Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW

Woongebouwen van KAW en Studio M10 helpen buurt opwaarderen

24 mei 2022, 12:10
De architectenbureaus KAW en Studio M10 hebben twee appartementengebouwen ontworpen, die moeten bijdragen aan de opwaardering van de Gestelse buurt in Den Bosch. De gebouwen zijn bestemd voor sociale huur en krijgen een retentiedak dat tevens fungeert als voedseltuin voor de bewoners.

De gebouwen maken deel uit van het plan ‘De Gestelse Buurt werkt’, dat langs verschillende wegen de kwetsbare wijk probeert te verbeteren. Aan dit plan heeft op verzoek van de gemeente ‘s-Hertogenbosch ook KAW meegewerkt, meldt het architectenbureau.

De Gestelse buurt is een van de door Platform 31 erkende Nederlandse probleem- of achterstandswijken. “Als je uit je huis werd gezet of uit een instelling kwam, belandde je in de Gestelse buurt”, vertelt Mathieu Kastelijn van KAW. Verder kampt de buurt met drugscriminaliteit en kent met 85% een hoog percentage sociale huur. Er wonen veel verschillende nationaliteiten en de ligging in de kom van de snelweg maakt de buurt enigszins geïsoleerd.

Appartementengebouwen
Om de veelvoudige problematiek te lijf te gaan hebben diverse instanties, waaronder de gemeente, de wooncoöperatie BrabantWonen, welzijnswerk en de politie, de handen ineen geslagen. Daarnaast besloot de wooncoöperatie zes portiekflats te slopen en vervangen door zes flats voor een ander type bewoner, vertelt KAW.

“Deze appartementenflats moeten een soort uithangborden voor de buurt worden, met gemeenschappelijke plekken om te werken, zoals bijvoorbeeld een tuin”, legt Kastelijn uit. Als eerste fase worden nu twee woongebouwen gerealiseerd, die zijn ontworpen door KAW in samenwerking met Studio M10.

De nieuwe woongebouwen zijn ontworpen in de envelop van de voormalige portiekflats. De plint, die in de vorige gebouwen werd gebruikt voor het parkeren van auto’s, wordt nu ingevuld met woningen, uitgebreid met een tuintje. De voorheen gesloten kopse kanten van de flats bieden nu ook uitzicht. Dit draagt bij aan de sociale controle, maar laat ook zien dat er wordt geleefd, aldus KAW.

Passiefhuis
KAW en Studio M10 hebben voorts ingezet op betaalbaarheid, melden de bureaus. Door te ontwerpen volgens de passiefhuis-principes is de energievraag van de woningen bijzonder laag en kunnen collectieve systemen worden gebruikt. De bewoners hebben bijgevolg zeer lage energielasten.

Het gebouw is “extreem goed geïsoleerd”, de daktuin houdt ’s winters de kou en ’s  zomers de warmte buiten en licht en warmte van de zon wordt optimaal ingezet, aldus de architecten. In de wintermaanden zorgt warme lucht voor extra verwarming en in de zomer wordt indien nodig gekoeld met buitenlucht in de nacht.

Het dak wordt uitgevoerd als retentiedak en voorzien van pergola’s met zonnepanelen. Het opgevangen regenwater voedt de intensieve vegetatie op het dak. Tweederde van de dakoppervlakte wordt ingericht als pluk- of voedseltuin voor de bewoners en wordt ook samen met hen ontworpen. De tuin moet bijdragen aan cohesie in de wijk.

Eenvoudig
De twee woongebouwen tellen elk 31 appartementen en een collectieve ruimte op de begane grond. Deze ruimte kan als bedrijfsruimte voor de buurt fungeren; ze is gekoppeld aan het centrale trappenhuis met uitloop naar de daktuin.

De architectuur van de gebouwen is “ingetogen, maar uitgesproken”, aldus KAW. Grote glasvlakken in de gevels van de appartementen dragen bij aan een open karakter. Het kleurgebruik is terughoudend door materialen zoveel mogelijk naturel toe te passen. De constructie is zeer eenvoudig, legt KAW uit.

“We bouwen met een prefab betonconstructie van wanden en vloeren”, vertelt Kastelijn. De keuze voor prefabricage verkort de bouwtijd én de faalkosten aanzienlijk. Door zoveel mogelijk te prefabriceren worden bovendien bouwafval en vervoersbewegingen beperkt, wat KAW belangrijke overwegingen vindt.

Verder wordt gewerkt met gerecyclede materialen en bij het toepassen van nieuwe materialen wordt rekening gehouden met hergebruik in de toekomst, aldus het architectenbureau.

Buurtvisie
Tijdens het ontwerpproces vroeg de gemeente ’s-Hertogenbosch KAW om een buurtvisie te maken voor de Gestelse buurt. “Daarin koppelen we fysieke en sociale aspecten”, vertelt Kastelijn. “Er zijn bijvoorbeeld veel kansen om geïnteresseerde en geschikte buurtbewoners bij de sloop- en bouwactiviteiten te betrekken en ze zo werkervaring te laten opdoen.’

Uiteindelijk heeft KAW in samenwerking met de gemeente, bewoners, politie, welzijnsorganisatie Farent en wooncoöperatie Brabant Wonen de buurtvisie ‘De Gestelse Buurt Werkt’ opgesteld, meldt het architectenbureau.

Volgens die visie moet alles wat wordt bedacht en gedaan bijdragen aan armoedebestrijding, kansen, talentontwikkeling, werkgelegenheid, cohesie, veiligheid en zelf- en samenredzaamheid, legt KAW uit. Daarnaast wordt gewerkt aan een aantrekkelijke, duurzame en gezonde leefomgeving.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Rotterdam Architectuurprijs 2024 naar Grondstoffenstation Afrikaanderplein en Metrostation Strand

14 juni, 8:00

Eerste Tilburg Architectuurprijs voor transformatie kloostercomplex Oude Dijk

14 juni, 6:58

Amsterdamse wijk Holendrecht ondergaat grote vernieuwing

14 juni, 4:35

Doepel Strijkers ontwerpt restaurant en cocktailbar in top Zalmhaventoren

14 juni, 2:14

Woonbond wil dat Keijzer zich inzet voor lagere huren en meer sociale woningen

14 juni, 3:21

Recyclingindustrie raakt Nederlands hergebruikt plastic niet kwijt

14 juni, 12:20

Amsterdam wil verduurzamen erfgoed makkelijker maken

14 juni, 10:44

Haas en konijn in Utrecht straks beschermd bij slopen en bouwen

13 juni, 10:19

Zuid-Hollandse coalitie na ruzie met De Jonge: eind goed, al goed

13 juni, 9:34

Arcadis: Amsterdam en Rotterdam bovenaan lijst duurzaamste steden

12 juni, 12:17
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan