Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Villa Carnegie - doorsneden
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Villa Carnegie - plattegrond begane grond
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Villa Carnegie - plattegrond 4e verdieping
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Villa Carnegie - zijaanzicht
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Copyright: Arjen Veldt
Villa Carnegie - doorsneden
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Villa Carnegie - plattegrond begane grond
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Villa Carnegie - plattegrond 4e verdieping
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau
Villa Carnegie - zijaanzicht
Copyright: Braaksma & Roos Architectenbureau

Villa Carnegie zoekt verbinding met historie en groen

13 september 2019, 14:50
Op een bijzondere, groene locatie in de Haagse binnenstad ligt de statige voormalige kantoorvilla Carnegie. Het herontwikkelde en uitgebreide pand biedt ruimte aan negen appartementen en een ondergrondse parkeergarage, waarbij het ontwerp van Braaksma & Roos Architectenbureau een krachtige verbinding tussen oud en nieuw, en tussen gebouw en omgeving maakt.

Het begin 20e-eeuwse kantoorpand ligt in de Haagse ambassadewijk en aan de rand van Park Zorgvliet. De villa was door verschillende verbouwingen en uitbreidigen in de afgelopen decennia min of meer verdubbeld in grootte; het gebouw had echter ook zijn karakteristieke uitstraling grotendeels verloren, vertelt Braaksma & Roos Architectenbureau.

Groen
Een belangrijk uitgangspunt bij de herontwikkeling tot appartementengebouw was om de bijzondere kwaliteiten van de villa opnieuw in te zetten, legt het architectenbureau uit. Het bureau wilde met zijn ontwerp een sterke verbinding tussen het pand en de groene omgeving zoeken. De nieuwbouw die naar ontwerp van Braaksma & Roos is toegevoegd, is dan ook naar buiten georiënteerd.

“De tuin is een essentieel onderdeel van het complex”, stelt het architectenbureau. “Zowel het bestaande gebouw als de recente uitbreiding gaan een bijzondere relatie aan met de nieuwe tuin, de vijver en het omliggende groen.”

Buitenhuis
De architecten hebben de uitbreiding voorzien van grote raampartijen en ruime balkons. Dit zorgt ten eerste voor de verbinding van interieur en exterieur, en ten tweede voor een lichte en transparante uitstraling van de gevel.

Met de oorspronkelijke villa is dit gevelbeeld enerzijds in harmonie, anderzijds creëert het een spannend spel tussen oud en nieuw. “De aanbouw voelt als het buitenhuis”, legt Braaksma & Roos uit. “Met als kers op de taart een prachtig uitzicht op het Vredespaleis.”

Verfijnd weefsel
Met het oog op de privacy van de bewoners zijn langs alle ramen stalen luiken geïnstalleerd. Het daarbij gebruikte palet aan verschillende bronstinten zorgt voor een afwisselend gevelbeeld en sluit aan op de tinten in de omgeving. De structuren van zowel de luiken als het hekwerk zijn ontworpen in het verlengde van de verfijnde taal, die bij het oorspronkelijke gebouw is gehanteerd.

Als een delicaat open weefsel strekt het hekwerk rond de nieuwbouw. De gestileerde details heeft het architectenbureau ook toegepast in de vloeren van de balkons. De taps toelopende balkonvloeren suggereren smalle lijnen en resulteren in een elegant voorkomen.

De ruime woningen – met een oppervlakte van 200 tot 400 m2 – strekken zich uit over zowel de oorspronkelijke villa als de uitbreiding. Door een reeks van geschakelde vertrekken – gebaseerd op de klassieke structuur van de villa – ervaren de bewoners zowel de historie als het eigentijdse van het lichte ‘buitenhuis’.

Tuin
Voor de buitenruimte heeft Braaksma & Roos een integraal ontwerp ontwikkeld in samenwerking met landschapsarchitectenbureau Bosch Slabbers. Het plan kenmerkt zich door monumentale bomen en kruidenperken, een gemeenschappelijk beschut terras en een langgerekte vijver. Onder de vijver ligt de inrit naar de garage met achttien parkeerplaatsen en individuele bergingen. 

Andere nieuwsberichten

Tiny Houses in de sociale huur als toekomstbestendig ontwikkelmodel

24 mei, 2:30

Bouw woongebouw van BULK architecten en General Architecture gestart

24 mei, 10:40

Faculteit ITC van Universiteit Twente uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024

23 mei, 8:30

Kerk hervindt buurtfunctie als supermarkt

23 mei, 2:39

EU-partijen beloven zich in te zetten voor betere huisvesting

24 mei, 9:40

De Jonge is nog niet tevreden over woningbouwbeleid Zuid-Holland

24 mei, 9:00

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

23 mei, 12:05

Buro Lubbers breidt directie uit

23 mei, 11:40

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

22 mei, 9:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan