Ontwerp voor Zonnehuisgroep Noord, Delfzijl
Copyright: KAW
Expertisecentrum, Delfzijl
Copyright: KAW
Expertisecentrum, Delfzijl
Copyright: KAW
Ontwerp voor Zonnehuisgroep Noord, Delfzijl
Copyright: KAW
Expertisecentrum, Delfzijl
Copyright: KAW
Expertisecentrum, Delfzijl
Copyright: KAW

KAW ontwerpt voor meerdere projecten in kader Groninger Zorgakkoord

6 september 2023, 16:52
Om de problematiek in de zorgsector en specifiek in het Groningse aardbevingsgebied het hoofd te bieden, heeft een aantal partijen in Groningen een akkoord over samenwerking gesloten. Dit Groninger Zorgakkoord gaat onder andere resulteren in vier projecten met nieuwe, kleinschalige zorggebouwen, waarvoor KAW het ontwerp maakt.

Het Groninger aardbevingsgebied staat, afgezien van het bevingsgevaar, voor verschillende uitdagingen; het gebied heeft te maken met hogere werkloosheid, krimp en vergrijzing. Het welbevinden van de mensen staat er onder druk en tegelijkertijd kampt ook de zorg met problemen, zoals personeelstekorten.

Achttien partijen – overheden en zorginstellingen – hebben het Groninger Zorgakkoord (GZA) gesloten met het oog op een betere toekomst voor de zorg in het aardbevingsgebied. Er zijn afspraken gemaakt over samenwerking die vernieuwing in de zorgsector sterk moeten stimuleren. Verschillende zorgaanbieders gaan samenwerken op het gebied van scholing, kennisdeling en innovatie, maar ook locaties delen.

Negen nieuwe locaties
Twintig zorggebouwen zijn niet aardbevingsbestendig en moeten worden verlaten. De partijen willen daarvoor nieuwe zorglocaties terugbouwen, die aardbevings-, maar ook toekomstbestendig zijn. Op deze locaties gaan verschillende zorginstellingen concreet en intensief samenwerken. KAW ontwerpt voor vier projecten de nieuwe zorggebouwen, zo laat het architectenbureau weten.

De ondertekenaars van het GZA hebben afspraken gemaakt over thema’s als ruimtelijke kwaliteit, veiligheid en circulariteit, maar ook over de inzet van e-health en domotica. Daarmee willen ze de zorg en tegelijkertijd de veiligheid van cliënten, medewerkers en bewoners verbeteren. KAW werd gevraagd om de thema’s uit te werken en subsidieregelingen voor te bereiden.

Expertisecentrum
Onder andere gaan organisaties met een specialisme in geestelijke gezondheidszorg, revalidatie en ouderen- en gehandicaptenzorg samenwerken. Dit moet voorkomen dat zorgorganisaties elkaar in de weg zitten bij het inhuren van specialistisch personeel, of dat nu gaat om psychotherapeuten of ‘mensen aan het bed’.

KAW ontwikkelde een Expertisecentrum in Delfzijl dat alle behandelaren bundelt. Zij staan in direct contact met de hoogleraren in de ziekenhuizen en onderwijsinstellingen, legt het architectenbureau uit. Zo ontstaan vier schalen van zorg: de ziekenhuizen, het expertisecentrum, de zorg aan huis en ten slotte de verzorgingstehuizen.

Het expertisecentrum, dat wordt ontworpen en gebouwd met circulariteit als uitgangspunt, is straks de leer- en innovatieplek van de zorg in Noord-Nederland. Dit centrum vervult een regiofunctie met betrekking tot geestelijke gezondheidszorg en ouderenzorg. Voorts komen er vijftig bedden voor een revalidatiecentrum.

Het ontwerp, “een fraai rond gebouw” volgens KAW, legt ook figuurlijk de verbinding tussen de zorgverleners en de regio. Specialisten gaan vanuit dit centrum de wijken, dorpen of instellingen in om vragen te beantwoorden en behandeling te geven.

Bescherming en vrijheid
Tevens ontwerpt KAW twee van de vier nieuwe zorggebouwen in Delfzijl. Dat betreft in totaal 110 zorgstudio’s voor Zonnehuisgroep Noord, waar ouderen met een zorgvraag of dementie terecht kunnen. Ook in dit project staat de menselijke maat centraal. Het ontwerp voorziet tevens in een aangrenzend park waar bewoners zelfstandig en veilig kunnen rondlopen.

In Appingedam komt een het nieuwe zorggebouw De Eendracht, een woonomgeving voor 168 bewoners met een verstandelijke beperking en kwetsbare ouderen met dementie. De nieuwbouw wordt gerealiseerd binnen de nieuwe woonwijk, op het voormalig terrein van de strokartonfabriek. Het gezondheidscentrum Overdiep ligt in de directe nabijheid.

In De Eendracht krijgen bewoners een grote mate van vrijheid en staat het contact met de omgeving centraal, aldus KAW. Hier brengt GZA een bijzondere samenwerking tussen de ouderenzorg (De Hoven) en zorg voor verstandelijk beperkten (’s Heerenloo en de Zijlen) tot stand.

Verbinding
Tot slot ontwerpt KAW een woon- en zorgcomplex in Loppersum. In en aan een groen park komen verschillende gebouwen te staan; voor een gemêleerd aanbod worden, naast een zorgcomplex, verschillende typen woningen voor zelfstandige senioren gerealiseerd.

Het woon- en zorgcomplex Wiemersheerd zoekt verbinding met het dorp door de samenwerking aan te gaan met het dorpshuis. Het ontwerp van KAW zorgt ervoor dat de gebouwen in schaal en architectuur aansluiten op het eigen, dorpse karakter van Loppersum.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

Gisteren, 15:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

Gisteren, 13:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

Gisteren, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

Gisteren, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

Gisteren, 14:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

Gisteren, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

Gisteren, 09:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan