hoogte kadijk 1
Copyright: Frans Parthesius
kruithuisstraat
Copyright: Frans Parthesius
grachtzijde
Copyright: Frans Parthesius
oud en nieuw 1
Copyright: Frans Parthesius
oud en nieuw 2
Copyright: Frans Parthesius
oud en nieuw 3
Copyright: Frans Parthesius
patio
Copyright: Frans Parthesius
Copyright: Frans Parthesius
entree
Copyright: Frans Parthesius
restaurant 1
Copyright: Frans Parthesius
groen vide 1
Copyright: Frans Parthesius
trap
Copyright: Frans Parthesius
groene trap
Copyright: Frans Parthesius
escher
Copyright: Frans Parthesius
detail 1
Copyright: Frans Parthesius
detail 2
Copyright: Frans Parthesius
vide 2
Copyright: Frans Parthesius
vergaderen
Copyright: Frans Parthesius
oude situatie
Copyright: Studioninedots
verwijderen
Copyright: Studioninedots
programma
Copyright: Studioninedots
betonnen structuur
Copyright: Studioninedots
groene verbinders
Copyright: Studioninedots
plaza
Copyright: Studioninedots
Voor renovatie
Copyright: Studioninedots
Na renovatie
Copyright: Studioninedots
Voor renovatie
Copyright: Studioninedots
Na renovatie
Copyright: Studioninedots
hoogte kadijk gevel
Copyright: Frans Parthesius
avond beeld
Copyright: Frans Parthesius
hoogte kadijk 1
Copyright: Frans Parthesius
kruithuisstraat
Copyright: Frans Parthesius
grachtzijde
Copyright: Frans Parthesius
oud en nieuw 1
Copyright: Frans Parthesius
oud en nieuw 2
Copyright: Frans Parthesius
oud en nieuw 3
Copyright: Frans Parthesius
patio
Copyright: Frans Parthesius
Copyright: Frans Parthesius
entree
Copyright: Frans Parthesius
restaurant 1
Copyright: Frans Parthesius
groen vide 1
Copyright: Frans Parthesius
trap
Copyright: Frans Parthesius
groene trap
Copyright: Frans Parthesius
escher
Copyright: Frans Parthesius
detail 1
Copyright: Frans Parthesius
detail 2
Copyright: Frans Parthesius
vide 2
Copyright: Frans Parthesius
vergaderen
Copyright: Frans Parthesius
oude situatie
Copyright: Studioninedots
verwijderen
Copyright: Studioninedots
programma
Copyright: Studioninedots
betonnen structuur
Copyright: Studioninedots
groene verbinders
Copyright: Studioninedots
plaza
Copyright: Studioninedots
Voor renovatie
Copyright: Studioninedots
Na renovatie
Copyright: Studioninedots
Voor renovatie
Copyright: Studioninedots
Na renovatie
Copyright: Studioninedots
hoogte kadijk gevel
Copyright: Frans Parthesius
avond beeld
Copyright: Frans Parthesius

Renovatie en transformatie HQ Lieven de Key

24 juni
Studioninedots heeft het bestaande kantoor van woningbouwvereniging Lieven de Key in Amsterdam getransformeerd tot een duurzaam, toekomstbestendig hoofdkantoor gericht op samenwerken, ontmoeten en leren.

Door een reeks slimme ingrepen is het kantoor verrijkt met een breed scala aan werkplekken en ontmoetingsruimten en zal het worden opengesteld voor de buurt. Het moment van noodzakelijk onderhoud is aangegrepen om het kantoor aan de Hoogte Kadijk te verbeteren en opnieuw in te delen. De drie bestaande gebouwen zijn gerestaureerd, gerenoveerd en met elkaar verbonden. Hierdoor konden twee locaties worden samengevoegd, waardoor het mogelijk werd gemaakt om sociale woningen te bouwen op de plaats van het voormalige kantoor aan de Turbinestraat. Lieven de Key heeft een toekomstbestendige werkomgeving gecreëerd met een BREEAM In-Use score van Excellent.

Identiteit
Het concept van verbinding was een integraal onderdeel van het ontwerp. Lieven de Key intensiveert haar stedelijke en sociale identiteit door collega's te verenigen in een kantoor dat net zo functioneert als de omliggende stad: een verscheidenheid aan karakteristieke plekken en sferen, divers en intensief gebruik, verleidelijk voor verschillende groepen, vooruitstrevend qua flexibiliteit en circulariteit, met een duidelijke positie in de omgeving en soms ronduit verrassend.

Een belangrijk element van de transformatie is de begane grond die is opengewerkt om alle ruimtes voor ontmoeting en informele ontmoeting met elkaar te verbinden.

Structuur
Op straatniveau is de aaneengesloten structuur van betonnen kaders, open of met glazen gevels de verbindende lijn tussen de drie bouwdelen en het binnenterrein. De transparante uitstraling nodigt uit tot binnenkomen, waar werknemers, bewoners en bezoekers elkaar ontmoeten.

Daarnaast is op de plek van de oude parkeergarage een nieuwe tuin gesitueerd, welke visueel prominent aanwezig is vanaf de Nieuwe Vaart en de werkplekken aan de binnenzijde.

De vergrote ramen geven een uitnodigend karakter aan het restaurant op de begane grond, de tuin en het met planten gevulde atrium. Bij binnenkomst wacht een warm welkom in de royale ruimte boordevol bedrijvigheid.

Stedelijk werken
Het hart van het hoge atrium bestaat uit een dubbele trap met split level bordessen waar collega's elkaar kunnen ontmoeten tussen de verdiepingen. De beplanting volgt de trapleuning helemaal tot boven. De zogenoemde “groene long” van het complex verbindt de gebouwelementen en de verdiepingen. Het stimuleert beweging en interactie tussen de verschillende afdelingen en draagt bij aan een gezonde werkomgeving. Door de dynamiek op de trap worden de collectieve werkfuncties op de werkvloer er omheen gegroepeerd en worden op enige afstand daarvan specifieke activiteiten naar hun aard gefaciliteerd, zoals bilateraal overleg, telefonisch contact en werkzaamheden die een hoge mate van concentratie vereisen.

In plaats van materialen toe te voegen, is er bij het ontwerp juist gestreefd naar zoveel mogelijk materialen weg te halen. Hierdoor ontstond meer openheid, meer vrije hoogtes en meer transparantie. Afwisselende sferen, het gebruik van natuurlijke materialen, een grote hoeveelheid daglicht en de ruime aanwezigheid van groen verhogen het gevoel van welbehagen. Dat wordt ook versterkt door speciale ruimtes voor informele ontmoetingen op de begane grond: het publieksrestaurant aan de Kruithuisstraat, de collectieve ruimte naast de Hoogte Kadijk, het apart te programmeren Werklab in de Houtsmaloods en bij mooi weer zelfs de tuin ertussenin.

Het geheel zorgt voor een duurzaam ontwerp, mede door de keuze om bepaalde zaken juist weg te laten of te verwijderen. Het kantoor voldoet aan BREEAM In-Use score van Excellent en de duurzaamheidseisen die de overheid voor de komende jaren stelt. Twee volumes hebben zelfs een A++++ energielabel.

Studioninedots was het hoofd van het TE-team en naar de opdrachtgever eindverantwoordelijk voor zowel het ontwerp van het exterieur als het interieur.

Projectinformatie:
Opdrachtgever: Lieven de Key
Type: kantoor, restaurant, Werklab, tuin; 5.500 m2 bvo
Locatie: Hoogte Kadijk, Amsterdam, NL
Ontwerpteam: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl?
Projectteam: Jurjen van der Horst, Bas van der Pol, Sem Holweg, Gerty Daniëls, Eva Souren
TE-Team: Studioninedots (leidend), DZAP, Techniplan, DPA, Bouwadviesbureau Strackee, Skaal Bouweconomisch Adviesbureau, DELVA Landschapsarchitecten/Urbanisme

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Studioninedots

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Studioninedots

Studioninedots
Studioninedots
Studioninedots
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan