Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: MoederscheimMoonen Architects
Copyright: MoederscheimMoonen Architects
Copyright: MoederscheimMoonen Architects
Copyright: MoederscheimMoonen Architects
Copyright: MoederscheimMoonen Architects
Copyright: MoederscheimMoonen Architects
Copyright: MoederscheimMoonen Architects
Copyright: MoederscheimMoonen Architects
Copyright: MoederscheimMoonen Architects
Copyright: MoederscheimMoonen Architects
Copyright: MoederscheimMoonen Architects
Copyright: MoederscheimMoonen Architects
Copyright: MoederscheimMoonen Architects
Copyright: MoederscheimMoonen Architects

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

19 april, 9:25
In opdracht van zorginstelling Ipse de Bruggen heeft MoederscheimMoonen Architects een nieuw bewegingscentrum ontworpen. Het nieuwe complex wordt gerealiseerd op het zorglandgoed Hooge Burch in Zwammerdam. Bio-based materiaalgebruik en energieneutraliteit zijn uitgangspunten bij het ontwerp; ook natuurinclusiviteit vormt een leidraad.

De zorginstelling Ipse de Bruggen biedt ondersteuning aan mensen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. Dit doet de organisatie met een breed scala aan diensten, waaronder huisvesting, dagbesteding, behandeling, begeleiding en ondersteuning bij de ontwikkeling. Naast vele andere locaties beschikt Ipse de Bruggen over drie landgoederen: ruime en groene omgevingen waar cliënten kunnen wonen, werken en recreëren met zoveel mogelijk eigen regie.

Op landgoed Hooge Burch in Zwammerdam wonen en recreëren ongeveer 500 cliënten. Het nieuwe bewegingscentrum maakt deel uit van de vele vernieuwingen op het landgoed en gaat fungeren als belangrijkste plek voor ontspanning en beweging onder begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking.

Het nieuwe gebouw, met een BVO van 1.600 m2, omvat twee sportzalen, een fitnessruimte, een ruimte voor fysiotherapie en aerobics, verschillende multifunctionele behandelruimten, kantoren en ruimten voor het personeel. Alle ruimten zijn uitgerust met diverse hulpmiddelen om cliënten met bewegingsbeperkingen of gedragsproblemen optimaal te ondersteunen.

Gebouw in het park
Het ontwerpconcept is gebaseerd op de integratie van het gebouw in een toekomstig ruimtelijk kader, legt MoederscheimMoonen Architects uit. Het vormt daarbij een onderdeel van een nieuw park en presenteert zich met zijn entree aan de parkzijde. Het volledige programma bevindt zich op de begane grond, zodat het voor de doelgroep goed toegankelijk is.

De twee sportzalen vormen dankzij hun royale vrije hoogte een aaneengesloten hoogteaccent in het ontwerp. Het gebouw is over twee lagen bekleed met een houten gevel, als een gordijn van latten. Dit gordijn waaiert op het maaiveld en het dak uit om ruimten te definiëren en diverse installaties aan het zicht te onttrekken. De afgeronde vormen verlenen hierbij het gebouw dynamiek.

Binnenin het gebouw bevindt zich een centrale as waarlangs de verschillende bewegingsfuncties zijn georganiseerd. Bij binnenkomst is deze route duidelijk zichtbaar; ze wordt nog eens extra verlicht door een kleine patio. De kantoren zijn gesitueerd aan de zijde van de entree en krijgen een sterke visuele verbinding met het toekomstige park; ook de personeelsruimte grenst direct aan de aantrekkelijk vormgegeven buitenruimte, meldt MoederscheimMoonen Architects.

Bio-based
Volgens het ontwerp wordt het gebouw grotendeels gerealiseerd in bio-based en circulaire materialen. De schil van het bewegingscentrum bestaat uit elementen van hout, die zijn gevuld met bio-based isolatiemateriaal. Verder is de dakvloer van de laagbouw vervaardigd met houten kanaalplaatvoeren en zijn de hogere sportzalen geconstrueerd met gelamineerde houten dakliggers.

In de sportruimten is een goede akoestiek van groot belang en daarom hebben de architecten hier voor houten panelen met perforaties gekozen. Het zaagafval dat ontstaat bij de productie wordt gebruikt als akoestisch isolatiemateriaal in deze panelen. De esthetische afwerking van de gevel aan de buitenzijde van het bewegingscentrum wordt gerealiseerd met thermisch gemodificeerd hout.

Natuurinclusief
Ipse de Bruggen heeft ambitieuze plannen om haar landgoederen en bebouwing natuurinclusiever te maken. In nauwe samenwerking met NEST Natuurinclusief is er een integrale aanpak ontwikkeld voor het ontwerp van het bewegingscentrum, met speciale aandacht voor de gierzwaluw, de huismus en vleermuizen. Er zijn nestkasten en verblijven gepland op locaties die wat betreft hoogte en oriëntatie zijn optimaal op deze dieren zijn afgestemd.

Door het bewegingscentrum te integreren in het groen en klimgroen aan te brengen rondom het gebouw ontstaan bovendien nog meer beschutte plekken voor verschillende soorten. Op deze manier moet het ontwerp bijdragen aan een vergrote biodiversiteit op de locatie.

Energieneutraal
Het nieuwe bewegingscentrum is ontworpen met energieneutraliteit als uitgangspunt. Voor de opwekking van elektriciteit worden PV-panelen op het hoge dak boven de sportzalen aangebracht. Een warmtepomp, die buitenlucht benut om warmte en koude te produceren, wordt op het lagere dak geplaatst. Deze installaties werken samen om het gebouw geheel zelfvoorzienend te maken op het gebied van energie. Om geluidsoverlast van de warmtepomp te minimaliseren, is deze zorgvuldig afgeschermd.

Op dit moment wordt het gebouw technisch uitgewerkt ten behoeve van de aannemersselectie. Naar verwachting start de bouw eind 2024 en vind de oplevering plaats in 2025.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

Gisteren, 16:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

Gisteren, 14:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

Gisteren, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

Gisteren, 09:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

Gisteren, 13:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan