Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Necron
Copyright: VandenHoek Masterplanners
Copyright: Necron
Copyright: Necron
Copyright: VandenHoek Masterplanners
Copyright: Necron
Copyright: VandenHoek Masterplanners
Copyright: Necron
Copyright: Necron
Copyright: VandenHoek Masterplanners

Beeldkwaliteitsplan Health Campus Boxmeer bestuurlijk vastgesteld

5 juni, 11:50
Tussen Boxmeer en Beugen komt, nabij het Pantein Maasziekenhuis en langs de A77 een gezondheidscampus, gericht op nieuwe ontwikkelingen en technologieën voor de zorg. Het Beeldkwaliteitsplan voor de Health Campus, opgesteld door VandenHoek Masterplanners in samenwerking met UNStudio, Baljon Landschapsarchitecten en Bouwaccent, is onlangs vastgesteld door de gemeente Land van Cuijk.

De Health Campus Boxmeer moet zorg, onderzoek, onderwijs en bedrijvigheid met betrekking tot de gezondheidszorg samenbrengen. Op de campus, die wordt gerealiseerd op het bedrijventerrein Sterckwijck, zullen diverse zorgdisciplines vertegenwoordigd zijn. Zo komen er een kliniek, een voedingscentrum en verschillende onderzoeks- en onderwijsinstellingen. De inrichting van de campus moet bijdragen aan het welzijn in brede zin voor bezoekers, werknemers en omwonenden.

Drieledig doel
VandenHoek masterplanners licht toe dat het beeldkwaliteitplan een drieledig doel heeft. Ten eerste moet het plan voor tientallen architectuuropgaven op de Health Campus richting geven aan de ruimtelijke en esthetische samenhang, ten tweede moet het plan een inspiratiebron zijn en ten derde moet het fungeren als toetsingskader voor een supervisor of Q-team.

“De kunst van een goed BKP is om in een samenhangende benadering ruim baan te geven aan goede ontwerpen en ontwerpers, en daarbij samenhang en basiskwaliteiten voldoende te borgen”, zegt Joost van den Hoek. “Daarnaast zien we steeds vaker dat een beeldkwaliteitplan dat een juridische status heeft als bijlage bij bijvoorbeeld een bestemmingsplan, wordt gebruikt om een masterplan – een figuur zonder juridische status – vast te stellen.”

Fris en groen
In de campusontwikkeling worden innovatie en ‘healing environment’ tot uitdrukking gebracht door het gebruik van frisse kleuren, verbijzonderingen met lichte gebouwdelen en de veelvuldige toepassing van gevelgroen, vertelt VandenHoek Masterplanners. De landschappelijke inrichting van de Health Campus is geïnspireerd op het nabijgelegen landschap De Maasheggen, dat door UNESCO is aangewezen als biosfeergebied.

Twee aaneen geschakelde groene ruimten vormen het hart van het campusontwerp. Daarbij verbindt een nieuwe groene corridor het oostelijk gesitueerde, bestaande groen bij het ziekenhuis met een nieuw park aan de westelijke zijde. Nieuwe bouwvelden omgeven dit park. Op elk bouwveld is ruimte voor meerdere gebouwen, zodat flexibel kan worden ingespeeld op marktontwikkelingen. Tussen de bouwvelden strekken zich groene uitlopers van het park.

Bebouwing in relatie met centraal park
Nieuwe bebouwing – uitgezonderd het hotel – varieert in hoogte van twee tot zes verdiepingen en is geclusterd rond groene binnenhoven, die in verbinding staan met het centrale park. Soms definiëren de gebouwen een samenhangend en aantrekkelijk netwerk van openbare ruimten.

Op strategisch gekozen bouwvelden zijn parkeerhuizen opgenomen. Deze compact vormgegeven gebouwen met een natuurlijke uitstraling bieden plek aan deel(auto’s) en (deel)fietsen. Ze zijn bereikbaar via wegen die alleen bedoeld zijn voor bestemmingsverkeer, nood- en hulpdiensten.

De ‘Promenade’ is een route langs de randen van het park die de meeste bouwvelden verbindt. Materiaalgebruik en vormgeving maken duidelijk dat de Promenade allereerst voor fietsers en voetgangers en de auto te gast is. Tussen de Promenade en de gebouwen ligt een strook van zo’n drie meter breed, die fungeert als gedeelde ruimte tussen het privégedeelte van het gebouw en het openbare gebied van de Promenade.

Drie kernen
Het gebied bevat drie ‘hotspots’: het bestaande ziekenhuis op de zuidoostpunt, het hotel aan de rotonde midden op de campus en het paviljoen met ontmoetingsfuncties in het centraal gelegen park. Het paviljoen biedt publieksfuncties zoals een horecagelegenheid, ontmoetings- en vergaderfaciliteiten en flexibele werkplekken, waarmee het gebouw een belangrijke plek voor ontmoeting en interactie is.

“Bijzondere architectuur en een mooi ontworpen openbare ruimte maken de hotspot zichtbaar en zorgen ervoor dat de verblijfskwaliteit er optimaal is”, vertelt VandenHoek masterplanners. Verder voorziet het plan aan de zuidzijde in een strook bebouwing langs de A77. Strategisch geplaatste looproutes door het groen verbinden de duidelijke bebouwing met het centrale park.

Een brede zone met bomen, beplanting en voetpaden omringt de gehele campus aan de oost-, zuid- en westzijde. Een buitenring maakt de bebouwing langs deze groene zone toegankelijk. Deze ring heeft voldoende draagkracht voor nood- en hulpdiensten, maar gaat wat betreft ontwerp naadloos op in de groene omgeving. Bij het ziekenhuis wordt het bestaande groen, vergelijkbaar met het centrale park, omringd door bouwvelden die eenzelfde opzet en gebruik krijgen.

Team
De ontwikkeling heeft een omvang van op termijn circa 200.000 m2 BVO en een doorlooptijd van zo’n tien jaar. Het ontwerpteam bestaat, naast VandenHoek Masterplanners (beeldkwaliteit, supervisie) uit UNStudio (masterplan, architectuur), Baljon Landschapsarchitecten (openbare ruimte, inrichtingsplan) en Bouwaccent als gedelegeerd ontwikkelaar. Necron Group is de opdrachtgever.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

The Urban Woods ontwikkelt CLT-panelen uit afvalhout

Vandaag, 14:36

Grotendeels houten hoofdkantoor voor GMB langs A15 Dodewaard

Vandaag, 14:11

Hotel in monumentaal Amsterdams pand geheel vernieuwd en uitgebreid

Vandaag, 11:55

Erik Moederscheim en Ruud Moonen richten tweede bureau op voor ruimtelijke strategie

Vandaag, 10:00

ERA Contour introduceert flexibel concept voor herontwikkeling ERAflats

Vandaag, 17:03

Koning opent tentoonstelling met kunst van dak Paleis op de Dam

Vandaag, 12:19

Studie: daling geboortecijfer heeft deels te maken met hoge huizenprijzen

Vandaag, 10:41

Houweling Architecten bestaat vijftig jaar

Gisteren, 17:11

Subsidie provincie Utrecht om landbouwgrond om te vormen naar bos

Gisteren, 15:25

Aedes: huren woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent

Gisteren, 09:47
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan