Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Aeres Hogeschool Almere. BDG Architecten
Copyright: Gerard van Beek
Aeres Hogeschool Almere. BDG Architecten
Copyright: Gerard van Beek
Kindcentrum De Kronkelaar, Wagenborgen. Onix
Copyright: Reijer Boxem
Kindcentrum De Kronkelaar, Wagenborgen. Onix
Copyright: Gerard van Beek
Kindcentrum Zuiderkroon, Hoogezand. De Zwarte Hond
Copyright: Eva Bloem
Kindcentrum Zuiderkroon, Hoogezand. De Zwarte Hond
Copyright: Eva Bloem
schoolgebouw_van_het_jaar-v2
Copyright: -
Aeres Hogeschool Almere. BDG Architecten
Copyright: Gerard van Beek
Aeres Hogeschool Almere. BDG Architecten
Copyright: Gerard van Beek
Kindcentrum De Kronkelaar, Wagenborgen. Onix
Copyright: Reijer Boxem
Kindcentrum De Kronkelaar, Wagenborgen. Onix
Copyright: Gerard van Beek
Kindcentrum Zuiderkroon, Hoogezand. De Zwarte Hond
Copyright: Eva Bloem
Kindcentrum Zuiderkroon, Hoogezand. De Zwarte Hond
Copyright: Eva Bloem
schoolgebouw_van_het_jaar-v2
Copyright: -

Nominaties Schoolgebouw van het Jaar 2022 bekend

12 september 2022, 9:22
Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2022 wordt in oktober van dit jaar de prijs voor Schoolgebouw van het Jaar uitgereikt. In deze categorie heeft de onafhankelijke jury drie projecten genomineerd.

De inzendingen voor de prijs Schoolgebouw van het Jaar 2022 zijn door de jury beoordeeld met een aantal punten als belangrijke leidraad. Allereerst is gekeken naar ‘maatschappelijke relevantie’ – in hoeverre biedt het project een antwoord op actuele maatschappelijke vraagstukken en hoe vertaalt zich dat in het concept van het gebouw?

Ten tweede heeft de jury gelet op ‘vakmanschap’ – in hoeverre is het concept, dat aan de basis van het ontwerp staat, consequent en door de lagen heen uitgewerkt en gematerialiseerd? Ten derde is gekeken naar ‘innovatie’ – in hoeverre levert het project een bijdrage aan de ontwikkeling van het vakgebied. Die kan bijvoorbeeld liggen op het vlak van (een nieuwe) gebouwtypologie, duurzame oplossingen of de rol van de architect.

De onafhankelijke jury bestaat dit jaar uit architect Willemineke Hammer (EGM Architecten), interieurarchitect Sheryl Leysner (sherylleysner), architect Jan Nauta (Studio Nauta), architect Maarten Terberg (EVA architecten), gebiedsontwikkelaar Martine Vledder (SITE urban development) en architect Vincent Panhuysen (KAAN Architecten).

De nominaties
De jury heeft de volgende drie gebouwen genomineerd (in alfabetische volgorde):
•          Aeres Hogeschool Almere – BDG Architecten
•          Kindcentrum De Kronkelaar –  Onix
•          Kindcentrum Zuiderkroon – De Zwarte Hond

Aeres Hogeschool Almere – BDG Architecten
Aan de rand van de Floriade Expo 2022 ligt de nieuwbouw voor de Aeres Hogeschool Almere. De opleiding is gericht op bedrijfskunde en duurzame stedelijke voedselvoorziening. Het ontwerp weerspiegelt zowel het onderwijs van de faculteit als het thema van de tuinbouwtentoonstelling. Het gebouw is rijkelijk voorzien van groen aan de binnen- en buitenzijde. Verder is het gebouw ontworpen met oog voor onder meer daglicht, ventilatie, thermisch comfort, akoestiek, beweging en verantwoord materiaalgebruik. Aeres biedt een gezonde werk- en leeromgeving in een energieneutraal, klimaatadaptief en circulair gebouw.

De grote hoeveelheid duurzame oplossingen binnen één gebouw, die regelmatig ook nog meerdere doelen dienen, kan de jury alleen maar toejuichen. Zonnepanelen voor energieopwekking en zonwering, opgevangen regenwater als warmte-koelingsbuffer en datagestuurde bewatering van de planten, de vele circulaire materialen die in het gebouw zijn verwerkt, het intelligente gebouwbeheerssysteem en uiteraard het vele groen aan en in het gebouw. Het is een spannend concept, waarbij geprobeerd wordt het maximale uit natuurlijke oplossingen te halen. Daarbij biedt het gebouw aantrekkelijke studeer- en verblijfsplekken, waarvan het dakterras met pergola een goed voorbeeld is.

Kindcentrum De Kronkelaar –  Onix
Het nieuwe kindcentrum in Wagenborgen, provincie Groningen, ligt in een park dat een ontmoetingsplek voor het dorp vormt. Het gebouw heeft een alzijdig uitnodigende uitstraling. Het ruime dak als een reeks kappen van schuren verwijst naar de agrarische omgeving. De Kronkelaar combineert licht en ruimte met een fijne akoestiek en prettig binnenklimaat. Tussen de lokalen liggen leerpleinen, grenzend aan de centrale hal. Alle groepsruimten hebben een eigen buitenruimte onder het uitkragende dak. Door de heldere structuur en entrees rondom anticipeert het gebouw op de ‘zachte’ krimp in het dorp.

De jury vindt Kindcentrum De Kronkelaar een architectonisch sterk ontwerp, dat goed aansluit bij de historie en de omgeving van de locatie. Het dak is niet alleen een verwijzing en een vriendelijk aanzicht voor de omgeving, ook in het interieur is het als dak herkenbaar en draagt het bij aan de oriëntatie, de ruimtelijke beleving en het binnenklimaat. Daklichten zorgen voor lichtinval en ventilatie. Het gebouw biedt een interessante plattegrond, die het mogelijk maakt rond te lopen, te dwalen en te ontdekken. Zowel het exterieur als het interieur oogt heel vriendelijk. Verder waardeert de jury de grote flexibiliteit die het gebouw biedt, nu en in de toekomst, alsook de aardbevingsbestendigheid.

Kindcentrum Zuiderkroon – De Zwarte Hond
Het gebouw voor Kindcentrum Zuiderkroon in Hoogezand biedt onderdak aan een gefuseerde openbare school en een basisschool voor speciaal onderwijs, en een kinderdagverblijf. Alle ruimten zijn verbonden via een centraal hart, dat baadt in het licht door dakramen. De klaslokalen zijn licht en hoog en er is steeds de verbinding gezocht tussen interieur en omgeving. De gevel toont opvallend twee lagen: de begane grond is afgewerkt met beton, de verdieping met handgemaakte groen-blauwe tegels.

Het kindcentrum is een vrij omvangrijk gebouw, door de architecten opgeknipt in kleinere volumes om aan te sluiten bij de schaal van het kind, stelt de jury vast. Het betonnen frame, dat als een pergola rond een deel van de school is geplaatst, bemiddelt op sterke wijze tussen binnen en buiten. Daarbij maken grote glazen schuifdeuren het mogelijk om de buitenruimte als verlenging van het lokaal te gebruiken. De zeer ruime toepassing van hout – ook voor bekleding van de trap en delen van het plafond – maakt het interieur warm en vriendelijk. Hier hebben de architecten zich ongetwijfeld hard voor moeten maken, net als voor de mooie glazuurstenen gevel. Dergelijke materiaalkeuzes maken het onderwijsgebouw echter kwalitatief heel rijk.

Uitreiking
Naast de prijs voor Schoolgebouw van het Jaar worden in oktober ook prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar. Tegelijkertijd wordt de winnaar van de verkiezing voor Architect van het Jaar 2021 bekend gemaakt.

De architectuurprijzen reikt Architectenweb uit samen met hoofdpartners Reynaers Aluminium en Forster, en partners QbiQ Wall Systems en Cerriva. Over de precieze datum en vorm van de feestelijke uitreikingen volgt later meer informatie.

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

17 mei, 4:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

17 mei, 2:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

17 mei, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

17 mei, 9:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan