Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW

KAW ontwerpt stadsblok met school en betaalbare appartementen

30 januari, 13:00
In het hart van Rotterdam Zuidwijk komt een groot stadsblok dat onderdak biedt aan zowel woningen als een basisschool. Met zijn ontwerp zorgt KAW dat het omvangrijke gebouw, Slinge 303 genaamd, een vriendelijke uitstraling krijgt. Zo krijgt het gebouw een groene baksteen, een zachte plint, grote ramen, speelse hoekjes en een glijbaan naar buiten.

De basisschool is bestemd voor Stichting Epos Onderwijs Rotterdam en is een initiatief van Stichting de Verre Bergen. Deze stichting wil Rotterdam beter en sterken maken door sociaal maatschappelijke programma’s te bedenken, steunen en uit te voeren. Epos Onderwijs Rotterdam wil met de nieuwe bassischool kinderen in Zuidwijk goed onderwijs bieden.

Het onderwijsprogramma van Het Epos wijkt enigszins af van wat gangbaar is. Zo werkt de school bijvoorbeeld met teamteaching, wat inhoudt dat er twee leerkrachten voor de klas staan. Hierdoor krijgen de leerlingen betere begeleiding en kunnen de groepen ook iets groter zijn, tot ongeveer 33 leerlingen.

Om goed aan te sluiten bij het onderwijsprogramma golden er specifieke eisen voor het ontwerp van de school. Zo dienden de lokalen dubbel zo groot te zijn en moest er in het gebouw ruimte zijn voor de bibliotheek, het kooklokaal, technieklokaal en de gymzaal.

Kindvriendelijke schaal
Bij een hybride stadsblok met een woonprogramma en een school met extra functies kom je al snel uit op een groot, stedelijk gebouw, stelt KAW. In het ontwerp heeft het architectenbureau gekeken naar hoe het gebouw van kolossale maat naar kindvriendelijke schaal kon worden gebracht, met steeds als primaire vraag: hoe dient deze keuze het onderwijs?

Het gebruik van materialen als hout, gestraald beton en groen gekleurd metselwerk geven het geheel een natuurlijke, vriendelijke uitstraling. De grote ramen zorgen voor een zachte overgang tussen binnen en buiten.

Op het maaiveld is de gevel bijzonder, “Echt voor de leerlingen van de school”. Het meest zichtbaar is dat waarschijnlijk aan de glijbaan naar buiten, maar ook de hoekjes in de gevel dragen bij aan onverwachtse spelaanleidingen en plezier. Op die manier heeft het gebouw toch een kleinschalige uitstraling, aldus KAW.

Stadsblok met sterke basis
Het gebouw bestaat uit twee rechthoekige volumes: voor de school een wat lager volume en haaks daarop een hogere rechthoek voor de woontoren met 53 appartementen. Het is ontworpen in de geest van de naoorlogse wederopbouwarchitectuur, die KAW in een hedendaagse jas heeft gestoken.

De sculpturale massa van de school en een eenvoudige massa voor de woontoren vormen samen een sterke basis. De rastergevels, zoals die uit de naoorlogse jaren, zorgen voor verfijning in de gevel. De gebouwen hebben een duidelijk herkenbare eigen entree, maar door subtiele afwisseling in materialisatie binnen hetzelfde maatsysteem is het toch duidelijk een ensemble.

Gymzaal op de verdieping
Bij het ontwerp van de school was het een uitdaging om de grote lokalen van 110 m2 en de gymzaal met kleedruimtes een goede plek te geven. Om op de begane grond ruimte te houden voor een flexibel gebruik van de lokalen, komt de gymzaal op de eerste verdieping. Aan de buitenkant wordt de gymzaal door een kunstenaar voorzien van een creatieve uiting.

De begane grond is opgezet met in het midden de aula en een vide; daaromheen liggen in een carré de dubbele lokalen. Vanuit de centrale hal wordt er verbinding gemaakt met buiten en andersom. Verdeeld in de ruimte zijn speciale lokalen voor het koken, techniek en de bibliotheek geplaatst. Door de goede hoofdopzet is er een mooie balans tussen rust en reuring, legt het architectenbureau uit.

De wijk Zuidwijk is ontstaan in de jaren 1950 met als doel arbeiders uit nabijgelegen havens te huisvesten. De wijk kent een relatief laag gemiddeld opleidings- en inkomstenniveau. Een deel van de kinderen spreekt een andere taal en komt met een taalachterstand naar school. Het Epos wil “heel goed onderwijs bieden aan alle kinderen van Zuidwijk”.

Versterking van de omgeving
De nieuwbouw op de braakliggende kavel biedt ook een kans om de belangrijke groene structuur in de wijk te herstellen. De locatie ligt in een van de groene uitlopers van het Zuiderpark. KAW laat ruimte voor groen richting de Slinge, legt het bureau uit. Hiermee wordt de kwaliteit van de groenzone bovendien versterkt en meer ruimte om te spelen gerealiseerd.

De koopwoningen dragen bij aan een aantrekkelijker woonmilieu. De woningen zijn energiezuinig en goed geïsoleerd. De acht verschillende typen appartementen, met oppervlaktes variërend van circa 60 tot 108 m2, zijn geschikt voor een diverse groep bewoners. Daarmee biedt Slinge 303 betaalbare appartementen voor starters, jonge gezinnen en ouderen die graag in de wijk willen blijven, zegt KAW.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

Gisteren, 09:00

Team van vijf architectenbureaus maakt winnend ontwerp voor Havenstraat Amsterdam

11 april, 5:38

ING Research verwacht krimp in bouwsector, woningmarkt trekt aan

11 april, 2:59

Boijmans weer even open tijdens Rotterdam Architectuur Maand

11 april, 12:23

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17

Huren mogen niet harder stijgen dan loon óf inflatie plus procent

10 april, 9:40

Inschrijving projecten voor Glas Award 2025 geopend

9 april, 4:37
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan