Copyright: Vandenhoek Masterplanners en Felixx Landscape Architects & Planners
Copyright: Vandenhoek Masterplanners en Felixx Landscape Architects & Planners
Copyright: Vandenhoek Masterplanners en Felixx Landscape Architects & Planners
Copyright: Vandenhoek Masterplanners en Felixx Landscape Architects & Planners
Copyright: Vandenhoek Masterplanners en Felixx Landscape Architects & Planners
Copyright: Vandenhoek Masterplanners en Felixx Landscape Architects & Planners
Copyright: Vandenhoek Masterplanners en Felixx Landscape Architects & Planners
Copyright: Vandenhoek Masterplanners en Felixx Landscape Architects & Planners
Copyright: Vandenhoek Masterplanners en Felixx Landscape Architects & Planners

Beeldkwaliteitsplan voor grootschalige Flora Campus Westland vastgesteld

Vandaag, 15:01
De gemeenteraad van Westland heeft onlangs het Beeldkwaliteitsplan Flora Campus vastgesteld. Dit beeldkwaliteitsplan is een uitwerking van het masterplan, zoals dat door de gemeente in samenwerking met Vandenhoek Masterplanners en Felixx Landscape Architects & Planners eerder is opgesteld en door de raad aangenomen. Voor de campus, gericht op kennis en inovatie rond glastuinbouw, is een aantal gebouwcomplexen inmiddels in ontwikkeling.

De gemeente Westland wil de wereldwijd toonaangevende positie van Westland binnen de glastuinbouw verstevigen; daartoe heeft ze de ambitie geformuleerd om in ‘de glazen stad’ een plek te creëren waar studenten, onderzoekers, startende en gevestigde bedrijven samen werken “aan de tuinbouwinnovaties van morgen”.

Overgang naar gestapeld
Daartoe hebben, in opdracht van en in samenwerking met Westland, Vandenhoek Masterplanners en Felixx Landscape Architects & Planners het masterplan Flora Campus opgesteld. Nadat dit masterplan in mei 2023 werd aangenomen en nu ook het beeldkwaliteitsplan (BKP) is vastgesteld is het ruimtelijk kader voor de omvangrijke gebiedsontwikkeling definitief.

VandenHoek Masterplanners wordt onderdeel van het Q-team voor de Flora Campus. “Onze inzet als stedenbouwer verandert nu van het opstellen van stedenbouwkundige plannen en kaders naar het begeleiden en toetsen van initiatieven aan deze kaders”, meldt Joost van den Hoek.

De Flora Campus wordt een gemengd leer-werk-woongebied en vormt het hart van Westland, waar Horti-Health en Horti-Tech in toenemende mate de basis van het economisch model. Ondernemen en onderwijs worden op de Flora campus samen met wonen en voorzieningen in stappen gerealiseerd rondom het omvangrijke nieuwe Florapark, vertelt Van den Hoek. De Flora Campus markeert de transitie van de (voornamelijk) grondgebonden naar gestapelde stadsontwikkeling in het gebied.

Richtinggevend met ruimte
Het BKP heeft in de eerste betrekking op de uit te geven kavels en geeft houvast en richting om tot een ruimtelijke esthetisch samenhangende familie van gebouwen te komen, legt Van den Hoek uit. Ruimtelijke kwaliteit en belevingswaarde van de ontwikkeling worden hiermee voor lange tijd gezekerd.

De samenhang op gebiedsniveau wordt nagestreefd door middel van een aantal eenvoudige bebouwingsprincipes en materiaalpaletten voor de bouwenveloppen. Hierin laat het BKP echter veel ruimte voor individuele inbreng van opdrachtgevers, architecten en ontwikkelaars bij het opstellen van hun plannen voor de uit te geven kavels. De gedetailleerde BKP-benadering uit het Vinex-tijdperk waarin alles is voorgeschreven, “tot en met de ring rond de regenpijp”, wordt hiermee verlaten, aldus Van den Hoek.

Het BKP neemt de lezer mee in drie stappen. Het eerste deel bestaat uit een compacte uiteenzetting van de identiteit van het Westland en de opbouw van het masterplan. Het tweede deel beschrijft de bouwenveloppen en de materiaalpaletten die horen bij de uit te geven kavels. Het derde deel geeft de toetsingscriteria voor de verschillen aspecten van de bebouwing, die uiteindelijk door het Q-team afdwingbaar zijn. Het BKP is immers een door de raad vastgesteld document behorend bij het omgevingsplan dat een juridische bindende status heeft.

Kleinere korrel
Essentie van het beeldkwaliteitsconcept voor de Flora Campus is om de grote maten van de bebouwingsclusters te verzachten en in kleinere korrel uiteen te laten vallen, vertelt Van den Hoek. Ten eerste dienen daartoe de plinten en podia gastvrij te ogen richting de openbare ruimte; bij voorkeur worden ze gerealiseerd me keramische materialen in vrolijke rood-oranjeachtige kleuren.

Ten tweede worden de hogere bouwdelen bij voorkeur uitgevoerd in lichtere tinten, zodat hoogbouw ‘wegvalt’ tegen de lucht. Ten derde sluiten de campusgebouwen voor Horti-Health en Horti-Tech in karakter en opzet aan op het bestaande World Horti Center in Naaldwijk: witte gevelpanelen, veel glas en accentvlakken van levend groen dat bij voorkeur vanuit de volle grond komt.

Voortgang
Inmiddels is een aantal gebouwcomplexen in ontwikkeling. Daartoe behoort het ISW Vakcollege+, bestaande uit een schoolgebouw, een woontoren en een sportcomplex. Dit project met een totale omvang van circa 20.000 m2 BVO wordt ontworpen door De Zwarte Hond.

Een tweede project dat in ontwikkeling is, betreft het Flora Village; deze huisvesting voor arbeidsmigranten (met een omvang van circa 23.000 m2 BVO) wordt ontworpen door een team Superimpose Architecture en Wubben.Chan architecten. Verder is inmiddels de bouw gestart van een cluster van honderdvijftig flexwoningen, een project van concrete en MOOS.

In totaal heeft Flora Campus Westland een omvang van zo’n 25 hectare en betreft het plan een programma van 280.000 m2 BVO. De ontwikkeling wordt de komende vijftien jaar gerealiseerd.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Oplevering 101 ‘tijdelijke’ woningen in Buurtschap Te Veld in Eindhoven-Noord

Vandaag, 11:36

Groningen wil Kardinge vervangen door nieuw sportcentrum

Vandaag, 10:46

FARO en Ouwehand winnen tender Hagelaan Nootdorp

Gisteren, 17:35

Circulaire vernieuwing schouwburg Ogterop in Meppel krijgt groen licht

Gisteren, 14:57

Stefan Kolen nieuwe directeur Heembouw Architecten

Vandaag, 16:14

Nederlands Expo-paviljoen in Osaka krijgt tweede leven op Japans eiland

Vandaag, 12:17

Raad van State ziet risico’s bij verhogen stikstofgrens

Gisteren, 16:47

Royal HaskoningDHV heet voortaan Haskoning

Gisteren, 11:20

Zuid-Holland wil in 2027 besluit over uitbreiding Maasvlakte in zee

22 mei, 12:23

Rekenkamer: begroting verbouwing Binnenhof ‘onrealistisch laag’

22 mei, 9:44
Robert MuisRedacteur
Atag Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan