Canal House, Amsterdam. i29
Copyright: i29
Canal House, Amsterdam. i29
Copyright: i29
Hourglass, Amsterdam. Powerhouse Company
Copyright: Sebastian van Damme
Hourglass, Amsterdam. Powerhouse Company
Copyright: Sebastian van Damme
Padel Next Amsterdam. BALK Architects
Copyright: BALK Architects
Padel Next Amsterdam. BALK Architects
Copyright: BALK Architects
Puntloodsen, Amsterdam. Beyond Space
Copyright: Lorenzo Zandri
Puntloodsen, Amsterdam. Beyond Space
Copyright: Peter Tijhuis

Nominaties Interieur van het Jaar 2022 bekend

26 september 2022, 10:00
Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2022 wordt in oktober van dit jaar de prijs voor Interieur van het Jaar uitgereikt. Vier projecten zijn door de onafhankelijke jury in deze categorie genomineerd.

In de beoordeling van de inzendingen voor de prijs Interieur van het Jaar 2022 heeft de jury een aantal punten als belangrijke leidraad genomen. Allereerst is gekeken naar ‘maatschappelijke relevantie’ – in hoeverre biedt het project een antwoord op actuele maatschappelijke vraagstukken en hoe vertaalt zich dat in het concept van het gebouw?

Ten tweede heeft de jury gelet op ‘vakmanschap’ – in hoeverre is het concept, dat aan de basis van het ontwerp staat, consequent en door de lagen heen uitgewerkt en gematerialiseerd? Ten derde is gekeken naar ‘innovatie’ – in hoeverre levert het project een bijdrage aan de ontwikkeling van het vakgebied. Die kan bijvoorbeeld liggen op het vlak van (een nieuwe) gebouwtypologie, duurzame oplossingen of de rol van de architect.

De onafhankelijke jury bestaat dit jaar uit architect Willemineke Hammer (EGM Architecten), interieurarchitect Sheryl Leysner (sherylleysner), architect Jan Nauta (Studio Nauta), architect Maarten Terberg (EVA architecten), gebiedsontwikkelaar Martine Vledder (SITE urban development) en architect Vincent Panhuysen (KAAN Architecten).

De nominaties
De jury zag veel goede, vakkundig ontworpen interieurs. Sommige lieten beslist de meerwaarde van interieurarchitectuur zien. Wel was de jury enigszins teleurgesteld dat het circulaire bouwen bij de ingezonden projecten nauwelijks was terug te vinden. Niet alleen was het aantal ingezonden projecten met circulaire toepassingen beperkt, ook bij de projecten waarin wel aandacht voor hergebruik en circulariteit bestond, was dat in slechts beperkte mate.

De jury is gekomen tot de volgende vier nominaties (in alfabetische volgorde):
•          Canal House, Amsterdam – i29
•          Hourglass, Amsterdam – Powerhouse Company
•          Padel Next Amsterdam – BALK Architects
•          Puntloodsen, Amsterdam – Beyond Space

Canal House, Amsterdam – i29
Een verwaarloosd 17e eeuws grachtenpand is door i29 verbouwd tot een lichte woning met verassende zichtlijnen. Uitgangspunt voor de renovatie was het maximaliseren van de ruimtelijkheid binnen de beperkte afmetingen van het beschermde monumentale casco. Nieuwe functies, zoals badkamers, keuken en gastenkamer, zijn middels kleur gedefinieerd. Door het gebruik van (gekleurd) glas  blijft het monument volledig zichtbaar en ontstaan nieuwe perspectieven. Het noodzakelijke funderingsherstel is aangewend voor het verdiepen van het souterrain.

De jury vindt het concept sterk en bijzonder consequent uitgevoerd. Het is duidelijk dat over elk detail is nagedacht. Met het gebruik van kleur voor kaders en overgangen tussen ruimten hebben de architecten in de smalle en vaak lage woning een gevoel van ruimtelijkheid en een lichte sfeer gecreëerd. Het gebruik van spiegelende materialen versterkt dit. Bovendien zijn de ruimten slim benut. Het interieur heeft een sterk grafische en tegelijkertijd vriendelijke uitstraling; aan een 17e eeuws pand is een eigentijdse laag toegevoegd.

Hourglass, Amsterdam – Powerhouse Company
De opdrachtgever – een advocatenkantoor – wenste een interieur dat zowel allure als toegankelijkheid zou uitdrukken. Het ontwerp voorziet in een goede balans tussen open en gesloten (werk)ruimten. Een royale trap in de open lobby leidt omhoog naar het lichte atrium. Uit het zicht ligt een tweede, beslotener atrium voor de medewerkers. Er is gekozen voor de toepassing van hoogwaardige, natuurlijke materialen en veel maatwerk meubels. Bij de keuze van meubels en materialen is gelet op grondstoffen en duurzaamheid. Een aantal meubels en armaturen is afkomstig uit het oude kantoor. Beplanting is ruim toegepast, met als opvallendste element de groenwand bij de entree.

Het architectenbureau heeft op een interessante wijze opener werkruimten weten te realiseren in een omgeving waar, vanwege de vertrouwelijke aard van werkzaamheden, veel gesloten werkruimten moeten zijn, stelt de jury vast. Het interieur oogt vriendelijk en verwelkomend met bijvoorbeeld de afgeronde vormen van atrium trappen en balies. De combinatie van lichtere tinten voor de vloeren en donker gekleurde materialen voor wanden en (vaste) meubels werkt heel goed. Het interieur oogt enerzijds corporate en luxueus, anderzijds vriendelijk en met een zekere losheid. De jury vindt dit een sterk en goed uitgevoerd ontwerp, dat waarschijnlijk lange tijd mee kan.

Padel Next Amsterdam – BALK Architects
Een industriële loods is omgevormd tot sportaccommodatie, waarbij het bestaande grid is gebruikt voor een optimale benutting met negen padelbanen. Door het toevoegen van een entresol zijn de benodigde extra vierkante meters gerealiseerd. Op de extra vloer is horeca en een verblijfsgebied gerealiseerd, eronder liggen kleed- en toiletruimten. Nieuwe raampartijen zorgen voor extra lichtinval. De zakelijke loods is voorzien van een Mexicaans geïnspireerde sfeer met boogdoorgangen, betonciré wanden, een betegelde trap en uitgesproken kleurcombinaties, zoals de roze en blauwe padelbanen. Op de plek van de voormalige goederenlift heeft het architectenbureau een ruime en aansprekende entree kunnen realiseren.

De accommodatie voor deze hippe sport oogt fris, vrolijk en slim ontworpen. Daarbij lijkt voor deze tijdelijke invulling van het pand geen groot budget te zijn gebruikt, wat de jury waardeert. Met de transformatie van een oude hal is een binnenstedelijke plek bruikbaar, nuttig en levendig gemaakt. De jury waardeert het ook dat de architect bij de herbestemming van de loods het ontwerp niet weer een industrieel karakter heeft willen geven. De keuze voor het Mexicaanse thema vindt de jury een goede; de kleuren zijn fel maar lijken passend voor het project.

Puntloodsen, Amsterdam – Beyond Space
Vier monumentale hallen zijn getransformeerd tot een ruime, lichte kantoorruimte. Aan de zuidgevel zijn grote ramen geplaatst, er zijn dakramen toegevoegd en binnenmuren zijn verwijderd om de originele staalconstructie bloot te leggen. In de laatste, hogere hal is een extra verdieping gerealiseerd. De ruimte is gevuld met flexibele werkplekken; in het midden van de grote ruimte ontvouwt zich een spiraal met in het hart geluiddichte concentratiekamers, die uitkijken op een cactustuin.  De spiraal is geen autonoom object maar vormt een integraal onderdeel van het geheel. Met de toepassing van twee accentkleuren voor de vloer en installaties is de rest van het interieur in rustige wit en grijstinten gehouden. Er is zo min mogelijk materiaal gebruikt en voor het losse meubilair is een lease-contract opgesteld.

De herbestemming van vier aaneengesloten hallen tot een grote kantoorruimte heeft geresulteerd in een verrassend prettige plek, vindt de jury. Het slakkenhuis, de spiraal in het midden van de vloer, is een bijzonder functioneel en architectonisch object. De ‘woestijn’ in deze spiraal en de steeds groter wordende werkkamers zijn interessant. De jury waardeert dat er is gekozen voor een minimum aan materiaalgebruik, met bijvoorbeeld het cradle-to-cradle spuitwerk in plaats van een verlaagd plafond en papieren scheidingswanden in plaats van vaste wanden. De ruimte heeft een fris kleurenpalet. De architecten hebben met minimale ingrepen een fijne ruimte weten te maken, met het slakkenhuis als slimme ruimtemaker.

Uitreiking
Naast de prijs voor Interieur van het Jaar worden in oktober ook prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar. Tegelijkertijd wordt de winnaar van de verkiezing voor Architect van het Jaar bekend gemaakt.

De architectuurprijzen reikt Architectenweb uit samen met hoofdpartners Reynaers Aluminium en Forster, en partners QbiQ Wall Systems en Cerriva. De prijsuitreiking vindt plaats op woensdagavond 12 oktober 2022 in het Keilepand in Rotterdam.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Woongebouw Civic Architects vormt herkenningspunt langs Tolhuiskanaal

Gisteren, 14:34

Vernieuwd interieur voor gemeente Heemskerk

Gisteren, 13:33

Ontwikkeling gebouwencomplex Amstel Vista bij Berlagebrug gestart

Gisteren, 11:06

TALKS about architecture organiseert twee lezingen in januari

12 december, 4:26

PBL: duurzaam energiedoel haalbaar, maar meer nodig voor klimaat

Gisteren, 15:40

DNB verwacht dat huizenprijzen komende jaren verder oplopen

Gisteren, 12:25

Nieuwe eigenaren voor designlocatie Kazerne

Gisteren, 10:00

Nederlandse bureaus gelauwerd bij Prix Versailles

12 december, 12:05

Nieuw onderzoek: aantal daklozen verschilt sterk per regio

12 december, 11:08

Schoof hoopt dat pensioensector snel weer meepraat over woningbouw

12 december, 9:11
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan