Het project van KAW in Gemert en Bakel
Copyright: KAW architecten
Het project van KAW in Gemert en Bakel
Copyright: KAW architecten
Achterzijde nul-op-de-meter-portiekwoningen van KAW in Vlaardingen
Copyright: KAW architecten
Voorzijde nul-op-de-meter-portiekwoningen van KAW in Vlaardingen
Copyright: KAW architecten

KAW: woningnood aanpakken met energietransitie als breekijzer

15 juli 2019, 10:44
Volgens KAW architecten is bijbouwen in de weilanden niet de enige oplossing om de zogenaamde woningnood aan te pakken. Dat blijkt onder andere uit een onderzoek dat ze in Rotterdam deden, laat het bureau weten. Reimar von Meding, directeur van KAW, meent dat we bestaande woningen veel slimmer kunnen gebruiken, indelen, aanpassen of desnoods zelfs splitsen. De energietransitie kan daarbij als breekijzer dienen.

KAW gaf het voorbeeld met de eerste twee nul-op-de-meter-renovatieprojecten voor gestapelde bouw in Nederland en onderzocht hoe verduurzaming als katalysator kan dienen om de huidige woningvoorraad beter te laten aansluiten op de vraag. Met goede en vooral veel meer kleine woningen maak je het voor een hele grote groep senioren aantrekkelijk en help je de doorstroming op gang, meent KAW.

Veranderde behoefte
Volgens Von Meding is er eigenlijk geen woningnood. “Bijna alle mensen hebben een woning en slapen dus niet op straat. Waar het op dit moment om gaat, is dat de woningvraag enorm veranderd is door onder meer individualisering en vergrijzing. Daardoor is er een enorme vraag naar kleine woningen ontstaan, terwijl twee-derde van de woningvoorraad in Nederland nog steeds bestaat uit grotere eengezinswoningen.”

“Dat komt doordat het gezin lang centraal stond na de oorlog, terwijl er nu behoefte is aan woonruimte voor eenoudergezinnen, starters en kleine tweepersoonshuishoudens. De kloof is zo groot dat we zouden moeten doorbouwen tot we een ons wegen”, zegt Von Meding.

Ongedolven schat
De oplossing ligt volgens Von Meding in bestaande bouw. “Daar moeten we proberen een match te vinden tussen woonvraag en woonkwaliteit in combinatie met de energietransitie”, legt hij uit. Tot zijn verbazing wordt daar nauwelijks over gepraat in Nederland. De mogelijkheden zijn er echter volop, blijkens het KAW-onderzoek in Rotterdam.

Von Meding: “Neem de portiekwoningen uit de jaren vijftig en zestig die je in heel veel Nederlandse gemeenten terugvindt. Daar ligt een ongedolven schat. Deze woningen zijn vaak te klein voor een gezin, maar te groot voor eenpersoonshuishouden. Tegelijkertijd zijn ze gemakkelijk anders in te delen en splitsen." Dat er nauwelijks initiatieven in die richting zijn, past volgens Von Meding in een land dat steeds maar groter en groter wilde bouwen. “Gelukkig zien we nu een kentering in dat denken.”

“Portiekwoningen zijn niet geliefd en worden vaak gezien als afvoerputje van de woningmarkt. Maar juist portiekwoningen zijn erg geschikt voor verandering”, legt hij uit. “Dat komt omdat ze vanuit het hart ontsloten worden waardoor er licht van twee kanten binnenkomt. Dat maakt het makkelijk om van twee grote naar vier kleinere woningen renoveren. Wil je de woningen van een galerijflat daarentegen opsplitsen dan ontstaan smalle en moeilijk in te delen appartementen.” Dat lukt volgens Von Meding eigenlijk alleen door zo’n gebouw in zijn geheel aan te pakken.

Breekijzer
Veel portiekwoningen zijn in bezit van de woningcorporaties. Om hen mee te krijgen, kan de energietransitie als breekijzer fungeren. Von Meding: “Portiekwoningen zijn relatief moeilijk te verduurzamen. Op technisch gebied omdat er veel aan de gevel en isolatie moet gebeuren, maar ook op sociaal vlak. Vaak is een deel van de woningen verkocht aan particulieren en het is een crime om iedereen mee te krijgen in die verandering. Dat vraagt om een gecombineerde aanpak.”

KAW stelt zowel op technisch als sociaal inmiddels de nodige ervaring te hebben opgedaan. Zo is het bureau verantwoordelijk voor de eerste twee nul-op-de meter renovatieprojecten voor gestapelde bouw in Nederland: appartementen in de Groningse wijk Paddepoel en twaalf  portiekwoningen in de Indische buurt in Vlaardingen.

In dit verduurzamingsproces blijkt het idee dat je woningen ook kunt veranderen en deels splitsen extreem effectief, aldus Von Meding, “want er is geen nieuwe infra en grond voor nieuwe woningen nodig, het is direct uitvoerbaar en dat zonder procedures en bezwaarschriften. En doordat je in potentie bestaande gezinswoningen vrijspeelt omdat oudere mensen die nu in die gezinswoningen wonen interessante alternatieven krijgen om kleiner te wonen, hoef je de weilanden en schaarse natuur in Nederland niet vol te bouwen met gezinswoningen.”

Reimarkt
Om zo veel mogelijk mensen mee te krijgen in de duurzame revolutie heeft KAW Reimarkt bedacht, zegt de architect. Reimarkt is een winkelketen met inmiddels vijf vestigingen waar VVE’s, woningeigenaren en -huurders ‘duurzaam wonen’ kunnen kopen, met als doel energiebesparing en verduurzaming van de woningmarkt.

Geïnteresseerden kunnen uit producten als zonnepanelen, dak- en muurisolatie, dubbel glas en warmtepompen een pakket samenstellen. Het grote voordeel in vergelijking met andere duurzame initiatieven is dat klanten direct zien wat het product kost en ook wat het oplevert, legt Von Meding uit. Naast de vestigingen heeft het initiatief ook een site.

Wijkniveau
Een ander voorbeeld van de mogelijkheden die transformatie biedt, is het project van KAW in de naoorlogse wijken Berglaren en Molenakkers in Gemert-Bakel. Hier werd niet op blokniveau, maar op wijkniveau geopereerd. In overleg met bewoners, gemeente en corporatie kwam een plan tot stand dat tot een veel grotere woningdifferentiatie voor verschillende doelgroepen leidde.

Daarbij werd een nieuwe groene as door de buurt aangelegd die voor meer veiligheid en een betere leefomgeving zorgt en de wijken bovendien verbindt met het omliggende dorp. Een belangrijk element daarbij was om de openbare ruimte letterlijk laagdrempeliger te maken, om deze beter ‘doorkruisbaar’ te maken voor ouderen, aldus KAW.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde podcasts

Andere nieuwsberichten

Sport- en wooncomplex vormt poort naar Nijmeegse wijk Winkelsteeg

2 uur geleden

Voormalige watertoren in Eernegem verbouwd tot uitkijktoren

4 uur geleden

Vandebron heeft nieuwe kantooromgeving in oude machinefabriek

Gisteren, 16:58

Amvest ontvangt Van Abbepenning 2024 voor herontwikkeling Strijp R

Gisteren, 15:44

Als laatste provincie raakt ook in Zuid-Holland het stroomnet vol

45 minuten geleden

Ombouwen voormalige kantoorpanden levert minder woningen op

3 uur geleden

Jorritsma vond het vreemd dat Floriade geen coronasteun kreeg

Gisteren, 15:23

'Raad van State geeft voorrang aan zaken over woningbouw'

Gisteren, 09:41

Heijmans profiteert andermaal van grote vraag naar woningen

1 november, 3:16

Topman RWE: kabinet is te weinig bezig met groene energie

1 november, 9:38
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan