Copyright: ScagliolaBrakkee
Copyright: Jaques Tillmans Foto Focus
Copyright: Jaques Tillmans Foto Focus
Copyright: ScagliolaBrakkee
Copyright: ScagliolaBrakkee
Copyright: ScagliolaBrakkee
Copyright: ScagliolaBrakkee
Copyright: ScagliolaBrakkee
Copyright: Jaques Tillmans Foto Focus
Copyright: Jaques Tillmans Foto Focus
Copyright: ScagliolaBrakkee
Copyright: ScagliolaBrakkee
Copyright: ScagliolaBrakkee
Copyright: ScagliolaBrakkee

Nieuw regiokantoor Amsterdam van Alliander is circulair en flexibel

7 juni 2023, 10:24
Netwerkbedrijf Alliander heeft zijn nieuwe regiokantoor aan de Noordzeeweg in Amsterdam Westpoort in gebruik genomen. Voor het gebouw, dat is ontworpen door De Zwarte Hond, is gebruik gemaakt van zoveel hernieuwbare en herbruikbare materialen. Zo heeft het pand een houten constructie.

Het regiokantoor Amsterdam Westpoort bestaat uit een kantoorgebouw, werkplaatsen, magazijnen, testruimten, een opleidingsgebouw en een parkeergebouw. De locatie biedt plek voor zevenhonderd medewerkers.

Flexibel en circulair
Opdrachtgever Alliander heeft samen met De Zwarte Hond, IMd Raadgevende Ingenieurs, DGMR en adviesbureau voor circulaire economie Copper8 de duurzaamheidsambities voor het regiokantoor geformuleerd. Dit heeft, zo vertelt het architectenbureau, geresulteerd in een gebouw met een hoge mate van flexibiliteit, schaalbaarheid en modulariteit.

Daarbij is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hernieuwbare en herbruikbare materialen, zoals hout. Ook zij zo min mogelijk schadelijke stoffen zoals lijm, pur of kit toegepast. Dit maakt het gebouw in hoge mate potentieel circulair.

Voor het kantoorgebouw en de opleidingsfaciliteiten is een volledig houten constructie ontworpen, die flexibiliteit biedt. Het parkeergebouw kan worden uitgebreid of ingekrompen dankzij een demontabele constructie. De gevels zijn voorzien van Corten-staal. Constructie- en materiaalkeuzes als deze maken het regiokantoor veerkrachtig richting de toekomst, aldus het architectenbureau.

Ensemble
Gebouwen en tussenruimten zijn in een ritmische afwisseling, als een streepjescode, op de kavel gepositioneerd. Als hoogteaccent werkt het kantoorgebouw op de kop, zichtbaar vanaf de A5. Alle onderdelen zijn met gelijke aandacht ontworpen; aan werkgebouwen en opslagruimten is dezelfde zorg besteed als aan het kantoorgebouw, vertelt De Zwarte Hond. Het ensemble is aaneengesmeed tot een robuust geheel, als een hedendaagse versie van industriële architectuur.

In het interieur van het kantoorgebouw draagt het grote atrium bij aan een omgeving die verbinding en ontmoeting stimuleert. De openheid zorgt voor visueel contact in alle richtingen, De houten centrale trappartij – door de architecten aangeduid als ‘zwerftrap’ verbindt de verdiepingen op telkens een andere plek en biedt daarmee een afwisselende route door het kantoor.

Energieneutraal en natuurinclusief
Het gebouw is aardgasvrij en energieneutraal dankzij de toepassing van 3.435 m2 aan zonnepanelen en een warmte-koudeopslag. De houten constructie staat voor een opslag van 560 ton aan CO2, aldus De Zwarte Hond. Verder is veel aandacht besteed aan hergebruik van materialen.

Het landschapsplan is gericht op het versterken van biodiversiteit en uitnodigend voor mens en dier. Rijke beplanting rondom en op de gebouwen (30% van de gevel is vergroend) vormt een habitat voor insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren. Regenwater wordt op het terrein geborgen en gebruikt voor de bewatering van planten.

In het regiokantoor werken drie bedrijven van Alliander: netbeheerder Liander, technische specialist Qirion en Kenter, aanbieder van integrale energieoplossingen. Naast de eerder genoemde partijen waren ook De Urbanisten en Coare betrokken bij het project. De bouw is uitgevoerd door Dura Vermeer.