Op de vraag of dit soort speurwerk persoonlijke gevaren met zich meebrengt antwoordt Alison kalm en resoluut. “Wij zien onszelf niet als moedig. Megha heeft met consequenties te maken gekregen, want zij kreeg geen nieuw visum. Maar verder ondervonden we weinig tegenwerking. Een beetje gedoe online, dat is eigenlijk alles. Maar andere groepen lopen we echt risico’s wanneer ze China bekritiseren. Chinese staatsburgers lopen zeker gevaar als ze dat doen, zelfs als ze buiten China wonen. Onlangs werd een vrouw slachtoffer van een enorme lastercampagne, dat was echt verontrustend. Haar familie was ook doelwit, werd zelfs kort gevangengenomen en ondervraagd. Hetzelfde geldt voor de voormalige gevangenen die we in Kazachstan spraken. Maar ze snappen dat als zij zich niet uitspreken, niemand het doet. Daarom doen ze het toch, maar daarvoor verbreken ze wel alle banden met hun familie om vergeldingen te voorkomen. Sommige familieleden zijn zelfs omgekomen in de kampen. Ze lopen een heel reëel gevaar!”
Ondanks dat ze het zoekgebied verkleind hadden, was het nog steeds een arbeidsintensieve klus om alle kampen te vinden. “We moesten nog steeds zo’n vijftigduizend locaties, tiles, onderzoeken. Om je een idee te geven wat dat betekent: normaal gesproken staan er, als je op Google kijkt, zo’n tien à zestien tiles op je scherm. Desondanks ben ik maar gewoon begonnen ze systematisch te bekijken en het lukte me om er tienduizend per week te doen. Daaruit leerde ik hoe deze plekken er in de regel uitzagen en welke range aan verschijningsvormen er bestond. Ik kwam er ook achter dat ze meestal gesitueerd waren op industrieterreinen aan de randen van de steden, waar wegen en voorzieningen zijn, evenals plekken waar personeel kan wonen. We vonden kampen en detentiecentra in elk district, dus als we in een bepaald district nog niks hadden gevonden, wisten we dat we moesten blijven zoeken.”
De zoektocht leverde uiteindelijk een aantal van 348 kampen op. Dat was weliswaar minder dan verwacht, maar de geïdentificeerde kampen waren wel aanmerkelijke groter en waren gebouwd voor langdurig gebruik. De Chinese overheid blijft naar buiten toe volhouden dat het gaat over ‘heropvoedingsinstellingen’ of zelfs over onschuldige ‘vakscholen’. Uit de interviews die Magha Rajagopalan hield met gevluchte ex-gedetineerden bleek dat er mannen en vrouwen, waaronder zelfs bejaarden, worden vastgehouden onder wrede omstandigheden. De grote vraag bleef alleen: hoeveel?
“We berekenden de vloeroppervlakten van de gebouwen in alle kampen. De footprints konden we afleiden uit de satellietbeelden. Vaak zijn deze luchtfoto’s onder een hoek genomen en kun je ook iets van de gevels zien, waardoor je het aantal verdiepingen kunt tellen. Of we gebruikten de lengtes van de schaduwen om aan de hand daarvan de gebouwhoogtes uit te rekenen. Vervolgens gebruikten we de Chinese bouwregelgeving. Door die toe te passen op de vloeroppervlakten konden we door reverse engineering de capaciteit van elk kamp bepalen. We kwamen erachter dat de kampen een capaciteit hebben om meer dan een miljoen mensen vast te houden zonder overbevolkt te raken.”