Plint Oostzeedijk, nieuwe situatie naar ontwerp FP B A
Copyright: D22 Architecture Visualization
Voorschotenlaan, nieuwe situatie naar ontwerp FP B A
Copyright: D22 Architecture Visualization
Plint Oostzeedijk, bestaande situatie 2023
Copyright: FP B A
Voorschoterlaan, bestaande situatie 2023
Copyright: FP B A
Oostzeedijk 80-90, 2022
Copyright: FP B A
Maquette 1:1.000, frontaal
Copyright: FP B A
Remise aan den Oost Zeedijk, 1913
Copyright: Stadsarchief Rotterdam
Tramremise, 1939
Copyright: Archief Tinus en Bep de Does
Topografische Kaart, 1940
Copyright: Stadsarchief Rotterdam
Plint Oostzeedijk, nieuwe situatie naar ontwerp FP B A
Copyright: D22 Architecture Visualization
Voorschotenlaan, nieuwe situatie naar ontwerp FP B A
Copyright: D22 Architecture Visualization
Plint Oostzeedijk, bestaande situatie 2023
Copyright: FP B A
Voorschoterlaan, bestaande situatie 2023
Copyright: FP B A
Oostzeedijk 80-90, 2022
Copyright: FP B A
Maquette 1:1.000, frontaal
Copyright: FP B A
Remise aan den Oost Zeedijk, 1913
Copyright: Stadsarchief Rotterdam
Tramremise, 1939
Copyright: Archief Tinus en Bep de Does
Topografische Kaart, 1940
Copyright: Stadsarchief Rotterdam

FP B A ontwerpt woongebouw voor leeg perceel aan Rotterdamse Oostzeedijk

19 februari, 11:33
Op een nu braakliggend terrein aan de Rotterdamse Oostzeedijk heeft ooit een entreepoort tot de tramremise gestaan. Frederik Pöll Bureau voor Architectuur (FP B A) heeft voor de lege plek een appartementengebouw ontworpen, dat aansluit bij de bestaande context en specifiek het naastliggende gemeentelijke monument.

Het gemeentelijk monument aan de Oostzeedijk 90 is in 1910 gebouwd als Rusthuis van de Gereformeerde Kerk Kralingen. Op de aangrenzende percelen is eind 19e, begin 20e eeuw  een tramremise van de RET gerealiseerd. Op het nu braakliggende terrein tussen Oostzeedijk 90 en Oostzeedijk 80 bevond zich de oorspronkelijke entreepoort van de remise.

De eigenaar van het braakliggende perceel en het gemeentelijke monument vroeg het architectenbureau een studie uit te voeren naar een passend nieuwbouwvolume tussen de bebouwing aan de Oostzeedijk 80-90. Tegelijkertijd vroeg de eigenaar FP B A zich te buigen over herbestemming van het voormalig rusthuis.

Verdwenen poort
Het verdwenen poortgebouw is gerealiseerd in 1913, drie jaar na de bouw van het Rusthuis. Wanneer de poort is gesloopt of verwoest is onduidelijk. Dat er een entreepoort tot de remise van de RET aan de Oostzeedijk heeft gestaan, is te zien op historische foto’s, vertelt FP B A.

Een aanzienlijk deel van de omliggende huizen en appartementen stamt uit de periode 1890-1930. In die periode is in de omgeving meer gebouwd, maar dat is verloren gegaan bij het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940. De lege plekken zijn vanaf de vroege jaren 1950 herbouwd.

“Foto’s uit 1965 laten zien dat de RET-remise is uitgebreid en dat er een nieuwe toegang is gerealiseerd aan de rechterzijde van het gemeentelijke monument”, zegt FP B A. “Het zou goed mogelijk zijn dat door de uitbreiding de oorspronkelijke entreepoort geen functie meer had en gesloopt is.” Tussen de RET en het gemeentelijk monument zijn gemetselde erfafscheidingen nog wel aanwezig; ze gelden als onderdeel van het monument.

Aansluiting bij context
Voor de inpassing van het nieuwe volume heeft het architectenbureau goed gekeken naar de karakteristieken van de directe gebouwde omgeving. “Met name het gemeentelijk monument heeft ons geïnspireerd”, zegt Frederik Pöll. “We zijn op een zorgvuldige manier omgegaan met de bestaande context.”

Door de nieuwbouw aan de rooilijn te leggen, versterkt het bureau de gevelwand. Door middel van materialisatie en detaillering voegt het nieuwbouwvolume zich als vanzelfsprekend in het bestaande straatbeeld en versterkt het de karakteristieken van de wijk.

FP B A ontwierp een woongebouw met elf appartementen. De woningen variëren in oppervlakte van 50 tot 75 m2, met een gemiddelde gebruiksoppervlakte van 64 m2. Iedere woning beschikt over een goed bruikbare privé-buitenruimte, meldt het architectenbureau. Het volume beslaat het grootste deel van het binnenterrein en laveert als het ware tussen de buurpanden. Tussen het voor- en achterhuis ligt de verkeersruimte, met plaats voor parkeren van auto’s en fietsen.

Nieuwbouw en monument
Bij de aansluiting met het monument houdt FP B A het volume laag en ondiep. De aanwezige monumentale muur wordt gerestaureerd. Met een duidelijk onderscheidend tussendeel zorgt het architectenbureau ervoor dat het hoofdvolume visueel vrij blijft van het monument en de monumentale muur. Het tussendeel toont een verticaal metselwerkverband, aansluitend bij de bakstenen muurafdekker van de historische muur.

De plint, beeldbepalend voor de kwaliteit op straat, heeft het architectenbureau zorgvuldig gedetailleerd met een duidelijke entree. De vrije hoogte van het binnenterrein is verhoogd naar 2,9 meter. Dit biedt flexibiliteit in programma voor de toekomst en een betere aansluiting op de monumentale muur.

Momenteel vindt overleg plaats met de gemeente Rotterdam om bebouwing van het lege perceel mogelijk te maken. 

Andere nieuwsberichten

Nederland als vegan-land heeft vele positieve effecten

Vandaag, 16:24

BurtonHamfelt verzorgt aanpassing en uitbreiding van modulair schoolgebouw

Vandaag, 12:59

Zeven architectenbureaus ontwerpen eerste woningen De Suikerzijde

Vandaag, 11:09

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

12 april, 9:00

Kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor bibliotheken

4 uur geleden

D66 wil dat zonnepanelen kunnen ‘meebewegen’ met stroompieken

Vandaag, 10:31

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan