Copyright: Yucon VR
Copyright: Yucon VR
Copyright: Yucon VR
Copyright: Yucon VR
Copyright: Yucon VR
Copyright: Yucon VR
Copyright: Yucon VR
Copyright: Yucon VR
Copyright: Yucon VR
Copyright: Yucon VR
Copyright: Yucon VR
Copyright: Yucon VR
Copyright: Yucon VR
Copyright: Yucon VR
Copyright: Yucon VR
Copyright: Yucon VR
Copyright: Yucon VR
Copyright: Yucon VR
Copyright: Yucon VR
Copyright: Yucon VR

Bloei wordt nieuwe, groene buurt in Barendrechtse wijk Vrouwenpolder

18 januari, 10:52
Een team van MoederscheimMoonen Architects, Felixx Landscape Architects & Planners en Dura Vermeer heeft de aanbesteding gewonnen voor een nieuwe buurt in de Barendrechtse wijk Vrouwenpolder. De buurt Bloei, gesitueerd tussen het centrum en de Oude Maas, biedt straks 127 woningen voor diverse doelgroepen, naast ruimte voor groen en een park als hart voor de hele wijk.

De winnende visie van het team legt de nadruk op drie punten, die naadloos op elkaar aansluiten. Ten eerste is er in het plan een grote focus op klimaat en natuur, in combinatie met – als tweede punt – een inclusieve en diverse woonbuurt. Ten derde is Bloei in deze visie het levendige ontmoetingspunt voor de bewoners van de gehele wijk Vrouwenpolder. Het park fungeert daarbij als het groene hart.

Met het oog op een inclusieve en diverse woonbuurt ontwerpt MoederscheimMoonen 127 koop- en huurwoningen in verschillende woontypologieën. De variatie in woningtypen is gekoppeld aan toewijzingscriteria die de doorstroming in Barendrecht bevorderen en draagt bij aan de betaalbaarheid en diversiteit op de Barendrechtse woningmarkt.

Stedenbouwkundig concept
De stedenbouwkundige uitdaging voor Bloei is tweeledig, zegt MoederscheimMoonen. Het ontwerp moet leiden tot een aantrekkelijke woonomgeving voor Barendrechters én de Zuid-Hollandse natuur. Tegelijkertijd dienen de omliggende straten en Vrouwenpolder-buurten te worden verbonden met het nieuwe, aantrekkelijke centrum.

Het stedenbouwkundig concept is dan ook gericht op het versterken van het groene hart, legt het architectenbureau uit. De ontwerpstrategie integreert de stedenbouwkundige massa, architectuur, programmering en parkeeroplossingen om zo een levendig en krachtig centrum te creëren.

Centrum en aansluiting
Het gebied rond het park wordt vormgegeven met onderling vergelijkbare ‘centrumgebouwen’, waardoor een duidelijk centrumgevoel ontstaat. Een ruimtelijk concept met ‘pleinwanden’ zorgt voor een krachtig en samenhangend geheel.

Hoekaccenten en dubbelhoge hoofdentrees van appartementengebouwen benadrukken de verbinding tussen de hoven en de straat. De stedenbouwkundige koppeling aan omliggende buurten wordt bereikt door het gebruik van materialen en volumes die aansluiten op de bestaande structuur.

Architectuur
Een voorafgaande stedenbouwkundige analyse wijst uit dat het gebied wordt gekenmerkt door consistente architectonische principes per buurt en fase, vertelt MoederscheimMoonen. Daarbij vallen enkele recente naastgelegen ontwikkelingen op door het gebruik van natuurlijke materialen en zandkleurige baksteen.

Door deze kenmerken te integreren in Bloei, ontstaat een krachtig geheel rondom het park dat past binnen het totaalbeeld van herkenbare buurten, met eigenheid en diversiteit. Het toegepaste materialenpalet omvat naast zandkleurige baksteen ook houten accenten en groene ruimten, waardoor elk woonblok een gemêleerd geheel vormt.

In de binnenhoven zet het team in zijn visie volledig in op hout en beplanting, aldus de architecten. Hier zorgen pergola’s en houten gevels voor een aangename sfeer van verkoeling en vergroening.

Om een sociaal hart te realiseren worden het park en de omliggende bebouwing geactiveerd met een aantrekkelijke inrichting en programmering. Voor bevordering van de sociale interactie voorziet de visie ook in laagdrempelige plekken zoals een buurtpaviljoen en een buurthuiskamer.

Ecologie
De klimaatanalyse toont aan dat de hoge grondwaterstand en het gebrek aan bomen in Vrouwenpolder problemen veroorzaken bij piekbuien en hittestress. Het landschapsontwerp door Felixx is dan ook gebaseerd op drie principes: het gebruik van bomen als natuurlijke CO2-opslag, het creëren van een ecologische schakel tussen stad en rivier en het bufferen en vertraagd afvoeren van water.

Verder is het gebied ontworpen met speciale aandacht voor vogelsoorten en insecten. Door bijenburchten, -hotels en begroeide pergola’s te integreren, wil het team een biodiverse omgeving creëren, die tegelijkertijd zorgt voor aangename en schaduwrijke buitenruimten.

Planning
Het ontwerpteam gaat de komende tijd aan de slag met het voorlopig ontwerp. De start van de gefaseerde bouw van de woningen staat gepland voor 2025.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Tangram organiseert expositie over AI en de zachte waarden van architectuur

3 uur geleden

Nederland als vegan-land heeft vele positieve effecten

Gisteren, 16:24

BurtonHamfelt verzorgt aanpassing en uitbreiding van modulair schoolgebouw

Gisteren, 12:59

Zeven architectenbureaus ontwerpen eerste woningen De Suikerzijde

Gisteren, 11:09

Commissie vindt kabinetsplannen voor landelijk gebied onvoldoende

14 minuten geleden

Gasthuiskwartier Den Bosch nadert voltooiing met bouwstart fase vier

1 uur geleden

Kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor bibliotheken

Gisteren, 16:49

D66 wil dat zonnepanelen kunnen ‘meebewegen’ met stroompieken

Gisteren, 10:31

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan