Copyright: Ben Slater
Copyright: Omer Kanipak
Copyright: Omer Kanipak
Copyright: Anna Brooks
Copyright: Anna Brooks
Copyright: Anna Brooks
Copyright: Anna Brooks
Copyright: Anna Brooks
Copyright: Omer Kanipak
Copyright: Omer Kanipak
Copyright: Anna Brooks
Copyright: Anna Brooks
Copyright: Anna Brooks
Copyright: Anna Brooks
Copyright: Anna Brooks
Copyright: Anna Brooks
Copyright: Ben Slater
Clouds en Hills
Copyright: Carve
Cloud, zijaanzicht
Copyright: Carve
Concept
Copyright: Carve
Plot 5 aanzicht, met van links naar rechts ‘the cloud’, ‘the lake’, ‘the hills’ en ‘the terrace’
Copyright: Carve
Plot 5 plattegrond, ‘the cloud’, ‘the lake’, ‘the hills’ en ‘the terrace’
Copyright: Carve
Copyright: Ben Slater
Copyright: Omer Kanipak
Copyright: Omer Kanipak
Copyright: Anna Brooks
Copyright: Anna Brooks
Copyright: Anna Brooks
Copyright: Anna Brooks
Copyright: Anna Brooks
Copyright: Omer Kanipak
Copyright: Omer Kanipak
Copyright: Anna Brooks
Copyright: Anna Brooks
Copyright: Anna Brooks
Copyright: Anna Brooks
Copyright: Anna Brooks
Copyright: Anna Brooks
Copyright: Ben Slater
Clouds en Hills
Copyright: Carve
Cloud, zijaanzicht
Copyright: Carve
Concept
Copyright: Carve
Plot 5 aanzicht, met van links naar rechts ‘the cloud’, ‘the lake’, ‘the hills’ en ‘the terrace’
Copyright: Carve
Plot 5 plattegrond, ‘the cloud’, ‘the lake’, ‘the hills’ en ‘the terrace’
Copyright: Carve

Carve ontwerpt een publieke ruimte als speellandschap

4 januari, 11:45
In een nieuwe woonbuurt binnen East Village, Oost-Londen, ontwierp het Amsterdamse bureau Carve een gevarieerde publieke ruimte met een aantal opvallende speelplekken. Plot 5 is een speellandschap, maar ook een ontmoetingsplek. Abstract en kleurrijk, stedelijk en groen.

Carve beoogde met Plot 5 een ‘gemeenschappelijke ruimte’, die dan ook open, makkelijk toegankelijk en stimulerend tot interactie moest zijn. Het ontwerp dat het bureau maakte, in samenwerking met Townshend Landscape Architects, verdeelt de ruimte in een reeks opeenvolgende zones: ‘the cloud’, ‘the lake’, ‘the hills’ en ‘the terrace’. Deze zones worden gedefinieerd door een ‘informele begrenzing’, zoals zitplekken en betonnen randen, die geen werkelijke barrière creëren. In totaal beslaat Plot 5 zo’n 2.000 m2.

Geometrisch
Plot 5 ligt aan de voet van een woongebouw dat zich kenmerkt door een driehoekige plattegrond; ook de balkons aan de zijde van Plot 5 hebben een driehoekige vorm. Dit inspireerde Carve en Townshend tot het samenvoegen van twee driehoeken tot een ‘wybertje’, dat in een regelmatig patroon de basis vormt voor het ontwerp. Het patroon verbindt de speelzones, het voetgangersgebied en het woongebouw.

Driehoeks- en ruitvormen keren ook terug in de hills en cloud. De hills bestaat uit oranjerode blokken, die een vanzelfsprekend speellandschap vormen. Kinderen kunnen de verschillende routes ertussen verkennen, erop klimmen voor een uitkijkpost, of in de blokken kruipen om zich te verstoppen.

Semi-transparant
De cloud is een vier meter hoge, lichtblauwe constructie, door stalen poten boven de grond getild. Ook dit landschap bestaat uit meerdere modules, die verschillende routes en plekken bieden. Het daagt de oudere kinderen uit erop te klimmen en hangplekken te vinden, van waar ze hun vrienden kunnen observeren door de semi-transparante huid.

De blokken zijn vervaardigd uit geperforeerd metalen platen, die zowel de lichtgewicht uitstraling van de bouwwerken als de semi-transparantie waarborgen. Kinderen kunnen genieten van het gevoel in een eigen wereld te verkeren, terwijl begeleiders ze eenvoudig van buitenaf in de gaten kunnen houden, legt Carve uit.

Groen
Op Plot 5 zijn vijftig nieuwe bomen geplant, die schaduw bieden. Tevens zijn stroken aangebracht met groenblijvende planten en kruiden, wat zorgt voor kleur in alle seizoenen. De aanplant is perfect geïntegreerd in het ruitpatroon dat de basis van het ontwerp vormt. Richting de ‘terrace’-zone wordt het groen dichter. De gekozen boomsoorten voor Plot 5 sluiten aan op die van het nabijgelegen Victory Park, waardoor een groene verbinding ontstaat.

Terwijl de cloud en de hills in de eerste plaats zijn gericht op de wat oudere en de jongere kinderen als speelplekken, zijn de lake en de terrace bedoeld voor alle leeftijden. De lake is een enigszins verlaagde zone, met sproeiers geplaatst op het grid van het ruitpatroon. Als er geen water is, kan het vlak worden gebruikt voor bijvoorbeeld balspellen of andere sportieve activiteiten.

Vooral de terrace-zone is bedoeld als ‘gemeenschapsruimte’. Aan drie zijden is de plek beschut door bomen; aan de gebouwzijde is het terras open naar het voetgangersgebied.

Landschappen voor spel en ontmoeting
De hills en cloud zijn tamelijk abstracte vormen, die goed passen in de stedelijke omgeving. De sprekende kleuren verlenen daarbij een speelse en prettige aanvulling. Carve verkiest bij het creëren van plekken als Plot 5 dergelijke abstracte constructies boven de bekende speeltuinapparatuur, die vrij sturend en rigide kunnen zijn in de speelmogelijkheden, legt het bureau uit.

Carve ontwerpt bij grote voorkeur ‘landschappen waarin gespeeld kan worden’. “Die kunnen bestaan uit compacte ruimten of objecten die de flexibiliteit bezitten om verschillende betekenissen aan te nemen, afhankelijk van de tijd, de gebruikers en steeds veranderende omstandigheden”, zegt Carve.

Bovendien moeten, vooral in grote steden als Londen, uitnodigende en inspirerende plekken worden gecreëerd die bewoners verlokken om tijd door te brengen en buitenshuis contact te maken met buurtbewoners. Volgens Carve is Plot 5 zo’n plek, die de functies vervult van een publieke, gemeenschappelijke ruimte en tegelijkertijd een niet-standaard speelplek biedt. 

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan