Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Wapper, zicht vanaf Meir
Copyright: Omgeving - De Urbanisten
Wapper, zicht vanaf Hopland
Copyright: Omgeving - De Urbanisten
Wapper, zicht vanaf Meir
Copyright: Omgeving - De Urbanisten
Wapper, zicht vanaf Hopland
Copyright: Omgeving - De Urbanisten

College Antwerpen keurt conceptontwerp de Wapper goed

28 juni 2023, 15:08
Het college van burgemeester en schepenen van Antwerpen heeft zijn goedkeuring gegeven aan het conceptontwerp voor de heraanleg van de Wapper, het langwerpige plein dat centraal aan de Meir ligt. Het plan van de bureaus Omgeving en De Urbanisten presenteert de Wapper als hedendaags en klimaatrobuust plein, waarbij ook de archeologisch-historische waarde in het oog is gehouden.

Stad Antwerpen organiseerde in november 2022 een ontwerpwedstrijd voor de heraanleg van de Wapper, een van de belangrijkste pleinen in de stad. Vijf ontwerpbureaus werden geselecteerd om een visienota met schetsontwerp op te maken. Tijdens een inspraakmoment gaven zo’n 200 Antwerpenaren feedback op de anoniem gepresenteerde ontwerpen.

Op basis van de feedback en een gesprek van de geselecteerde teams met de jury viel de keuze op het team Omgeving - De Urbanisten. De afgelopen maanden verwerkte het team de verzamelde opmerkingen over hun wedstrijdontwerp, wat heeft geresulteerd in het nu goedgekeurde conceptontwerp. Volgens de stad zijn haar ambities volledig in het plan terug te vinden.

Bestemming en verbinding
Het ontwerp speelt in op twee belangrijke functies van de Wapper: het plein is zowel een bestemming als een verbinding. De Wapper kent namelijk een intensief dagelijks gebruik door onder andere horeca, handelaren, winkelend publiek, fietsers en voetgangers.

In het voorstel van Omgeving - De Urbanisten biedt het middengebied van het plein ruimte aan verblijfszones. Hier vindt men terrassen, publieke zitgelegenheden en koelteplekken. Vertoeven in een aangename omgeving staat hier centraal en de aanwezigheid van water en vergroening draagt daaraan bij.

De buitenzijden worden ingezet als functionele ‘stroomzones’ voor al het langzaam verkeer dat hier noodzakelijk is. Deze heldere zonering draagt bij aan de leesbaarheid van het plein. Zo wordt de Wapper een aangename verblijfplaats en tegelijkertijd een veilige, open en logische schakel tussen het winkelgebied en de theaterbuurt.

Klimaatrobuust
Momenteel is de Wapper een grotendeels verhard plein met beperkt groen. Het conceptontwerp voorziet in de toevoeging van bomen en water, wat resulteert in koelteplekken en aangename zitmogelijkheden onder de bomen. Bovendien zet het ontwerpteam de onder de Wapper doorlopende rui, een ondergrondse stadsgracht, in als regenwaterbuffer.

Volgens het college geeft het conceptontwerp zo invulling aan de ambities uit het Waterplan van de stad Antwerpen, opgesteld in 2019: water wordt lokaal opgevangen, geïnfiltreerd en vervolgens zichtbaar gemaakt op het plein. Door het lokaal opgevangen water op het plein te zuiveren, komt de betekenis van de Wapper als bron van schoon water terug naar deze plek in de historische binnenstad, aldus het college.

Het centrale waterelement is de ruimtelijke drager van de Wapper. Het wordt onderverdeeld in drie verschillende elementen met elk een eigen functie binnen het watersysteem en een eigen beleving voor de bezoeker op het plein gedurende alle seizoenen. Aan de kant van de Meir wordt bovendien een speelfontein geïmplementeerd.

Archeologisch-historische waarde
In de 15de eeuw lag er op deze locatie een rui die de stad van drinkwater voorzag. In het conceptontwerp refereert de waterpartij direct aan het verscholen historische ruiennetwerk, waar de rui onder de Wapper deel van is. De centraal gelegen waterpartij maakt de rui in overdrachtelijke zin zichtbaar en beleefbaar.

Ook het Rubenshuis staat centraal op de Wapper; de verbinding tussen Rubens en de Wapper is een belangrijk onderdeel van het pleinontwerp. Voor het Rubenshuis intoduceert het conceptontwerp een open ruimte waar foto’s genomen kunnen worden. Ook komt er ruimte voor kunstuitingen in het publieke gebied en om de gevel van het Rubenshuis goed te kunnen bekijken.

Verder
In september volgt het nieuwe inspraakmoment voor de Antwerpenaren en belanghebbenden van de Wapper. De uitkomsten daarvan verwerkt het ontwerpteam in het voorontwerp, waarvan de afronding dit najaar wordt verwacht.

Andere nieuwsberichten

Kerk hervindt buurtfunctie als supermarkt

3 uur geleden

Geheel ‘off-grid’ erf voor drie generaties door Studiospacious

4 uur geleden

Tilburgs Koningsplein wordt Koningswei

Gisteren, 15:25

Mysterieus ‘stealth’ buitenhuisje gerealiseerd op Buitenplaats Koningsweg

Gisteren, 15:09

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

Vandaag, 12:05

Buro Lubbers breidt directie uit

Vandaag, 11:40

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

Gisteren, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

21 mei, 9:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

21 mei, 8:30
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan