Ons gesprek werd een paar keer uitgesteld, omdat het Frederik beter leek om elkaar te treffen in zijn nieuwe kantoor. Daar zitten we nu, in een achttiende-eeuws pakhuis in historisch Delfshaven. Het pand stond jaren leeg – bij nader inzien ongeschikt voor woningen – totdat Frederik de eigenaar overtuigde om
het aan hem en een twee andere architectenbureaus te verhuren. Het is inderdaad een passend en sfeervol onderkomen voor een bureau dat zich heeft gespecialiseerd in de ‘verduurzaming van gebouwen met een sterk cultuurhistorisch karakter’.
Zoals de fabriekspanden aan de Middellandstraat dus, waarvan de transformatie bijna is afgerond. “Een mooie opgave,” vertelt Frederik, “en bovendien belangrijk voor de buurt. Op de verdiepingen komen 29 zorgwoningen; door de nagenoeg gelijke vloerniveaus konden we een doorbraak maken en het programma van de panden met elkaar verbinden. We hebben twee nieuwe entrees gemaakt en aan de achterzijde twee dakopbouwen toegevoegd: een voor de lift en een als huiskamer voor de dagactiviteiten van de bewoners. Er is een avontuurlijk daklandschap ontstaan met verrassend mooie vensters op herkenningspunten in de stad.”
“Het ene pand heeft altijd een gelijkvloerse entree gehad. Het andere pand had oorspronkelijk een half verdiept souterrain en een entree met een trap omhoog naar de bel-etage. Wij hebben over de gehele breedte van het pand het voorste gedeelte van de vloer weggenomen, zodat aan de straat een dubbelhoge ruimte is ontstaan. Vanaf de entree daal je nu af naar de apotheek. Dat werkt echt heel fijn; het contact met de straat is veel beter nu. De oude belettering op de gevel was al lang verdwenen, maar we gaan voor de noodzakelijke naamaanduiding van het gezondheidscentrum weer het oorspronkelijke lettertype gebruiken. In het andere pand blijft de supermarkt gehandhaafd. We hebben wel een ontwerpvoorstel gemaakt om ook die plint te verbeteren.”