De Zwarte Hond

1 september, 9:10
Een groot architectenbureau dat zich sterk blijft ontwikkelen, zo wordt De Zwarte Hond door de jury getypeerd. Met houten gebouwen als Superhub en Liander Westpoort loopt het bureau voorop in de materiaaltransitie. Door zijn brede expertise, van stedenbouw tot architectuur, is het bureau in staat een breed palet aan ruimtelijke opgaven aan te pakken en is het regelmatig langdurig betrokken bij de ontwikkeling van stedelijke gebieden. Bij maatschappelijke opgaven weet het, ondanks de beperkte budgetten daar, telkens weer een hoge ruimtelijke kwaliteit te realiseren.

Daarbij vindt de jury het bewonderenswaardig dat De Zwarte Hond een brede rol in het veld op zich neemt. Stedenbouwkundige Jeroen de Willigen is momenteel ook voorzitter van de BNA, algemeen directeur Ellen Schindler bracht enige tijd geleden een graphic novel uit over de stedelijke ontwikkeling van Rotterdam, architect Daan Zandbelt is een periode Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving geweest en is nu bouwmeester bij AM, en met de eigen publicaties Out There stimuleert het bureau het debat. Daarnaast is de jury enthousiast over het feit dat het bureau jonge architecten de kans biedt om door te groeien en partner te worden zodat het bureau zich ook op die manier blijft vernieuwen.

https://vimeo.com/1003757959

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2024 heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Civic Architects, De Zwarte Hond, LEVS architecten, Studio Nauta en Martens, Willems & Humblé Architecten.

Van de genomineerden zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om te stemmen op de genomineerde die deze prijs wat haar/hem betreft het meeste verdient.

Het architectenbureau dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 6 november van dit jaar de prijs voor Architect van het Jaar 2024 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2024 een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door hoofdpartners Reynaers Aluminium en Forster.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem uit

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Uri Gilad (Office Winhov), stadsontwikkelaar Lizan Hegeman (BPD), architect Raoul Vleugels (Werkstatt) en architect Annemariken Hilberink (Hilberink Bosch Architecten).

De Zwarte Hond
In het nieuwe stadsdeel dat in Nijmegen aan de overzijde van de rivier verrijst, heeft De Zwarte Hond een voorzieningenhart ontworpen met de ruimtelijkheid van een echte binnenstad; in de Groningse buitenwijk Meerstad ontmoeten bewoners elkaar nu bij een prachtig houten gebouw waar nu een supermarkt in zit maar dat later weer een andere functie kan krijgen; in Almere Duin zijn bewoners trots op hun sociale woning in de robuuste stenen woontoren die daar gerealiseerd is; in de binnenstad van Leiden is een universiteitsgebouw uit de jaren ‘70 met respect voor haar structuralistische karakter helemaal vernieuwd; Rotterdam-Zuid heeft een icoon gekregen in de vorm van een eigen theater met een fascinerend gefacetteerd interieur en motieven in de gevel waarin mensen met allerlei culturele achtergronden iets van zichzelf in kunnen herkennen.

Het zijn voorbeelden die illustreren hoe verduurzaming en maatschappelijke thema’s zijn verweven in de stedenbouwkundige en architectonische opgaven waar we voor staan en hoe De Zwarte Hond er binnen een breed scala aan opgaven in slaagt betekenisvolle plekken te realiseren. 

De Zwarte Hond spreekt niet alleen over de verduurzaming van onze gebouwde omgeving, maar zet concrete stappen om de CO2-uitstoot hiervan drastisch te verminderen en gebouwen niet alleen flexibel maar ook circulair te maken. Het ontwerp voor het houten gebouw van Liander Westpoort in Amsterdam – een combinatie van kantoor, opleidingscentrum en werkplaats – laat zien wat op dat vlak nu al mogelijk is.

Tegelijkertijd toont het bureau in ieder project een grote gevoeligheid voor de maatschappelijke opgaven, van het bij elkaar brengen van mensen, ontmoetingen stimuleren, tot het realiseren van prettige, veilige en inclusieve openbare en publieke ruimtes. De jury wil hierbij ook de vele scholen benoemen die het bureau ontwerpt en waar het, ondanks de beperkte budgetten, toch een hoge architectonische kwaliteit weet te realiseren. Voorbeelden zijn de St. Michaëlschool in Rotterdam, Kindcentrum Samenstroom in Hellevoetsluis en Kindcentrum Zuiderkroon in Hoogezand.  

De jury ziet dat bij De Zwarte Hond een interessante meerstemmigheid is ontwikkeld die is gegrond in een collectief gedragen, holistische visie op de toekomst van onze stedelijke gebieden. Een visie die zich blijft ontwikkelen; zo wordt de duurzaamheidsambitie steeds verder naar boven toe aangescherpt. Ook wil het bureau enkel nog binnen stedelijke gebieden werken en bestaande gebouwen zoveel mogelijk behouden, omdat het gelooft dat daar onze toekomst ligt.

De vele opgaven waar we voor staan in Nederland en de wereld wil De Zwarte Hond in samenhang oplossen. Ieder project moet daarbij deel zijn van de oplossing, in kleinere of grote mate. Zijn ‘olympische ambitie’ noemt het bureau dit:

“De agenda’s zijn gezet, de urgenties veelvuldig benoemd, nu is het tijd om te handelen. Handelen is ons als bureau niet vreemd, wij hebben al vaker gezegd dat je als architect en stedenbouwkundige niet alleen verantwoording moet nemen in het agenderen, maar ook echt wezenlijk onderdeel moet zijn van de realisatie van ideeën en plannen die de wereld vooruithelpen.” 

“Daarmee bedoelen we niet alleen het realiseren en implementeren van onze eigen ontwerpen, maar dat vatten we breder op. De Zwarte Hond neemt ook verantwoordelijkheid om aan de condities voor ruimtelijke kwaliteit te werken. Dat doen we door naast zowel publieke als private opdrachtgevers te gaan staan, te superviseren, besturen en jureren, opdrachten en selecties te formuleren, in onze ‘tweede banen’ als stadsbouwmeester, rijks adviseur fysieke leefomgeving, raadslid Raad voor Cultuur, docent en voorzitter van de BNA.”

“Daarnaast publiceren we veel voor verschillende doelgroepen. Voorbeelden hiervan zijn de

Out There's over plattegronden en stationsgebieden, en de graphic novel METRO O1O, waarin we de jonge generatie stadsbewoners meer willen betrekken bij de ontwikkeling van de stad. Met dit alles denken we zowel de positie van de architect te versterken, als de kwaliteit van het ontwerp in het ruimtelijke domein te ontwikkelen, om uiteindelijk daarmee dichter bij de oplossingen voor de maatschappelijke vraagstukken van deze tijd te komen.”

Dat er binnen De Zwarte Hond ruimte gemaakt wordt voor die brede rol in het maatschappelijk debat én het vakmatige debat, daar is de jury zeer over te spreken. Dat is uiteindelijk toch hoe we bouwen aan een duurzame en inclusieve toekomst. Dat moeten we met elkaar doen.

Over het bureau zelf wil de jury nog kwijt dat het waardeert hoe het bureau jong talent begeleidt en ruimte biedt om door te groeien. Zo traden onlangs Lisa Slot en Bart van Leeuwen toe als partners bij het bureau. Samen met Ellen Schindler, Jeroen de Willigen, Eric van Keulen, Jurjen van der Meer, Bart van Kampen, Erik Roerdink, Daan Zandbelt, Matthias Rottmann en Henk Stadens geven zij nu leiding aan een vanuit Rotterdam, Groningen en Keulen werkend ontwerperscollectief.

Dat ondersteunen van jong ontwerptalent beperkt zich overigens niet tot het eigen bureau. Met gerichte samenwerkingen geeft De Zwarte Hond jonge architectenbureaus de kans om aan andere of grotere projecten te werken. De samenwerking met Studio Nauta bij het ontwerp van een school in Leeuwarden betekende voor Studio Nauta dat zij essentiële ervaring op konden doen in de scholenbouw – een markt die je als bureau zonder referenties bijna niet kunt betreden. Andere samenwerkingen die de jury noemt zijn die met Monadnock bij het ontwerp van het Park Paviljoen Hoge Veluwe en die met Loer Architecten bij het ontwerp van Mercado in Groningen. De jury waardeert dat De Zwarte Hond als groot bureau zo jonge architectenbureaus in hun groei ondersteunt.

Meer informatie: dezwartehond.nl
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Vier genomineerden voor Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2024

2 uur geleden

Bouw van energieneutrale buurt De Werf in Almere gestart

2 uur geleden

Jim Venturi: AFFR-film over mijn ouders is óók een liefdesverhaal

4 uur geleden

Nog drie dagen om jouw stem uit te brengen voor de Architect van het Jaar 2024!

Vandaag, 09:25

Energieagentschap ziet enorme groei hernieuwbare energie

1 uur geleden

Sectorspecialist ING: samenwerking nodig voor snellere bouw fabriekswoningen

3 uur geleden

Kijktip: De wereld van Carlijn

Gisteren, 14:36

Een op de drie kantoren voldoet niet aan plicht energielabel C

Gisteren, 11:13

Natuurorganisaties stappen naar rechter om bescherming Noordzee

Gisteren, 09:46

Terugkijken: Bouwen met de boer

7 oktober, 11:45
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan