Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
EDGE Amsterdam West, de Architekten Cie.
Copyright: Your Captain Luchtfotografie
EDGE Amsterdam West, de Architekten Cie.
Copyright: de Architekten Cie. / fotograaf: Ernst van Raaphorst
Floating Office Rotterdam, Powerhouse Company
Copyright: Mark Seelen
Floating Office Rotterdam, Powerhouse Company
Copyright: Mark Seelen
Hoofdkantoor Lieven de Key, Amsterdam, Studioninedots
Copyright: Frans Parthesius
Hoofdkantoor Lieven de Key, Amsterdam, Studioninedots
Copyright: Frans Parthesius
It Swettehûs, Leeuwarden, GEAR Coöperatie
Copyright: Gerard van Beek
It Swettehûs, Leeuwarden, GEAR Coöperatie
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: div
EDGE Amsterdam West, de Architekten Cie.
Copyright: Your Captain Luchtfotografie
EDGE Amsterdam West, de Architekten Cie.
Copyright: de Architekten Cie. / fotograaf: Ernst van Raaphorst
Floating Office Rotterdam, Powerhouse Company
Copyright: Mark Seelen
Floating Office Rotterdam, Powerhouse Company
Copyright: Mark Seelen
Hoofdkantoor Lieven de Key, Amsterdam, Studioninedots
Copyright: Frans Parthesius
Hoofdkantoor Lieven de Key, Amsterdam, Studioninedots
Copyright: Frans Parthesius
It Swettehûs, Leeuwarden, GEAR Coöperatie
Copyright: Gerard van Beek
It Swettehûs, Leeuwarden, GEAR Coöperatie
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: div

Nominaties Kantoorgebouw van het Jaar 2022 bekend

5 september 2022, 9:25
Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2022 wordt in oktober van dit jaar de prijs voor Kantoorgebouw van het Jaar uitgereikt. In deze categorie heeft de onafhankelijke jury vier projecten genomineerd.

De inzendingen voor de prijs Kantoorgebouw van het Jaar 2022 zijn door de jury beoordeeld met een aantal punten als belangrijke leidraad. Allereerst is gekeken naar ‘maatschappelijke relevantie’ – in hoeverre biedt het project een antwoord op actuele maatschappelijke vraagstukken en hoe vertaalt zich dat in het concept van het gebouw?

Ten tweede heeft de jury gelet op ‘vakmanschap’ – in hoeverre is het concept, dat aan de basis van het ontwerp staat, consequent en door de lagen heen uitgewerkt en gematerialiseerd? Ten derde is gekeken naar ‘innovatie’ – in hoeverre levert het project een bijdrage aan de ontwikkeling van het vakgebied. Die kan bijvoorbeeld liggen op het vlak van (een nieuwe) gebouwtypologie, duurzame oplossingen of de rol van de architect.

De onafhankelijke jury bestaat dit jaar uit architect Willemineke Hammer (EGM Architecten), interieurarchitect Sheryl Leysner (sherylleysner), architect Jan Nauta (Studio Nauta), architect Maarten Terberg (EVA architecten), gebiedsontwikkelaar Martine Vledder (SITE urban development) en architect Vincent Panhuysen (KAAN Architecten).

De nominaties
Al voor de adviezen om thuis te werken in verband met Covid-19 werd gezegd dat de functie van het kantoor aan het veranderen was. Het kantoor kreeg nog meer (ook) een sociale functie en werd de plek om collega’s te ontmoeten voor overleggen en verbinding. Na de lockdowns bleek het kantoor zeker niet te hebben afgedaan.

Onder de inzendingen voor de prijs Kantoorgebouw van het Jaar viel het grote aantal opgewaardeerde kantoorgebouwen op. Veel bestaande kantoren ondergingen een verduurzaming en aanpassing met oog voor functionele en sociale plekken. De jury is gekomen tot de volgende vier nominaties (in alfabetische volgorde):


EDGE Amsterdam West – de Architekten Cie.
Het kantoorgebouw is in de jaren 1970 ontworpen door Oyevaar, Stolle en Van Gool, de voorloper van het huidige de Architekten Cie. Het gebouw in Amsterdam-West bestaat uit zeven bouwlagen in de vorm van acht ‘klavers’ rond een binnengebied. Het gebouw is getransformeerd, waarbij de vrij indeelbare vloeren nu open ruimten met gecombineerde functies zijn. Elke toren biedt zicht en toegang tot het atrium, dat nu een weelderig groene ontmoetingsplek onder een glazen dak is.

Een gebouw dat door velen was afgeschreven is weer tot leven gekust, stelt de jury vast. De architecten zijn er in geslaagd om een kantoorgebouw met ongenaakbare gevels een menselijk hart en een nieuwe ziel te geven. Dankzij het glazen dak is het binnengebied een aantrekkelijk en functioneel onderdeel van het gebouw geworden; de glazen gevels en trappartijen verbinden visueel en fysiek de kantoorvloeren met het atrium, terwijl via deze zijde nu ook veel daglicht in de kantoren valt. De jury waardeert ook de gerealiseerde hoge ambties op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. EDGE Amsterdam-West is een inspirerend voorbeeld voor hergebruik van een bestaand gebouw.

Floating Office Rotterdam – Powerhouse Company
In de Rijnhaven van de Maasstad ligt het Floating Office Rotterdam (FOR), een ontwerp van Powerhouse Company en ontwikkeling van RED Company. Naast deze twee ondernemingen biedt het huisvesting aan het Global Center on Adaptation en een restaurant met groot buitenterras. Het drijvende kantoorgebouw fungeert binnen het streven van de gemeente om de Rijnhaven te vergroenen als pilot voor drijftechnieken en is tevens een voorbeeld van duurzame technologie en circulair bouwen. Bij het ontwerp van FOR heeft het welzijn van de gebruikers prioriteit gekregen. Dat uit zich in ontwerp en materiaalgebruik van het gebouw. De drijvende tuinen rond het drijvende kantoor zijn ontworpen door Delva Landscape Architecture & Urbanism.

Floating Office Rotterdam is een belangrijk project in het kader van de wateropgave, meent de jury. Bovendien is het op vele fronten een vooruitstrevend ontwerp. Het is opgetrokken in hout, met zijn lichte gewicht geschikt voor drijvend bouwen, terwijl het ook duurzaam is. Het gebouw is demontabel door de droge verbindingen en zijn modulair systeem. Ook klimaat- en energiehuishouding zijn duurzaam opgelost. Verder ziet het kantoor er prettig uit en biedt het de werknemers een royaal terras, een drijvend zwembad en prachtig uitzicht dankzij grote ramen. De jury waardeert de durf van het project, dat laat zien hoe een voormalige binnenhaven leefbaar is te maken.

Hoofdkantoor Lieven de Key – Studioninedots
Het bestaande kantoor van de woningbouwvereniging in Amsterdam is getransformeerd tot een duurzaam, toekomstbestendig hoofdkantoor. De drie bestaande gebouwen zijn gerestaureerd, gerenoveerd en onderling verbonden, waardoor locaties konden worden samengevoegd. Een aaneengesloten structuur van betonnen kaders, open of met glazen invulling, vormt de verbindende lijn. Een nieuwe tuin is duidelijk zichtbaar voor voorbijgangers en personeel. Het kantoor is verrijkt met een breed scala aan werkplekken en ontmoetingsruimte en wordt opengesteld voor de buurt. Een dubbele trap in het atrium creëert ontmoetingsplekken en met beplanting een groene long van het complex. Ook bevat het gebouw een binnentuin, die door Delva Landscape Architecture & Urbanism in nauwe samenwerking met Studioninedots ontworpen en gerealiseerd.

In de drie verschillende gebouwen, die het hoofdkantoor van Lieven de Key vormen, heeft Studioninedots een eenheid weten te vinden. Door in het interieur veel materialen weg te halen, is transparantie en hoogte gecreëerd. Het resultaat is sterk en puur. De ontsluiting en het ontstane contact door het maken van openingen is voelbaar; tegelijkertijd doet het interieur ondanks de openheid geborgen aan. Het is vriendelijk en biedt een menselijke maat. In het totale architectonische beeld vormt de openheid van het interieur een verrassend contrast met de toegevoegde plint aan de buitenzijde. Hoewel de jury in schaal een discrepantie voelt tussen de bovenbouw en de plint, is de plint goed ingezet om uniformiteit te creëren. De plint communiceert ook goed met de buitenruimte en de omgeving.

It Swettehûs – GEAR Coöperatie
Op een knooppunt van water-, spoor- en autowegen biedt It Swettehûs bij Leeuwarden ruimte aan de brugbediening, technische dienst en gemeenschappelijke ruimten. De functies zijn logisch gestapeld en vormen een compositie van dozen die refereren aan Friese boerderijen, schepen en brugbedieningsgebouwtjes. Vanuit de hoge circulaire ambities van Provinciale Waterstaat zijn vele hergebruikte en biobased materialen toegepast. Zo bestaan de hoofddraagconstructie, gevels, binnenwanden en meubilair uit afgedankte basralocus meerpalen. Het gebouw wordt volledig voorzien van duurzame energie.

Hoewel het besloten lag in de eisen van de opdrachtgever, waardeert de jury de grote aandacht voor duurzaamheid in dit project – van gerecyled en recyclebaar materiaalgebruik, demontabiliteit en duurzame energiehuishouding tot de flexibele plattegronden. Het gebouw heeft een robuuste uitstraling, met een zekere onafheid, die past bij de plek en de taken die er worden uitgevoerd. Tegelijkertijd is het gebouw als geheel onverwachts en intrigerend in zijn verschijningsvorm. De functionele indeling heeft geleid tot de vorm van It Swettehûs, met de brugbediening bovenin voor het uitzicht, de technische dienst beneden, direct aan de haven en het werkcafé als ontmoetingsplek ertussen. Het resultaat is een duidelijk object met signaalfunctie.

Uitreiking
Naast de prijs voor Kantoorgebouw van het Jaar worden in oktober ook prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar. Tegelijkertijd wordt de winnaar van de verkiezing voor Architect van het Jaar 2022 bekend gemaakt.

De architectuurprijzen reikt Architectenweb uit samen met hoofdpartners Reynaers Aluminium en Forster, en partners QbiQ Wall Systems en Cerriva. Over de precieze datum en vorm van de feestelijke uitreikingen volgt later meer informatie.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Rotterdam regelt ruimtelijk beleid op binnenstedelijke Nieuwe Maas in Wateratlas

1 uur geleden

Gesloten recreatieverblijf de Ooggetuige maakt toch contact met buitenwereld

12 juli, 1:26

Uitkijkpunt biedt zicht op renovatiewerkzaamheden Binnenhof

12 juli, 9:22

MONK architecten ontwerpt duurzaam horecapaviljoen Haarrijnseplas Utrecht

11 juli, 4:42

Erik Schotte vertrekt bij LIAG architecten en bouwadviseurs

51 minuten geleden

Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

2 uur geleden

Architecten aan de Maas overgenomen door Volantis Groep

12 juli, 2:28

Architect gezocht voor laatste fase renovatie Rubenssite Antwerpen

12 juli, 11:33

Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens

12 juli, 10:08

Ontwikkelaar Edge verwerft Cross Towers op de Zuidas

11 juli, 2:52
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan