit, Casper Gelderblom.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Tilburgs Koningsplein wordt Koningswei

Gisteren, 15:25

Mysterieus ‘stealth’ buitenhuisje gerealiseerd op Buitenplaats Koningsweg

Gisteren, 15:09

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? vertelt inheems verhaal van New York

Gisteren, 11:10

Popma ter Steege ontwerpt ‘Kantoor vol Afval’ voor Rijksvastgoedbedrijf

Gisteren, 10:00

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

Gisteren, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

21 mei, 9:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

21 mei, 8:30

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan