Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Daewoo
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: KakaoTalk
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Daewoo
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Daewoo
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: KakaoTalk
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: KakaoTalk
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Daewoo
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Scets concept
Copyright: Carve
Schema's
Copyright: Carve
Plan
Copyright: Carve
Multifunctioneel evenementenplein
Copyright: Carve
Landschappelijk element
Copyright: Carve
Bestrating (detail) evenementenplein
Copyright: Carve
Doorsnede
Copyright: Carve
Doorsnede atrium
Copyright: Carve
Speelelementen Arcloud
Copyright: Carve
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Daewoo
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: KakaoTalk
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Daewoo
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Daewoo
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: KakaoTalk
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: KakaoTalk
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Daewoo
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Arcloud, Seoul, Zuid-Korea
Copyright: Hyeji Na (Daewoo)
Scets concept
Copyright: Carve
Schema's
Copyright: Carve
Plan
Copyright: Carve
Multifunctioneel evenementenplein
Copyright: Carve
Landschappelijk element
Copyright: Carve
Bestrating (detail) evenementenplein
Copyright: Carve
Doorsnede
Copyright: Carve
Doorsnede atrium
Copyright: Carve
Speelelementen Arcloud
Copyright: Carve

Een plein als een gevarieerd landschap onder een sculpturale wolk

19 december 2023, 15:45
Voor een nieuwe shopping mall in het oosten van Seoul, Zuid-Korea heeft het Nederlandse Carve in samenwerking met Studio BLAD het centrale plein vormgegeven. Met landschappelijke elementen en een ‘drijvende’ wolk heeft het ontwerp- en ingenieursbureau diverse functies in verschillende zones georganiseerd en tegelijkertijd een eenheid behouden.

Aan de oostelijke rand van Seoul ligt Arcloud, een grootschalige ontwikkeling met een gemengd programma. Ze bestaat uit gezinswoningen, grotere woonblokken, commerciële faciliteiten en voorzieningen voor onderwijs en recreatie, aaneen geregen door een reeks groene parken. De Arcloud shopping mall, als onderdeel, omvat ook veel meer dan de naam suggereert. Het is een hedendaags hybride stadsblok met onder andere winkels, woningen, openbare voorzieningen, een ondergrondse parkeergarage, dakparken en een centraal plein.

Multifunctionele plek
Het Nederlandse bureau Carve verwierf de opdracht om voor het centrale plein van het winkelcentrum een ontwerp te maken; dit heeft het gemaakt in samenwerking met Studio BLAD. Het plein ligt aantrekkelijk op een kruispunt van het netwerk aan parken dat de ontwikkeling omringt en verbindt, maar Carve heeft “de verleiding weerstaan om het als een stukje natuur in het winkelcentrum te benaderen”, zo vertelt het bureau.

“We zagen het eerder als een groen stedelijk centraal park-plaza, dat de hele gemeenschap zou dienen”, gaat Carve verder. “Een nieuwe publieke omgeving die uitnodigend is voor allerlei gebruikers, een aantrekkelijke plek die op meerdere manieren betrokkenheid mogelijk maakt: om een pauze te nemen in de dagelijkse routine, om tijd door te brengen met familie en vrienden, om te spelen, actief en sociaal te zijn. Bovendien zal het nieuwe en terugkerende bezoek aan het winkelcentrum aantrekken.”

Groene elementen
Zoals ook de andere pleinen van het winkelcentrum sluit het centrale plein op straatniveau direct aan op de omliggende groene zone en biedt van alle kanten een makkelijke toegang. Winkels en andere openbare voorzieningen zijn rond het plein geplaatst over meerdere verdiepingen. De lay-out van de publieke ruimte met de directe horizontale en verticale toegang tot diverse functies geeft de ervaring van een dynamische, gestapelde stad.

Als tegenwicht voor deze stedelijke rijkdom en dichtheid heeft Carve een ‘zachtere laag’ geïntroduceerd. Refererend aan heuvels en bergen van Seoul, die zowel in geografische als culturele bepalend zijn voor de stad, heeft het bureau het plein voorzien van organisch gevormde, groene elementen. Het gebruik van lokale materialen en weelderige inheemse planten, struiken, siergrassen en hoge pijnbomen is dit golvende landschap nog verder verbonden met de ruimere omgeving.

Drie kernen
De groene landschapselementen dragen bij aan de organisatie van de gehele ruimte. Door de strategische plaatsing van deze ‘heuvels’ ontstaan twee pleinen: één voor spelen en één voor evenementen. Daarbij is rekening gehouden met duidelijke zichtlijnen en de toegankelijkheid van de aangrenzende winkels.

De derde belangrijke openbare ruimte is het atrium. Oorspronkelijk bedoeld als louter circulatieruimte (met bijvoorbeeld ook toegang tot het lagere niveau en de parkeergarage), heeft Carve de ruimte ontworpen als een verblijfsplek. De verhoogde vloer in het atrium kan fungeren als zitplek, speelplek of als podium bij evenementen.

Contrasterend met de zachte, organische vormen van de groenelementen zijn de pleinen voorzien van een sterk grafisch vloerpatroon. Dit bestratingsontwerp is geïnspireerd op het (meestal) geometrische patroon van Bojagi, de traditionele Koreaanse inpakdoek. Het vloerpatroon zorgt bovendien voor een visuele verbinding van de drie belangrijkste openbare zones.

Wolk
Zwevend boven dit landschap van grafische bestrating en golvend groen is er een lichtgewicht, wolkachtige constructie gerealiseerd. De transparante structuur verbindt de drie kernen van de openbare ruimte, bovendien over verschillende verdiepingen van het winkelcentrum. Het rijst als het ware op uit het atrium, strekt zich uit voorbij de glazen wanden en naar de twee belangrijkste pleinen.

De structuur, die vanwege zijn zwevende voorkomen dezelfde naam heeft gekregen als het winkelcentrum en de grotere ontwikkeling, oogt als een amorfe structuur en bestaat tegelijkertijd uit geometrische elementen. Deel van deze ‘Arcloud’ fungeert als speelzone. Vanaf het parkeerniveau in het atrium kunnen kinderen in de wolkige sculptuur klimmen. Hier ondersteunen twee grote speeltorens de structuur.

Volgens het ontwerpbureau kan de structuur ook prima setting en draagconstructie voor kunstinstallaties en presentaties zijn. Geïntegreerde verlichting maakt de Arcloud ook ’s nachts tot een blikvanger.

Een sterke vorm
Het idee voor een sculptuur die ‘drijft’ boven de pleinen van het winkelcentrum is ontstaan om tegemoet te komen aan een reeks wensen van de opdrachtgever: een speelplek, beschaduwing en een onderscheidend element, zonder de zichtbaarheid van de winkels aan te tasten. “Vanaf het vroege begin van het ontwerpproces hebben we ingezet op de realisatie van één sterke vorm die alle wensen zou kunnen dragen en samenbinden, in plaats van op zichzelf staande oplossingen voor elke afzonderlijke ruimte te ontwerpen”, zegt Carve.

Andere nieuwsberichten

Nominaties Gouden Piramide 2024 bekend

Vandaag, 15:46

Een appartementengebouw met acht verschillende woningen

Vandaag, 14:50

'Gat' naast Hulstkampgebouw op Noordereiland opgevuld met woningbouw

Vandaag, 13:57

HOH Architecten maakt tentoonstelling in Shibaura House Tokio

Vandaag, 11:35

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Vandaag, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Vandaag, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Vandaag, 09:14

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

Gisteren, 15:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

Gisteren, 09:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan