Architectenweb Awards 2024

Architect van het Jaar

Voor de prijs voor Architect van het Jaar zijn vijf architectenbureaus genomineerd. Bekijk nu de videoportretten die van de gemonineerden zijn gemaakt en breng je stem uit op jouw favoriet!
Genomineerden
Een bureau dat iedere keer feilloos de sleutel weet te vinden om een bestaand gebouw nieuw leven in te blazen en dat vervolgens op een bijzonder gelaagde manier weet uit te werken. De jury is onder de indruk van het consistente vakmanschap dat dit collectief van architecten laat zien, na de LocHal nu ook bij het Schoenenkwartier en ITC, en van de publieke dimensie die het ieder project weer weet te geven.
Een groot architectenbureau dat zich sterk blijft ontwikkelen, zo wordt De Zwarte Hond door de jury getypeerd. Met houten gebouwen als Superhub en Liander Westpoort loopt het bureau voorop in de materiaaltransitie. Door zijn brede expertise, van stedenbouw tot architectuur, is het bureau in staat een breed palet aan ruimtelijke opgaven aan te pakken en is het regelmatig langdurig betrokken bij de ontwikkeling van stedelijke gebieden. Bij maatschappelijke opgaven weet het, ondanks de beperkte budgetten daar, telkens weer een hoge ruimtelijke kwaliteit te realiseren.
Ieder woningbouwproject weet LEVS architecten een krachtige ruimtelijke kwaliteit te geven, constateert de jury. Of het nou gaat om duurdere koopwoningen of sociale huurwoningen, het bureau weet hele gewone woningbouw telkens weer goed te maken. De jury beschouwt dat als een grote kwaliteit. Daar komt nu de inzet bij om via de benadering van hybride duurzaamheid juist de bulk van onze bouwproductie op een pragmatische manier werkelijk te verduurzamen. Het onderzoek van LEVS architecten naar de materiaalgebonden CO2-uitstoot in de bouw, en hun publicatie daarover, heeft volgens de jury veel losgemaakt in de vakgemeenschap. Daarmee heeft het bureau het denken over duurzaamheid in de bouw echt verder gebracht.
Een voortrekker als het om duurzaam bouwen gaat, zo wordt Studio Nauta door de jury getypeerd. Het bureau begon al vroeg met het ontwerpen van gebouwen in hout, zet nu de toon als het gaat om bouwen met aarde en werkt ondertussen ook veel verder aan bestaande gebouwen. Want gebouwen niet slopen maar opnieuw gebruiken blijft het allerduurzaamst. Daarbij draagt Studio Nauta zijn visie op duurzaamheid op allerlei manieren uit, zoals via het geven van lezingen en interviews. Op die manier is het bureau volgens de jury niet alleen een voortrekker maar ook een aanjager van de verduurzaming van onze gebouwde omgeving.
De analyse van bestaande stedelijke structuren en gebouwen. Daar begint het ontwerpproces bij Martens Willems & Humblé Architecten. Uit wat er gebouwd is in Maastricht en elders valt zoveel te leren. In zijn werk bouwt het bureau daarop voort, of het nu gaat om nieuwbouw of renovaties. Die gegronde en contextuele benadering wordt door de jury als uiterst waardevol beoordeeld. Martens, Willems & Humblé Architecten is vanaf het begin betrokken geweest bij de Groene Loper in Maastricht en heeft aan die nieuwe as een aantal woongebouwen ontworpen die een goede illustratie vormen van het vakmanschap van het bureau.
Welk architectenbureau heeft dit jaar de grootste bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de architectuur in Nederland? Het hoeft daarbij niet (alleen) over het gebouwde werk te gaan, maar kan ook gaan om bijdragen aan het architectuurdebat, om academische of culturele prestaties, om het ondernemerschap van het bureau, of om en het interesseren van een breed publiek voor architectuur. Kortom: welke architectenbureau heeft het architectenvak dit jaar echt een stap verder gebracht?

Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij op om, mede op basis van de videoportretten die van de genomineerde bureaus gemaakt zijn, te stemmen op de genomineerde die wat haar/hem betreft deze prijs het meeste verdient. De genomineerde die de meeste stemmen ontvangt, wordt op de feestelijke prijsuitreiking op 6 november gekroond tot Architect van het Jaar 2024. 

De genomineerde bureaus zijn aan het begin van de zomer gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Uri Gilad (Office Winhov), stadsontwikkelaar Lizan Hegeman (BPD), architect Raoul Vleugels (Werkstatt) en architect Annemariken Hilberink (Hilberink Bosch Architecten).

De prijs voor Architect van het Jaar 2024 wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdpartners Reynaers Aluminium en Forster. Bij de prijs hoort een door Tjep. ontworpen bokaal en een geldprijs van 5.000 euro.

Afgelopen jaar won Office Winhov de prijs voor Architect van het Jaar. Eerder ging de titel naar onder meer Bedaux de Brouwer Architecten, Delva Landscape Architecture & Urbanism, Zecc Architecten, Happel Cornelisse Verhoeven Architecten, Floris Alkemade en Koen van Velsen. 
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan