Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
De Hoekstee, Rotterdam. Bloemkozijn met vensterbank
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Vensterbank in trappenhuis
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Stedenbouwkundige setting, entree Peppelweg
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Achtergevel met entree naar tuin
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Entreehal met trap
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Entreehal met voortuin
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Entreehal
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Bovenhal met vensterbank
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Trappenhuis
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Voorgevel entree
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Entree met cliënten op bankje
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Voorgevel met balkon
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Detail balkon
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Voorgevel aan de singel
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Trappen verticale groep met vensterbank
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Trappen verticale groep
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Entree studio
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Gang
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Vensterbank in gang
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Gevel met zonwering
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Detail raam
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Detail achtergevel
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Achterbalkon
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Planet Lab Architecture, Theo Kupers Architecten
Copyright: Planet Lab Architecture, Theo Kupers Architecten
Copyright: Planet Lab Architecture, Theo Kupers Architecten
De Hoekstee, Rotterdam. Bloemkozijn met vensterbank
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Vensterbank in trappenhuis
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Stedenbouwkundige setting, entree Peppelweg
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Achtergevel met entree naar tuin
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Entreehal met trap
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Entreehal met voortuin
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Entreehal
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Bovenhal met vensterbank
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Trappenhuis
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Voorgevel entree
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Entree met cliënten op bankje
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Voorgevel met balkon
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Detail balkon
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Voorgevel aan de singel
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Trappen verticale groep met vensterbank
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Trappen verticale groep
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Entree studio
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Gang
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Vensterbank in gang
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Gevel met zonwering
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Detail raam
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Detail achtergevel
Copyright: Roos Aldershoff
De Hoekstee, Rotterdam. Achterbalkon
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Planet Lab Architecture, Theo Kupers Architecten
Copyright: Planet Lab Architecture, Theo Kupers Architecten
Copyright: Planet Lab Architecture, Theo Kupers Architecten

Woonzorggebouw door Simone Drost en Theo Kupers ingepast in naoorlogse tuinwijk

11 juli 2023, 16:28
In Rotterdam-Schiebroek is onlangs het woonzorggebouw De Hoekstee in gebruik genomen. Planet Lab Architecture (Simone Drost), Theo Kupers Architecten en Grip Studio ontwierpen een licht en helder gestructureerd gebouw, waar mensen met een stoornis in het autistische spectrum (ASS) en hun begeleiders veilig en geborgen kunnen samenwonen.

Zorgorganisatie Middin wilde een nieuw woonzorggebouw ter vervanging van een pand uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het bestaande, naar binnen gekeerde gebouw voldeed niet meer aan de hedendaagse eisen ten aanzien van zorg en begeleiding. Het gebouw beantwoordde evenmin nog aan de huidige energie- en klimaateisen en was ‘opgebruikt’, vertellen de architecten.

Beschut en naar buiten gericht
Voor de vervangende nieuwbouw formuleerden de architecten en opdrachtgever gezamenlijk de wens om een duurzaam woonzorggebouw te realiseren waarin zelfstandigheid en zelfredzaamheid, ondersteund door een coachende manier van begeleiden, centraal zou staan. Met deze wens als uitgangspunt kwamen Planet Lab Architecture, Theo Kupers Architecten en Grip Studio tot een gebouw dat van binnen naar buiten is ontworpen – met de eigen studio van de bewoners als kern en daaromheen plekken voor ontmoeting én afzondering.

“De essentie van de opgave was het creëren van een bloeiende gemeenschap, beschut en naar buiten gericht tegelijk, in een licht en optimistisch woonzorggebouw met een heldere structuur en de natuur als beschermde en activerende omgeving”, legt architect Simone Drost uit.

Overal eigen ruimte
De studio’s zijn het privédomein van de bewoners: het veilige ‘thuis’ met een eigen woonslaapkamer, badkamer en pantry, waar ze zich kunnen terugtrekken. Een noodzaak voor mensen die overgevoelig zijn voor prikkels en voor hun rust en veiligheid een zeer heldere structuur nodig hebben”, zegt Drost.

Het ontwerp van de gedeelde ruimten houdt ook rekening met de specifieke behoeftes van de bewoners. Binnen het autismespectrum zijn er mensen die graag gezamenlijk optrekken en anderen die zich liever individueel bewegen. Door ruimten zoals de entree, de gangen en het trappenhuis een zekere overmaat te geven, kunnen de bewoners elkaar passeren zonder in elkaars ‘ruimte’ te komen.

“Er is voldoende plek om in die gedeelde ruimte op jezelf te blijven, zoals mensen met ASS graag willen”, legt Drost uit. Ook ontwierpen de architecten intieme zitjes in de diepe vensterbanken. Tegelijkertijd biedt de overmaat in de gangen en het trappenhuis ook ruimte voor ontmoeting en interactie van groepjes bewoners, als daaraan behoefte is.

Woongroepen
De 35 bewoners leven in vier woongroepen met acht studio’s. Elke woongroep heeft een gezamenlijke woonkamer met keuken, een werkplek voor de begeleiders en een terras of balkon. Verder bezit De Hoekstee voorzieningen als een slaapwacht, een gezamenlijke wasruimte, een fietsenberging en drie extra studio’s voor crisisopvang.

Drie van de vier woongroepen zijn horizontaal georganiseerd over de drie bouwlagen van het pand; op die manier zijn de woongroepen, omwille van de rust en veiligheid van de bewoners, van elkaar gescheiden. De vierde woongroep is verticaal over drie verdiepingen ondergebracht, met een centrale trap om beweging te stimuleren. Deze woongroep is bestemd voor mensen die zelfstandiger kunnen leven of juist extra privacy nodig hebben.

Tuinen
In nauwe samenwerking met studenten van de Aeres Hogeschool in Wageningen, alsook met zorgorganisaties voor en experts op gebied van mensen met ASS, deden Simone Drost en Harm Janssen (Grip Studio) aanvullend onderzoek naar de betekenis van tuinen voor mensen met ASS. Volgens Drost is natuur voor deze groep heel belangrijk.

De architecten hebben De Hoekstee dan ook in zijn tuinen ‘verankerd’. Ze zorgen voor enerzijds rust, aarding en structuur; anderzijds voor beweging, uitdaging en levensenergie, legt Drost uit. Tegelijkertijd werken de tuinen voor de bewoners die afstand tot de buurt nodig hebben als buffer.

In de wijk
De Hoeksteen ligt in de naoorlogse tuinwijk Rotterdam-Schiebroek. In het gebouwontwerp hebben de architecten willen uitdrukken dat de bewoners van De Hoekstee ‘gelijkwaardige wijkbewoners’ zijn, “in een eigentijds woongebouw dat ver af staat van het ouderwetse zorginstituut”, aldus architect Kupers.

De hoofdentree is ontworpen als een ‘groene kamer’ die dankzij verdiepingshoog glas een streke relatie aangaat met de tuinen. Het gemeentebankje bij de voordeur van de oudbouw, dat een centrale rol vervulde in het contact met de buurtbewoners, is teruggekeerd als opgemetseld bankje onder de luifel van de hoofdingang.

De architecten streefden met het ontwerp naar een ‘lichtvoetig’ en tegelijkertijd robuust gebouw. In vorm, maat en schaal is De Hoekstee naadloos ingevoegd in de groene wederopbouwwijk. Samen met het tegenoverliggende woongebouw vormt De Hoekstee nu een nieuwe entree tot de belangrijkste winkelstraat van Schiebroek. Met de gevels in witte baksteen, aluminium kozijnen en donkerder plint sluit De Hoekstee aan op zowel de baksteenpanden als de meer modernistische architectuur in de omgeving.

Open bij besloten
De ramen zijn geplaatst in een raster van terugliggende vlakken. In deze vlakken is ook golvend tegelwerk aangebracht dat de associatie met gordijnen geeft. Zo hebben de architecten een ‘opener’ gevelbeeld gecreëerd zonder de oppervlakte aan glas te vergroten, rekening houden met de bewoners.

Ook is gedacht aan de overgevoeligheid van de bewoners voor licht of geluid. Zo kunnen de zonneschermen afzonderlijk worden bediend en zijn materialen met zeer hoge geluidsabsorptie toegepast. In het interieur draagt de keuze voor overwegend natuurlijke materialen zoals hout, of materialen met een lichte en natuurlijke uitstraling, bij aan een gevoel van rust.

Andere nieuwsberichten

Transformatie voormalig warenhuis en bankgebouw in Dordrecht gereed

Vandaag, 14:18

De Zwarte Hond ontwerpt flexibel IKC+ Katwijk

Vandaag, 11:00

BNA: geef de architect de rol van verbinder bij de woningbouwcrisis

Vandaag, 10:00

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Zorggebouw van het Jaar 2024

Vandaag, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

Vandaag, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

Vandaag, 09:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

Vandaag, 08:30

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan