Copyright: AM
Copyright: AM
Copyright: AM
Copyright: AM
Copyright: AM
Copyright: AM
Copyright: AM
Copyright: AM

Eerste fase energieneutraal winkelcentrum Hart van Waalsprong geopend

16 november 2023, 9:56
Afgelopen week is de eerste fase van het winkelcentrum van Hart van Waalsprong in het noorden van Nijmegen officieel geopend door burgemeester Hubert Bruls. Volgens gebiedsontwikkelaars AM en VanWonen gaat het om het eerste energieneutrale winkelcentrum van Nederland.

Met aantrekkelijke straten en pleinen moet het winkelcentrum het ‘hart’ worden van de nieuwe buurt die in Nijmegen aan de overzijde van de Waal verrijst. Het winkelcentrum is ontworpen door De Zwarte Hond, dat ook verantwoordelijk is voor het grotere stedenbouwkundig plan voor het gebied eromheen.

“De ruim 25.000 bewoners hebben lang gewacht op een eigen winkelcentrum”, vertelde burgemeester Hubert Bruls van de gemeente Nijmegen bij de opening. “Dit is met recht een hart voor de Waalsprong, dat niet alleen de nodige voorzieningen, maar ook levendigheid en een ontmoetingsplek aan dit stadsdeel toevoegt.”

Energieneutraal
Gebiedsontwikkelaars AM en VanWonen zijn er trots op dat er een energieneutraal, klimaatadaptief en natuurinclusief winkelcentrum gerealiseerd wordt. “De energie die nodig is voor het centrum wordt zoveel mogelijk ter plekke én duurzaam opgewekt. Zo biedt het zonnedak op parkeerhuis Bliek ruimte aan ruim 1.200 PV-panelen, die zowel het winkelcentrum als de wijkbewoners direct van groene stroom voorzien”, vertelt Thijs Huis in het Veld, projectdirecteur bij Hart van de Waalsprong CV. 

“Nu, naast de woningen en het parkeerhuis in het eerste plandeel, ook het grootste deel van het energieneutrale winkelcentrum is opgeleverd, worden de duurzame kwaliteiten goed zichtbaar.” De exploitatie van het zonnedak is in handen van de lokale energiecoöperatie Buren van Bliek waar bewoners en ondernemers lid van kunnen worden. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van het warmtenet van Vattenfall.

Natuurinclusief en klimaatadaptief
Het landschapsontwerp van heel Hart van Waalsprong is gemaakt door De Urbanisten en is gericht op natuurinclusiviteit en klimaatadaptatie. In de gevels van veel woningen en appartementen en ook in het Parkeerhuis zijn op de daarvoor geëigende plaatsen nestkasten (in-)gebouwd voor huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen.

Verder dragen groene gevels en blauwe daken bij aan de duurzaamheid van het plan. De groene gevels zorgen voor verkoeling van de buitenlucht of verbetering van het binnenklimaat. Ze vormen onderdeel van het stedelijk ecosysteem en de stedelijke biodiversiteit. Groene gevels houden ook regenwater vast, waardoor er minder regenwater naar de waterzuiveringsinstallaties hoeft te worden afgevoerd. Ze werken geluidsisolerend en hebben een positief effect op de gezondheid en het welzijn van de mens. 

Blauwe daken vangen extra regenwater op bij hevige regenval. Ze zorgen voor verkoeling en waterbuffering. Regenwater is relatief schoon water en kan worden hergebruikt voor verschillende doeleinden, zonder dat dit gezuiverd hoeft te worden.

Grootste deel winkelcentrum in gebruik genomen
Met de voltooiing van de eerste fase van het winkelcentrum hebben zo’n 25 winkels, horeca en voorzieningen nu hun deuren geopend. Daarmee is het grootste gedeelte van de bijna 12.000 m2 winkel- en horecaruimte in Hart van de Waalsprong in gebruik genomen. Belangrijke trekkers zijn Albert Heijn XL en Aldi, aangevuld met veel lokale en duurzame ondernemers zoals Strik Patisserie, boerderijwinkel Appeltje-Eitje en Sound & Soul foodbar. De volgende fasen worden in 2024 en 2025 afgerond. Daarin worden trekkers als Hema en Kruidvat nog toegevoegd.

Ontwikkelcombinatie Hart van de Waalsprong, een samenwerking tussen gebiedsontwikkelaars AM en VanWonen, is verantwoordelijk voor het totale project met in totaal ruim 500 huizen en appartementen, een parkeerhuis met 300 parkeerplekken en een volwaardige mix van winkels voor de dagelijkse boodschappen, zakelijke dienstverlening, persoonlijke verzorging en paramedische units. Bezoekers kunnen eveneens parkeren op het parkeerdek van gebouw Elft (150 bezoekersparkeerplaatsen).

Het winkelcentrum en parkeerhuis zijn aangekocht door Hans Geveling Vastgoed BV. Met Syntrus Achmea zijn koopovereenkomsten gesloten voor de 89 boven het winkelcentrum gelegen huurappartementen. Woningcorporatie Talis is eigenaar van de 51 sociale huurappartementen.

Andere nieuwsberichten

Terugkijken: masterclasses architecten in Haarlem

Vandaag, 14:55

Samenwerking corporaties en gemeenten in Zuidoost Brabant krijgt vervolg

Vandaag, 13:50

'Europaboulevard biedt ruimte voor duizend tot tweeduizend woningen'

Vandaag, 13:19

Ensemble van villa's in bosrijke achtertuin van Bredase kantoorvilla

Vandaag, 11:02

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

Vandaag, 10:25

Europarlement stemt in met Europese natuurherstelwet

Vandaag, 09:58

Wassenaar stemt ondanks protesten voor woningbouw op ANWB-terrein

Vandaag, 09:13

Vesteda beperkt huurverhoging tot maximaal 4%

Gisteren, 17:26

Verduurzamingsfonds voor woning in trek bij lage- en middeninkomens

Gisteren, 10:30

PBL: meer maatregelen nodig tegen uitstoot stikstof door landbouw

26 februari, 3:46
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan