Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra

Zorggebouw met bewegingsvrijheid en ruimte voor de bewoners

5 augustus 2022, 9:15
In opdracht van Atlant heeft KAW een nieuw zorggebouw voor honderd bewoners ontworpen. Bij het ontwerp voor het gebouw, dat is gerealiseerd in de bosrijke omgeving van Beekbergen, heeft het architectenbureau ernaar gestreefd de bewoners bewegingsvrijheid en ruimte voor zichzelf te bieden.

De bewoners van Marken Haven zijn aangewezen op (intensieve) verpleeghuiszorg vanwege chronisch psychische aandoeningen. Desalniettemin hebben zorggroep Atlant, die onder andere de locatie Marken Haven beheert, en KAW vrijheid als belangrijk thema voor het nieuwe zorggebouw willen nemen.

Binnenruimten en buiten
Elke bewoner heeft dan ook een ruim appartement met eigen sanitair en een eigen buitenruimte. Dat laatste is uniek bij dit soort gebouwen, meldt KAW. Voor de bewoners betekenen de buitenruimten “een stukje extra woning”. De cliënten wonen samen in groepen van tien en hebben een gezamenlijke huiskamer, waaraan eveneens een buitenruimte grenst.

Verder biedt het gebouw plek aan diverse faciliteiten, zoals een koffiecorner, activiteitenruimte en behandelruimten, gericht op bijvoorbeeld fysiotherapie. De woongroepen zijn gehuisvest in de twee- en drielaagse vleugels; centraal bevinden zich alle gemeenschappelijke ruimten. Vanuit deze ruimten kunnen bewoners naar een beschermde binnentuin of een wandeling maken over het terrein.

Met het oog op de doelgroep heeft KAW ervoor gekozen om een flexibel en zo open mogelijk hekwerksysteem van staalnetten te ontwerpen. Hierbij is het mogelijk om de buitenruimte volledig dicht te zetten of juist weer te openen wanneer dat nodig blijkt voor de bewoner, legt het architectenbureau uit.

Inpassing in omgeving
KAW heeft het gebouw zowel architectonisch als landschappelijk zorgvuldig ingepast in zijn omgeving, een beschermde natuurzone. In een masterplan heeft het architectenbureau de bestaande bomen opgenomen en ruimte vrij gemaakt voor een landschap met oorspronkelijke beplanting, zoals heide. Wadi’s zorgen voor de waterinfiltratie.

De zitjes op de balkons zijn vormgegeven als een uitsparing in houten blokjes, die per verdieping is verspringen ten opzichte van elkaar. Dit zorgt zowel voor een speels aanzicht als privacy voor de bewoners.

De combinatie van verduurzaamd hout, zachtrode baksteen voor de gevel en het beton van de balkons resulteert in een rustige uitstraling. Bovendien sluit Marken Haven hiermee aan bij de bestaande gebouwen van het nabijgelegen Markenhof, eveneens een locatie van Atlant.

Onderhoudsarm en energiezuinig
Voorts vergen de gevelmaterialen weinig onderhoud. Het gebouw wordt zonder gas verwarmd en gekoeld en presteert volgens KAW wat betreft energie 30% beter dan de huidige normen op het gebied van nieuwbouw. Daar dragen 450 zonnepanelen aan bij. 
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Tiny Houses in de sociale huur als toekomstbestendig ontwikkelmodel

24 mei, 2:30

Bouw woongebouw van BULK architecten en General Architecture gestart

24 mei, 10:40

Faculteit ITC van Universiteit Twente uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024

23 mei, 8:30

Kerk hervindt buurtfunctie als supermarkt

23 mei, 2:39

EU-partijen beloven zich in te zetten voor betere huisvesting

24 mei, 9:40

De Jonge is nog niet tevreden over woningbouwbeleid Zuid-Holland

24 mei, 9:00

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

23 mei, 12:05

Buro Lubbers breidt directie uit

23 mei, 11:40

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

22 mei, 9:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan