Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Aanzicht zuidgevel paviljoen
Copyright: Braaksma & Roos Archtectenbureau
Doorsnede paviljoen en indeling woningen
Copyright: Braaksma & Roos Archtectenbureau
Copyright: Braaksma & Roos Archtectenbureau
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Aanzicht zuidgevel paviljoen
Copyright: Braaksma & Roos Archtectenbureau
Doorsnede paviljoen en indeling woningen
Copyright: Braaksma & Roos Archtectenbureau
Copyright: Braaksma & Roos Archtectenbureau

Zorggebouw in chaletstijl herbestemd tot luxe woningen

25 augustus 2020, 15:10
Het voormalig mannenpaviljoen II van provinciaal ziekenhuis Duin en Bosch, gelegen in het Noord-Hollandse duingebied, is begin 20e eeuw ontworpen in een uitgesproken chaletstijl. Na een aantal jaren leegstand is het gebouw gerenoveerd en herbestemd tot woongebouw De Nieuwe Loet, naar ontwerp van Braaksma & Roos Architectenbureau.

Het mannenpaviljoen II is ontworpen door architect F.W.M Poggenbeek en in 1909 gebouwd als besloten inrichting voor ‘zenuwzieken’. Het gebouw maakte deel uit van een grote complex, dat bestond uit drie mannen- en drie vrouwenpaviljoens, een kerk, een administratiegebouw en een eigen tramhalte. Met een eigen tramhalte en autonoom functionerend lag het op een afgezonderde plek nabij Castricum.

Het paviljoen heeft ruim een eeuw dienst gedaan voor de zorg, maar kwam uiteindelijk leeg te staan. Zorginstelling Parnassia heeft het gebouw verkocht aan NU Projectontwikkeling, die Braaksma & Roos Architectenbureau vroeg om mee te werken aan een plan voor de herontwikkeling van het rijksmonumentale paviljoen tot zeventien herenhuizen en appartementen. Vijf vrijstaande villa’s zijn op het terrein toegevoegd.

Herstel naar historisch beeld
De oorspronkelijke opzet van het zorgpaviljoen heeft een duidelijke structuur met een centrale entree en twee vleugels. De ziekenzalen lagen aan de zuidzijde, waar grote ramen de ruimten van veel daglicht voorzagen. Daarachter liep een gang, die met zijn ruime opzet ook als leef- en verblijfsruimte kon dienen. Aan de achterzijde lagen de aangebouwde dienstruimten.

Veranderende visies op het gebied van zorg leidde tot verbouwingen in de tweede helft van de 20e eeuw, vertelt Braaksma & Roos Architectenbureau. De brede gang is versmald en naar het midden verplaatst; aan weerzijden zijn kleine ziekenzalen gecreëerd. Aan de achterzijde zijn de dienstruimten verwijderde en ramen geplaatst voor daglicht in de nieuwe ziekenzalen aan deze kant.

Braaksma & Roos Architectenbureau heeft gestreefd naar een optimaal wooncomfort voor de luxe koopwoningen en tegelijkertijd naar behoud van het historische karakter van het gebouw. Het bureau heeft het gehele paviljoen gerenoveerd naar archiefbeelden van het originele ontwerp. De verbinding met de heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld.

Verdeling
De centraal gelegen ingang en het trappenhuis hebben hun functie behouden en leiden naar de nieuwe appartementen. Bij de rechtervleugel hebben de architecten het gelaagde aanzicht, dat de verloren dienstvertrekken aan het paviljoen gaven, hersteld.

Door het gebouw verticaal te verdelen in diverse herenhuizen en appartementen behoefde het ensemble minimale ingrepen in de gevels, leggen de architecten uit. Verder hebben ze karakteristieken van het oorspronkelijke ontwerp weer naar voren gebracht.

Zo zijn de gekeimde horizontale metselwerkbandjes onder een dikke laag verf vandaan gehaald en gaan een duidelijke relatie met de bakstenen plint van het paviljoen aan. Ook de raamverdeling die door de jaren heen verloren ging, is weer teruggebracht. In het interieur zijn bijvoorbeeld de terrazzovloeren en het originele sjabloneerwerk hersteld.

Verbinding met villa’s en omgeving
De centrale as die het gebouw markeert is in het omliggende terrein doorgetrokken, met een duidelijke verbinding tussen het hoofdgebouw, de nieuw gerealiseerde villa’s aan de noordzijde, de parkeergarage en de weg. Tussen de villa’s en het paviljoen is een nieuwe, geborgen straat ontstaan, waar ook de voordeuren van de herenhuizen in het hoofdgebouw zijn gesitueerd. Daarmee kon de voormalige voorzijde van het paviljoen zo veel mogelijk intact worden gelaten.

De vijf nieuw bijgebouwde villa’s zijn ontworpen in de taal van Poggenbeek, aldus Braaksma & Roos Architectenbureau, en bezitten dezelfde karakteristieken en royale maatvoering. De plaatsing van huizen heeft het bureau afgestemd op de gelaagde noordgevel van het paviljoen. De villa’s hebben alle een eigen veranda of pergola, of beide.

Groene inbedding
Bij het oorspronkelijke complex was het omliggende terrein van groot belang. Bij De Nieuwe Loet is het omringende groen, met bomen en authentieke beukenlaantjes, even belangrijk. In samenwerking met Jongen Ontwerp zijn aan de zuidzijde van het hoofdgebouw de tuinen van de herenhuizen iets verlaagd aangelegd, zodat zowel het historische aanzicht vanaf de straatkant als de privacy van de bewoners behouden is.

De parkeergelegenheid bevindt zich eveneens onder de grond om de groene omgeving te bewaren. De ruimte tussen het paviljoen en de nieuwe villa’s is ingericht als intieme groene straat. Achter de villa’s bevindt zich de gemeenschappelijke ruimte voor de bewoners, omsloten door grote groene bomen, legt Braaksma & Roos Architectenbureau.

Andere nieuwsberichten

Octavia Hill biedt 124 sociale huurwoningen in het hart van Hyde Park Hoofddorp

2 uur geleden

Papieren koffiecupje gepresenteerd in 'krantenkiosk' door Studio Ossidiana

3 uur geleden

Orange en Felixx presenteren ontwerp voor woonbuurt op oud kloosterterrein

3 uur geleden

Rijksmonumentaal Jachtslot Mookerheide heropend na restauratie door 1meter98

Vandaag, 12:20

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

4 uur geleden

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

Vandaag, 13:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

Vandaag, 10:01

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

19 april, 10:03
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan